Om du måste resa omedelbart finns möjlighet att ansöka om ett provisoriskt pass på en svensk ambassad och vissa konsulat under ordinarie öppettider.
Välj närmaste svenska ambassad nedan för kontaktuppgifter, öppettider och uppgifter om vilka konsulat som kan utfärda provisoriska pass. Detta pass, som är i A4-format, kan utfärdas för en specifik resa som är nära förestående. Kostnaden för ett provisoriskt pass är 1800 kr. Ditt pass och nationella id-kort är en värdehandling, har det blivit stulet ska du göra en polisanmälan i det land du befinner dig i. Ta med en kopia av anmälan till ambassaden eller konsulatet.
Det är viktigt att du kontrollerar om landet du ska resa hem från, eller via, godtar ett svenskt provisoriskt pass i A4-format. Kontakta landets ansvariga myndighet eller ambassad.
En svensk medborgare bosatt i utlandet kan ansöka om ett nytt pass eller id-kort på olika sätt:
Ansökan om ett nytt pass kan göras på de flesta svenska utlandsmyndigheter. Avgiften är 1 600 kr för ordinarie pass. Att få den färdiga resehandlingen tar mellan två till sex veckor, eftersom passen tillverkas i Sverige och sänds med kurirpost. Resehandlingen kan hämtas på en valfri passmyndighet antingen i Sverige eller utomlands.
Snabbast och billigast är att ansöka om pass under ett besök i Sverige. Du kan vända dig till vilken passmyndighet som helst. Avgiften är 400 kr för vanligt pass och för nationellt ID-kort. Normalt kan du få det färdiga passet eller id-kortet efter en vecka. Det är också möjligt att hämta den färdiga resehandlingen på en ambassad eller konsulat, men då tar det längre tid och en utlämningsavgift tillkommer. Det är nödvändigt att i förväg ta kontakt med det passkontor i Sverige där du avser ansöka om pass för att få besked om vilka dokument som krävs för att styrka identitet och svenskt medborgarskap. Information om öppettider med mera finns på: Polisens webbplats
Svenska ambassader och Utrikesdepartementet ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Tänk på att in- och utreseregler kan ändras med kort varsel.
Kontrollera de aktuella inresebestämmelserna med myndigheter i det land du ska resa till eller landets närmaste ambassad.
Information om vilka länder och områden som UD avråder från finner du här: UD:s avrådan
För information om aktuella händelser och ambassadernas generella reseinformation se här: Ambassadens reseinformation
När UD avråder från resor ska det ses som en signal för ett allvarligt säkerhetsläge och att man noga bör tänka över sitt beslut att resa. Skälen till en avrådan kan till exempel vara politiska oroligheter, våldsamheter, specifika hot eller risk för allvarlig smittspridning. UD kan också avråda från resor på grund av följderna av en naturkatastrof. En avrådan kan även innebära att det finns mycket begränsade möjligheter för UD/ambassaden att hjälpa svenska resenärer på plats, till exempel om det är krig eller krigsliknande situation. Normalt gäller inte en reseförsäkring om UD avråder från resor, och det kan krävas tilläggsförsäkringar för att ha ett skydd om man beslutar sig för att resa trots UDs avrådan.
I de fall du ska resa själv med ett minderårigt barn kan det krävas intyg på den andre förälderns/vårdnadshavarens samtycke till resan. Om en annan släkting/person reser med barnet kan det krävas intyg på båda föräldrarnas/vårdnadshavarnas medgivande till detta.
Kontrollera de aktuella kraven med myndigheter i det land du ska resa till eller landets närmaste ambassad.
Om och i vilken utsträckning du kan få hjälp av Utrikesdepartementet beror bland annat på till vilket land ditt barn har bortförts. Mer information finner du här: Bortförda barn
Information om ambassadernas öppettider och telefontider hittar du på respektive ambassads sida.
Vid en akut nödsituation i utlandet, utanför ambassadens ordinarie öppettider, kan du alltid nå jourhavande tjänsteman på UD genom att ringa ambassadens telefonväxel och följa instruktionerna.