Meny
  • Svenska

Om utlandet Japan

Aktuella händelser

Tyfonsäsongen

Tyfonsäsongen är igång. Det är viktigt att följa japanska nyheter och myndigheternas råd. För senaste nytt, se  Japan Meteorological Agency.


Coronavirus (COVID-19)

Inreseförbud till Japan - lättnader från och med den 1 oktober

Det råder förbud för inresa till Japan för alla utländska medborgare som har befunnit sig i Sverige, och över hundra andra länder, under de senaste 14 dagarna. Mer information här om vilka länder som omfattas.

Från och med den 1 oktober undantas utländska medborgare som ska flytta till Japan för att bland annat studera och arbeta från inreseförbudet. Antalet personer som får resa in i Japan med detta undantag kommer dock att vara begränsat. Se här för mer information. Kontakta även din närmaste japanska ambassad för mer information.

Den 1 september
infördes lättnader som innebär att svenska och andra utländska medborgare som bor i Japan kan lämna landet för att resa till Sverige, och andra länder som omfattas av inreseförbudet, och återvända. De som redan hade lämnat Japan kan också återvända. Detta är under förutsättning av att vissa procedurer följs. Om du planerar att resa är det viktigt att noga kontrollera och följa de japanska myndigheternas anvisningar. Mer information från det japanska justitieministeriet finns här. Om du är i Sverige, kontakta den japanska ambassaden i Stockholm. Information från det japanska utrikesministeriet om de nya reglerna finns här. För andra särskilda undantag till inreseförbudet, exempelvis av humanitära skäl, se justitieministeriets information här

Sedan den 21 mars gällde inreserestriktioner till Japan från många europeiska länder, häribland Sverige. Rätten till 90-dagars viseringsfrihet för svenska medborgare upphävdes. Alla visum som utfärdats före den 20 mars upphävdes också. Svenska medborgare som för närvarande befinner sig i Japan som tillfälliga besökare kan stanna i Japan till slutet av den beviljade perioden på 90 dagar. Kontakta Japan Immigration Bureau om visumet måste förlängas.

För information om inreserestriktioner till Narita Airport, se: https://www.narita-airport.jp/en

För information om Haneda Airport, https://tokyo-haneda.com/en

 

Frågor och svar om covid-19 och resor mellan Sverige och Japan

Här försöker vi ge svar på de vanligaste frågorna.

Hälsning från ambassadören till svenskar som bor i Japan (14 augusti)

Ett meddelande från ambassadör Högberg om den japanska regeringens inreserestriktioner finns här.

UD:s reseavrådan och inresa till Sverige

UD:s avrådan från icke-nödvändiga resor till alla länder förlängdes den 26 augusti till och med den 15 november. Flera europeiska länder är undantagna. Läs mer här.

Det tillfälliga inreseförbudet till EU via Sverige förlängdes den 22 oktoberi till och med den 22 december. Läs mer här.
Europeiska kommissionen rekommenderade den 30 juni medlemsstaterna att släppa inreseförbudet för bland annat Japan. Alla bosatta i Japan, oavsett nationalitet, är undantagna inreseförbudet till Sverige, i enlighet med Kommissionens rekommendation. Läs mer här.

Svar på vanliga frågor finns här: Aktuella frågor och svar om COVID-19 i Japan

Läget i Japan

Myndigheterna uppmanar till fortsatt vaksamhet. Befolkningen uppmanas att hålla avstånd och att undvika de "3C" ("closed spaces, crowded places, close contact setting"), samt att bära munskydd. Uppmaningarna från myndigheterna kan komma att förändras beroende på smittspridningsläget. Ambassaden rekommenderar svenska medborgare i Japan att följa händelseutvecklingen och de lokala myndigheternas anvisningar. För mer information, se Japan National Tourism Organization och för Tokyo, information om färdplan och rekommendationer från Tokyo Metropolitan Government finns här. Se vidare här för uppdateringar och nyheter: Tokyo Metropolitan Government. 

Resor till Sverige

UD rekommenderar att svenska utlandsresenärer bör överväga att snarast återvända till Sverige. Med "utlandsresenärer" menas svenska medborgare och övriga med rätt att resa in i Sverige som har för avsikt att inom en relativt snar framtid återvända till Sverige - till skillnad från svenskar som bor i Japan permanent.

Flygbolagen har fortsatt färre avgångar än vanligt till Sverige och Europa. Avgångar kan fortsatt förändras på kort varsel. Flygbolagens hemsidor uppdateras ständigt. Vänligen vänd er dit för den senaste informationen. När det gäller SAS, är det för närvarande oklart när flygningarna återupptas.

Ta kontakt med ert flygbolag eller researrangör, samt med ert försäkringsbolag om eventuella ekonomiska konsekvenser. 

Kontakt med ambassad och UD

Ambassadens öppettider och telefontider hittar du här.

Läs UD:s rekommendationer kring nya coronaviruset här

Svenska resenärer uppmanas ladda ner appen UD Resklar. Har du inte anmält din utlandsvistelse är det bra att göra det.

Om du har frågor till UD kring corona och resande som inte besvaras i appen eller på Sweden Abroad kan du skicka epost till ud-kc-resefragor@gov.se eller ringa UD:s särskilda nummer för detta ändamål: 08-405 92 00.

Mer information om smittspridning och hälsoråd

Japanska hälsoministeriet har uppdaterad information om läget samt råd på sin hemsida.

Japan National Tourism Organization är tillgängligt när som helst – 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året: 050-3816-2787.

Tokyo Coronavirus Support Center for Foreign Residents (TOCOS) ger råd till utländska medborgare i Tokyo på bland annat engelska. Telefonnummer 0120-296-004. TOCOS är öppet vardagar 10.00-17.00. Se här

Folkhälsomyndigheten i Sverige är ansvarig myndighet i Sverige. Läs frågor och svar om viruset här och mer information om utbrottet här.

WHO:s hemsida finns ytterligare information om coronaviruset och det internationella samarbetet för att begränsa utbrottet och dess verkningar.

Japanska myndigheter

Det finns ett supportcenter i Tokyo för utländska medborgare, Foreign Resident Support Center. Här finns Immigration Services Agency, the Ministry of Foreign Affairs, the Tokyo Labor Bureau m.m. Man kan få hjälp på engelska och även andra språk. Karta och öppettider se länken.

Sida med samlande länkar till myndigheter i Japan.

Senast uppdaterad 23 okt 2020, 12.12
Ambassadens reseinformation
21 okt 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 21 oktober fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här