• Svenska

Om utlandet Moçambique

Avrådan

Moçambique - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till provinsen Cabo Delgado i norra Moçambique.

Avrådan ändrades senast den 19 juni 2019. Avrådan gäller tills vidare.

Aktuella händelser

Val i Moçambique den 9 oktober 2024

Ambassaden vill göra besökare uppmärksamma på att det är presidents-, och parlamentsval samt guvernörsval den 9 oktober 2024.

Besökare uppmanas av den anledningen att vara extra försiktiga, undvika folksamlingar och kampanjaktiviteter. Detta gäller både under tiden fram till valet, på valdagen samt veckorna efter när röstsammanräkningen sker.

Även fredliga demonstrationer kan snabbt bli våldsamma.

Betalningsmedel, kontanter och bankomater

Sedan en tid tillbaka är det svårt att använda Mastercard i Moçambique. Detta gäller vid betalning i affärer samt för att ta ut pengar från bankomater. Det är stor sannolikhet att problemet kommer att fortsätta under en längre tid. 

Ambassaden uppmanar därför besökare att ta med ett Visa kort samt utländsk valuta i reserv (Euro eller U.S dollar) för att växla till lokal valuta på plats.

Ambassadens reseinformation
Senast uppdaterad 07 jun 2024, 11.23

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 21 dec 2023
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I appen UD Resklar finns råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Om UD Resklar på regeringen.se
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Om du vill att UD eller ambassaden ska kunna få tag i dig vid en större krissituation i landet kan du anmäla dig till svensklistan.

Anmäl dig till svensklistan