Meny
  • Svenska

Om utlandet Georgien

Avrådan

Georgien - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet sedan 2008 från alla resor till de båda utbrytarregionerna Abchazien och Sydossetien och deras omedelbara närhet. Avrådan gäller tills vidare. Från och med 2 februari 2018 förtydligas att avrådan inte gäller orterna Gudauri och Stepantsminda/Kazbegi.

21 sep 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 21 september fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

 

Reseavrådan

Avrådan från icke nödvändiga resor till Georgien gäller till och med den 15 november 2020. Läs mer här. 

Restriktioner med anledning av covid-19-pandemin

  • Förbjudet att umgås i grupp om fler än tio personer inomhus/utomhus
  • Ej tillåtet att arrangera sociala sammankomster och evenemang (bröllop och liknande), gäller även öppna utrymmen.
  • I taxi får man inte vara fler än tre personer, inklusive föraren, munskydd är obligatoriskt
  • Alla, inklusive turister, bör kunna legitimera sig. Som utländsk medborgare bör man vara beredd att visa upp sitt pass, alternativt ett ID-kort och en passkopia
  • Krav på att bära munskydd i stängda offentliga utrymmen, till exempel i affärer

 

För resenärer från Sverige

UD:s avrådan från icke nödvändiga resor till Georgien gäller till och med 15 november 2020.

 

Svenska medborgare och personer med permanent uppehållstillstånd i Sverige tillåts resa in i Georgien via flyg. Efter inresa blir resenären placerad i åtta dagars karantän som bekostas av resenären själv. Under den åttonde dagen efter ankomst kommer ett PCR-test att utföras, och vid negativt provresultat tillåts resenären lämna karantänen på den nionde dagen efter ankomst. Ett ytterligare PCR-test behöver göras på den tolfte dagen efter ankomst. Läs mer på georgiska utrikesministeriets hemsida eller på stopcov.ge.

Personer som reser i affärer till Georgien kan ansöka om inresa, och ska kunna välja mellan åtta dagars karantän eller utföra PCR-test vid ankomst och ytterligare PCR-test var tredje dag i åtta dagar till självkostnadspris. Formulär för ansökan finns här.

 

Georgiska utrikesministeriet publicerar information om regler för inresa i Georgien här. Georgiska myndigheter har besvarat vanligt förekommande frågor om regler för inresa här.

 

Flyg från Georgien

Med vissa undantag är flygtrafiken till och från Georgien inställd. Bland annat Georgian Airways, Lufthansa och Air France har meddelat att de planerar genomföra enstaka flygningar i augusti. Georgiska utrikesministeriet publicerar information om flygförbindelser här. Georgian Civil Aviation Agency publicerar information om flygförbindelers här. För mer information hänvisar ambassaden till rese- och flygbolag.

Information om covid-19

För att begränsa spridning kan nationella och/eller lokala myndigheter införa olika typer av åtgärder. Spridningsreducerande åtgärder kan till exempel vara olika former av screenings/undersökningar på flygplatser, inreseförbud och lokala karantänsregler för personer som vistats i länder med smittspridning, begränsningar av allmänna transporter, stängning av eller begränsad tillgång till offentliga byggnader och turistattraktioner. Åtgärder av dessa slag har införts på flera håll i världen och nya bestämmelser kan införas med kort varsel.

Svenska resenärer uppmanas följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar. 

Svenska resenärer uppmanas anmäla sig på Svensklistan och ladda ner appen UD Resklar

Georgiska myndigheter uppdaterar dagligen antal bekräftade fall av det nya coronaviruset på hemsidan stopcov.ge/en. Information om georgiska myndigheters åtgärder publiceras även på georgiska regeringens hemsida samt georgiska utrikesministeriets hemsida.

Om du uppvisar symptom eller vill rådfråga de lokala myndigheterna kan du kontakta National Center for Disease Control and Public Health på nummer 116 001 alternativt kontakta 112.

Nedanstående sjukvårdskliniker har engelsktalande personal. 

Medi Club Georgia, har även akutmottagning
Cito
American Medical Centers

 

Mer information om smittspridning och hälsoråd

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Aktuella utbrott - Coronavirus
Frågor och svar om nytt coronavirus

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC):s och Världshälsoorganisationen (WHO).   

Senast uppdaterad 16 sep 2020, 14.00
Ambassadens reseinformation