• Svenska

Om utlandet Vietnam

31 mar 2021

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder utanför EU, EES, Schengenområdet samt Storbritannien till och med den 31 maj 2021. UD har genom tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till flertalet europeiska länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

Nytt Covid-utbrott i norra Vietnam

Under morgonen den 25/1 bekräftade Vietnams hälsoministerium att två nya inhemska fall av Covid-19 upptäckts i provinserna Hai Duong och Quang Ninh, båda belägna i norra Vietnam. Under dagen har intensiv smittspårning vidtagits och under eftermiddagen har antalet bekräftade fall stigit till 84. Åtgärder för att minska smittspridningen, bland annat nedstängning av den internationella flygplatsen Van Don har införts och mer åtgärder förväntas vidtas inom kort. Ambassaden uppmanar svenskar som befinner sig i Vietnam och framförallt i norra Vietnam, att noggrant följa utvecklingen och hålla sig uppdaterade på införda smittpreventiva åtgärder.

Inresemöjligheter

Ett inreseförbud kvarstår för alla utländska medborgare med ett undantag för diplomater, experter och vissa nyckelpersoner inom större företag. Vid ankomst till Vietnam följer en obligatorisk karantän i 14 dagar. 

Ändring i viseringsregler

Turistvisum (inkl. e-visa och visa-waiver) med inresa efter 1 mars förlängs enligt Immigration Department automatiskt till och med sista april 2021. För resenärer med inresa före 1 mars och som på grund av Corona-situationen inte lämnat landet kan förlängning beviljas. För att det ska kunna ske behöver personen kunna påvisa att denne inte kunnat lämna i tid. Då kan visumförlängning ske direkt vid Immigration department. För övriga fall hänvisar vietnamesiska myndigheter till viseringsagenter. 

Utresemöjligheter

Observera att pga Covid-19 har resemöjligheterna från Vietnam begränsats kraftigt. Resenärer uppmanas att kontinuerligt uppdatera sig om utresemöjligheterna. För att få hjälp att hitta resor ut ur Vietnam och/eller hotell i Vietnam uppmanas resenärer att kontakta sin resebyrå.

Flyg går regelbundet från Hanoi till Seoul/Incheon med anslutningar till Europa, t.ex. Korean Airlines/British Airways till London, Asiana till Frankfurt, Korean Airlines till Paris.

Se https://www.koreanair.com/global/en.html samt https://flyasiana.com/ En hälsodeklaration måste fyllas i på plats för transit. Vid ytterligare frågor hänvisas till Sydkoreas ambassader eller myndigheter. 

Det finns även förbindelser med Emirates till Europa via Dubai. Emirates flyger från Hanoi och Ho Chi Minh-staden. Även Air France har återupptagit flygförbindelser från Vietnam och flyger från Ho Chi Minh-staden till Paris.

Qatar Airways flyger från Hanoi och Ho Chi Minh-staden (SGN) till Doha (DOH), med anslutning till Stockholm (ARN). Biljetter kan köpas på Qatars hemsida: https://www.qatarairways.com/en-se/homepage.html

Vid frågor kontakta Qatars kundservice i Vietnam på +84 28 3827 3888 / vccc@vn.qatarairways.com 

Vietnam Airlines flyger oregelbundet till bl.a. Paris (CDG) samt Frankfurt (FRA). Se Vietnam Airlines hemsida för mer information. 

För att säkerställa vad som gäller för transit vid olika europeiska destinationer hänvisas till svenska ambassaders reseinformationssidor på Sweden Abroad alt. respektive lands myndigheter. 

Senast uppdaterad 06 apr 2021, 13.47
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor

Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer