• Svenska

Om utlandet Centralafrikanska republiken

Avrådan

Centralafrikanska republiken - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Centralafrikanska republiken. Ursprungligt beslut om avrådan togs den 21 december 2012, och uppdaterades senast 12 januari 2017 (tidigare uppmaning till alla svenskar att lämna landet hävs). Avrådan gäller tills vidare.

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 21 dec 2023

Aktuella händelser

Säkerhetsuppdatering augusti 2023 

Koranbränningarna i Sverige har lett till starka reaktioner i utlandet och en ökad hotbild mot svenska intressen. I ljuset av utvecklingen bör svenskar och verksamheter i utlandet som förknippas med Sverige iaktta ökad vaksamhet och försiktighet.

Svenska resenärer bör generellt iaktta försiktighet i närheten av folkmassor och så långt som möjligt undvika demonstrationer och andra situationer som kan utvecklas till oroligheter.

Svenskar i landet uppmanas vidare att hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen via lokal och internationell media, ta del av myndighetens reseinformation, registrera sig på svensklistan och ladda ner appen UD resklar (samt aktivera pushnotiser).

Reseinformation med anledning av coronapandemin

Spridningen av det nya coronavirueset påverkar alla världens länder och har stora konsekvenser för det internationella resandet. Ambassaden har samlat reseinformation om covid-19 på en särskild sida som uppdateras löpande. Svenska resenärer uppmanas att noga ta del av denna information. 

Covid-19: Lägesbild och reseinformation(2) - Sweden Abroad

Aktuella händelser 

Läget i landet är spänt och hastigt uppkomna oroligheter och våldsamheter kan inte uteslutas. Svenska medborgare uppmanas följa lokala myndigheters anvisningar och anmäla sig till svensklistan. 

Anmäldig till svensklistan

Svenska resenärer och svenskar som vistas i Centralafrikanska republiken uppmanas att anmäla sig till svensklistan, vilket kan göras här. Om du redan befinner dig i landet, ange då dagens datum som ankomstdag i formuläret. 

Inreserestriktioner till Sverige

Sveriges regering har beslutat att förlänga det tillfälliga förbudet för icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder till den 31 mars 2021. Inreseförbudet kan också komma att förlängas och det är i dagsläget inte klart hur länge förbudet kommer att gälla. Svenska medborgare omfattas inte av förbudet och personer som är bosatta i Sverige får återvända till sina hem. För mer information om inreseförbudet och vilka undantag som finns, se under frågor och svar på  Regeringenkansliets hemsida  här.

Ambassadens reseinformation
Senast uppdaterad 06 jun 2024, 10.38
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I appen UD Resklar finns råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Om UD Resklar på regeringen.se
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Om du vill att UD eller ambassaden ska kunna få tag i dig vid en större krissituation i landet kan du anmäla dig till svensklistan.

Anmäl dig till svensklistan