• Svenska

Om utlandet Japan

Aktuella händelser

CORONAVIRUS (COVID-19)

Läget i Japan

Nödläge är utropat i prefekturerna Tochigi, Saitama, Chiba, Tokyo, Kanagawa, Gifu, Aichi, Kyoto, Osaka, Hyogo och Fukuoka. Det gäller till den 7 februari. Restauranger uppmanas att stänga kl. 20.00, och befolkningen  uppmanas att inte gå ut i onödan efter kl. 20.00 samt att arbeta hemifrån i den mån man kan. Skolorna kommer fortsatt hållas öppna. Från den 14 januari kan den som bryter mot karantänreglerna få sitt uppehållstillstånd indraget. Senaste karantänregler, gäller från den 14 januari.

Myndigheterna uppmanar till vaksamhet. Befolkningen uppmanas att hålla avstånd och att undvika de "3C" ("closed spaces, crowded places, close contact setting"), samt att bära munskydd. Uppmaningarna från myndigheterna kan komma att förändras beroende på smittspridningsläget. Ambassaden rekommenderar svenska medborgare i Japan att följa händelseutvecklingen och de lokala myndigheternas anvisningar. För mer information, se Japan National Tourism Organization. För Tokyo, se uppdateringar och nyheter från Tokyo Metropolitan Government. Mer information finns även på japanska hälsoministeriet

Inresa till Japan

Från och med den 28 december till och med den 31 januari 2021 gäller nya japanska inreserestriktioner. De innebär att utländska medborgare inte tillåts ny inresa i Japan för exempelvis studier och arbete. Det är en suspendering av tidigare lättnader från den 1 oktober för ny inresa till Japan. För de som redan har fått visum till Japan, måste inresa äga rum före den 4 januari 00.00. Se vidare information från det japanska utrikesministeriet här och här. Om du är i Sverige, vänligen kontakta den japanska ambassaden i Stockholm för ytterligare information och råd. 

Svenska medborgare som bor i Japan kan fortsatt återvända till Japan efter resa till Sverige. Om du planerar att resa är det viktigt att noga kontrollera och följa de japanska myndigheternas anvisningar, och kontaktar japanska ambassaden i Stockholm för eventuella behov av klarlägganden. Information från det japanska utrikesministeriet, inklusive om kraven på negativt covid-test inom 72 timmar före avresa till Japan och skriftligt intyg på engelska, finns här och här. De japanska karantänsreglerna beskrivs av utrikesministeriet  här. Notera att skärpta karantänskrav nu gäller för återresor från Sverige till Japan även efter kortare affärsresor. 

Sedan den 21 mars gällde inreserestriktioner till Japan från många europeiska länder, häribland Sverige. Rätten till 90-dagars viseringsfrihet för svenska medborgare upphävdes. Alla visum som utfärdats före den 20 mars upphävdes också. 

Se även länk till  japanska justitieministeriet

För information om inreserestriktioner till Narita Airport, se: https://www.narita-airport.jp/en

För information om Haneda Airport, https://tokyo-haneda.com/en

 Frågor och svar om covid-19 och resor mellan Sverige och Japan

Här försöker vi ge svar på de vanligaste frågorna.

 UD:s reseavrådan

UD:s avrådan från icke-nödvändiga resor till alla länder beslutades den 14 mars 2020 och har förlängts många gånger. För närvarande gäller avrådan från icke-nödvändiga resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet till och med den 31 januari 2021. Flera europeiska länder är undantagna. Läs mer här

Inresa till Sverige

Det tillfälliga inreseförbudet till EU via Sverige som gällt sedan mars 2020 har förlängts flera gånger och förlängdes den 17 december till och med den 31 mars 2021. Se ytterligare information här. 

Det har beslutats om ett tillfälligt inreseförbud vid resor till Sverige från Danmark eller Storbritannien. Beslutet gäller från den 22 december 2020 till och med den 21 januari 2021. Läs mer här 

Mer information finns också på polisens hemsida

Europeiska kommissionen rekommenderade den 30 juni medlemsstaterna att släppa inreseförbudet för bland annat Japan
. Alla som är bosatta i Japan, oavsett nationalitet, är undantagna inreseförbudet till Sverige, i enlighet med Kommissionens rekommendation. Se vidare här. 

Svar på vanliga frågor finns här: Aktuella frågor och svar om COVID-19 i Japan

Resor till Sverige

Flygbolagen har fortsatt färre avgångar än vanligt till Sverige och Europa. Avgångar kan fortsatt förändras på kort varsel. Vänligen vänd er till flygbolagens hemsidor för senaste information. Det är alltjämt oklart när SAS återupptar flygningarna till Japan.

Ta kontakt med ert flygbolag eller researrangör, samt med ert försäkringsbolag om eventuella ekonomiska konsekvenser. 

Kontakt med ambassad och UD

Ambassadens öppettider och telefontider hittar du här.

Läs UD:s rekommendationer kring nya coronaviruset här

Svenska resenärer uppmanas ladda ner appen UD Resklar. Har du inte anmält din utlandsvistelse är det bra att göra det.

Om du har frågor till UD kring corona och resande som inte besvaras i appen eller på Sweden Abroad kan du skicka epost till ud-kc-resefragor@gov.se eller ringa UD:s särskilda nummer för detta ändamål: 08-405 92 00.

Mer information om smittspridning och hälsoråd

Japanska hälsoministeriet har uppdaterad information om läget samt råd på sin hemsida.

Japan National Tourism Organization är tillgänglig 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året: 050-3816-2787.

Tokyo Coronavirus Support Center for Foreign Residents (TOCOS) ger råd till utländska medborgare i Tokyo på bland annat engelska. Telefonnummer 0120-296-004. TOCOS är öppet vardagar 10.00-17.00. Se här.

Folkhälsomyndigheten i Sverige är ansvarig myndighet i Sverige. Läs frågor och svar om viruset här och mer information om utbrottet här.

WHO:s hemsida finns ytterligare information om coronaviruset och det internationella samarbetet för att begränsa utbrottet och dess verkningar.

Japanska myndigheter

Det finns ett supportcenter i Tokyo för utländska medborgare, Foreign Resident Support Center. Här finns Immigration Services Agency, the Ministry of Foreign Affairs, the Tokyo Labor Bureau m.m. Man kan få hjälp på engelska och även andra språk. Karta och öppettider se länken.

Sida med samlande länkar till myndigheter i Japan.

Senast uppdaterad 15 jan 2021, 15.39
Ambassadens reseinformation
21 dec 2020

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder utanför EU, EES samt Schengenområdet till och med den 31 januari 2021. UD har genom tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till flertalet europeiska länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer