Meny
  • Svenska

Om utlandet Georgien

Avrådan

Georgien - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet sedan 2008 från alla resor till de båda utbrytarregionerna Abchazien och Sydossetien och deras omedelbara närhet. Avrådan gäller tills vidare. Från och med 2 februari 2018 förtydligas att avrådan inte gäller orterna Gudauri och Stepantsminda/Kazbegi.

27 mar 2020

Utlandsresor – avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut. Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Läs mer här

Aktuella händelser

Utlandsresor – avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder.

I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut.

Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Den 21 mars utlystes undantagstillstånd i Georgien. Det ger staten ökade befogenheter än normalt och innebär bland annat att folksamlingar på över tio personer är otillåtna. Mer information om beslutet finns på georgiska regeringens hemsida och på georgiska presidentadministrationens hemsida

Den 21 mars suspenderades all flygtrafik till och från Georgien, med några undantag (se nedan). Mer information om beslutet finns på georgiska regeringens hemsida. Information om flygavgångar publiceras på georgiska utrikesministeriets hemsida.

För närvarande finns två avgångar från Tbilisi med vidare förbindelse till Sverige, båda med Georgian Airways:

31 mars Tbilisi - Amsterdam

4 april Tbilisi - London

Från Amsterdam finns avgångar med KLM dagligen till både Arlanda och Landvetter. I nuläget (den 27 mars) har Nederländerna inte infört några inreserestriktioner för svenska medborgare.

Från London finns avgångar till Arlanda med till exempel SAS och British Airways. I nuläget (den 27 mars) har Storbritannien inte infört några inreserestriktioner för svenska medborgare.

Biljetter hos Georgian Airways kan bokas via deras hemsida (Georgian Airways), på telefon samt på deras kontor i Tbilisi.

Ambassaden har inte kännedom om eventuella kvarvarande biljetter, och uppmanar resenärer att ta kontakt med flygbolag, sin researrangör eller sitt försäkringsbolag för att planera sin resa. Observera att beslut kring inreserestriktioner och inställda avgångar kan fattas med kort varsel. Svenska resenärer uppmanas följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar.

Reseinformation Sveriges ambassad i Nederländerna

Reseinformation Sveriges ambassad i Storbritannien

Georgiska regeringen uppmanade den 19 mars alla butiker att hålla stängt, med undantag från mataffärer, apotek, bankkontor, postkontor och bensinstationer. Människor uppmanas att inte lämna hemmet i onödan. Dock råder inget utegångsförbud. Mer information finns på georgiska regeringens hemsida

Från den 18 mars har Georgien tillfälligt upphävt möjligheten till inresa i landet för utländska medborgare. Vissa undantag gäller, bland annat för personer som är gift med en georgisk medborgare samt för föräldrar till minderåriga barn med georgiskt medborgarskap. Mer info finns på georgiska utrikesministeriets hemsida

 

 

Information om Coronaviruset

Det pågår för närvarande ett utbrott av ett nytt coronavirus (vilket orsakar sjukdomen covid-19) med ursprung i Kina.

För att begränsa spridning kan nationella och/eller lokala myndigheter införa olika typer av åtgärder. Spridningsreducerande åtgärder kan till exempel vara olika former av screenings/undersökningar på flygplatser, inreseförbud och lokala karantänsregler för personer som vistats i länder med smittspridning, begränsningar av allmänna transporter, stängning av eller begränsad tillgång till offentliga byggnader och turistattraktioner. Åtgärder av dessa slag har införts på flera håll i världen och nya bestämmelser kan införas med kort varsel.

Svenska resenärer uppmanas följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar. 

Svenska resenärer uppmanas anmäla sig på Svensklistan och ladda ner appen UD Resklar

Per den 27 mars har drygt 80 fall bekräftats av det nya coronaviruset i Georgien (inklusive personer som tillfrisknat). Georgiska myndigheter uppdaterar antal bekräftade fall av det nya coronaviruset på hemsidan stopcov.ge/en. Information om georgiska myndigheters åtgärder publiceras även på georgiska regeringens hemsida samt georgiska utrikesministeriets hemsida.

Om du uppvisar symptom eller vill rådfråga de lokala myndigheterna kan du kontakta National Center for Disease Control and Public Health på nummer 116 001 alternativt kontakta 112.

Nedanstående sjukvårdskliniker har engelsktalande personal. 

Medi Club Georgia, har även akutmottagning
Cito
American Medical Centers

 

Mer information om smittspridning och hälsoråd

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Aktuella utbrott - Coronavirus
Frågor och svar om nytt coronavirus

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC):s och Världshälsoorganisationen (WHO).   

Senast uppdaterad 27 mar 2020, 17.37
Ambassadens reseinformation