• Svenska

Om utlandet Tadzjikistan

Aktuella händelser

Länk till länder med avrådan regeringen.se

Reseinformation med anledning av coronapandemin

Spridningen av det nya coronaviruset påverkar alla världens länder och har stora konsekvenser för det internationella resandet. Ambassaden har samlat all reseinformation om covid-19 på en särskild sida som uppdateras löpande. Svenska resenärer uppmanas att noga ta del av informationen, som återfinns på nedan länk.

[Covid-19: Lägesbild och reseinformation]

Händelser

Resor till autonoma regionen Gorno-Badaksjan (GBAO)

Extrem försiktighet måste iakttas vid resor till och vistelse i Gorno-Badaksjan (Pamir-området). I slutet av 2021 och åter i maj 2022 skedde våldsamma sammanstötningar mellan lokala grupperingar och säkerhetsstyrkor med ett obekräftat antal omkomna och skadade som resultat. Säkerhetsstyrkor finns alltjämt närvarande i Khorog och Rushan.

Delar av GBAO är stängd för trafik. Vägspärrar och störningar i mobiltrafiken kan uppträda på kort varsel. Den instabila politiska situationen i angränsande Afghanistan bidrar till osäkerheten för resenärer i GBAO. Situationen kan förändras snabbt.   

Resor till GBAO kräver, förutom tadzjikiskt visum, ett särskilt tillstånd som man ansöker om vid utrikesministeriet i Dusjanbe. Lokala resebyråer kan även vara behjälpliga. De tadzjikiska myndigheterna kan till följd av säkerhetsläget stänga möjligheten att resa till GBAO på kort varsel. För närmare information om aktuella bestämmelser hänvisas till Tadzjikistans ambassad i Berlin.

Den 29 juli 2018 befann sig sju utländska turister på cykelsemester i närheten av Danghara i södra Tadzjikistan när en de utsattes för ett överfall. Fyra av cyklisterna avled. Motivet till händelsen är ännu inte känt.

Resor till områden som gränsar till Afghanistan

Extrem försiktighet bör iakttas vid resor till områden som gränsar till Afghanistan. I dessa områden är säkerhetsläget volatilt och det förekommer hot och våldshandlingar från terrorgrupper. Gränsen mellan Tadzjikistan och Afghanistan är lång och används tidvis av narkotikahandlare och flyktingar från Afghanistan.  

Resor till andra gränsområden

Stor försiktighet bör generellt iakttas vid resor längs landets internationella gränser. UD rekommenderar resande i regionen att alltid ha sitt pass tillhanda vid lokala resor samt noggrant följa nyhetsrapporteringen.

Oenighet råder över gränsavsnitt mellan Tadzjikistan och Kirgizistan. Väpnade lokala sammanstötningar blossar upp regelbundet och gränsen kan stängas med kort varsel, särskilt nära Vorukh-enklaven. Sammanstötningar med dödsoffer bland såväl gränstrupper som civila har fortsatt under 2022. Myndigheter i båda länder har agerat snabbt för att de-eskalera sådana situationer.

I november 2018 rapporterades att 19 personer dödats i en väpnad attack mot en checkpoint för säkerhetsstyrkor i Rudaki-distriktet, ca 60 km söder om Dusjanbe. Tadzjikiska myndigheter håller IS som ansvariga för attacken.

Vid gränsavsnitten till Afghanistan, Uzbekistan och Kirgizistan förekommer både markerade och omarkerade minfält.

Resor till Tavildara-området

Följ lokala regler och råd i omgivningarna till Tavildara i centrala Tadzjikistan då det förekommer minerade bergsområden sedan inbördeskriget på 1990-talet. Sjukvård och räddningstjänst kan inte påräknas överallt.

Senast uppdaterad 10 jan 2023, 13.23
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor

Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer