Meny
  • Svenska

Om utlandet Georgien

Avrådan

Georgien - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet sedan 2008 från alla resor till de båda utbrytarregionerna Abchazien och Sydossetien och deras omedelbara närhet. Avrådan gäller tills vidare. Från och med 2 februari 2018 förtydligas att avrådan inte gäller orterna Gudauri och Stepantsminda/Kazbegi.

29 jun 2020

UD häver avrådan för ett antal länder i Europa från 30 juni, förlänger avrådan för länder utanför Europa till 31 augusti

UD har den 18 juni 2020 beslutat att från och med den 30 juni häva avrådan för icke nödvändiga resor till följande länder: Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz och Spanien. Beslutet gäller även Ungern, San Marino, Monaco och Vatikanstaten. För övriga länder inom EU, EES och Schengen kvarstår avrådan till och med den 15 juli. För resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet samt Storbritannien förlängs därför avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 augusti 2020.

Läs mer här

Aktuella händelser

 

Reseavrådan

UD uppdaterade den 18 juni sin reseavrådan. Avrådan gällande icke nödvändiga resor till Georgien förlängs till 31 augusti 2020. Läs mer här. 

Restriktioner med anledning av covid-19-pandemin

  • Förbjudet att träffas i grupper om fler än tio personer
  • Inte fler än tre personer får vistas i en och samma taxi, munskydd är obligatoriskt
  • Alla, inklusive turister, bör kunna legitimera sig. Som utländsk medborgare bör man vara beredd att visa upp sitt pass, alternativt ett ID-kort och en passkopia
  • Krav på att bära munskydd i "stängda" offentliga utrymmen, till exempel i affärer.
  • Georgien har tillfälligt upphävt möjligheten till inresa i landet för utländska medborgare. Vissa undantag gäller, bland annat för personer som är gift med en georgisk medborgare samt för föräldrar till minderåriga barn med georgiskt medborgarskap. Mer info om undantagen finns på georgiska utrikesministeriets hemsida

Information om restriktioner publiceras på georgiska regeringens hemsida

Flyg från Georgien

All flygtrafik till och från Georgien är i princip inställd. Georgian Airways har meddelat att de under juli kommer genomföra enstaka flygningar till Amsterdam, Wien, Tel Aviv, Berlin and Paris. Mer info om dessa avgångar finns här.

Utöver ovan flyg med Georgian Airways, har flera andra flygbolag annonserat att man kommer återuppta reguljära flygförbindelser till och från Georgien från början av juli. Georgiska myndigheter har dock meddelat att det kan dröja till slutet av juli eller början av augusti innan reguljära flygningar återupptas

 

Information om Coronaviruset

För att begränsa spridning kan nationella och/eller lokala myndigheter införa olika typer av åtgärder. Spridningsreducerande åtgärder kan till exempel vara olika former av screenings/undersökningar på flygplatser, inreseförbud och lokala karantänsregler för personer som vistats i länder med smittspridning, begränsningar av allmänna transporter, stängning av eller begränsad tillgång till offentliga byggnader och turistattraktioner. Åtgärder av dessa slag har införts på flera håll i världen och nya bestämmelser kan införas med kort varsel.

Svenska resenärer uppmanas följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar. 

Svenska resenärer uppmanas anmäla sig på Svensklistan och ladda ner appen UD Resklar

Georgiska myndigheter uppdaterar dagligen antal bekräftade fall av det nya coronaviruset på hemsidan stopcov.ge/en. Information om georgiska myndigheters åtgärder publiceras även på georgiska regeringens hemsida samt georgiska utrikesministeriets hemsida.

Om du uppvisar symptom eller vill rådfråga de lokala myndigheterna kan du kontakta National Center for Disease Control and Public Health på nummer 116 001 alternativt kontakta 112.

Nedanstående sjukvårdskliniker har engelsktalande personal. 

Medi Club Georgia, har även akutmottagning
Cito
American Medical Centers

 

Mer information om smittspridning och hälsoråd

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Aktuella utbrott - Coronavirus
Frågor och svar om nytt coronavirus

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC):s och Världshälsoorganisationen (WHO).   

Senast uppdaterad 25 jun 2020, 22.43
Ambassadens reseinformation