• Svenska

Om utlandet Vietnam

22 jul 2021

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD har den 22 juli 2021 beslutat om att ändra i den breda avrådan från icke nödvändiga resor för ytterligare länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

I tillägg till vad som tidigare förmedlats i brevet som skickades till alla på Svensklistan 16 juli har svenska ambassaden och konsulatet denna vecka fått information från de lokala myndigheterna i Ho Chi Minh City (HCMC) att förberedelser nu görs för att vaccinera utländska medborgare i staden. Det är vietnamesiska myndigheter som är ansvariga för vaccinationsprocessen och vi förmedlar endast den information som vi får från lokala myndigheter. Följaktligen kan ambassaden inte svara på frågor om den fortsatta processen, som tidpunkt för vaccinering, typer av vaccin eller när vaccinering kan erbjudas i övriga landet.

Ambassaden och konsulatet står i tät kontakt med vietnamesiska myndigheter i frågan om att påskynda möjligheten för svenskar att vaccinera sig, i första hand i HCMC. När vi får ytterligare information om vaccinationsplanen kommer vi att informera om detta i våra kanaler. Vi vill understryka att vaccinering är frivillig.

Notera gärna att ambassadens kanaler för att nå ut med information till svenska medborgare är hemsidan Swedenabroad, appen UD Resklar, Svensklistan och Facebook. För att vi ska kunna kontakta er direkt med eventuell ny information om detta och annat, uppmuntrar vi er att registrera er på Svensklistan. Vänligen se formulär på följande länk: Svensklistan - Sweden Abroad

Lokala restriktioner

Ho Chi Minh-staden har infört nya striktare regler för social distansering genom direktiv 16, initialt för perioden 9 – 24 juli som nu förlängs till minst 1 augusti, läs mer här. Lokala myndigheter i Ho Chi Minh City uppdaterar löpande information på deras hemsida: Home - Website Ho Chi Minh City

Från 25 juli till 8 augusti inkluderas även Hanoi under direktiv 16 om social distansering med omfattande restriktioner. Dessa regler kan ändras och förlängas med kort varsel. Lokala myndigheter i Hanoi uppdaterar löpande information på deras hemsida som ni hittar här.

Enligt Vietnamesiska myndigheter såg smittspridningen i Vietnam 21 juli ut såhär: VGP News | Infographic: Fourth wave of COVID-19 resurgence spreads to 60 localities

Inreseförbud till Vietnam

Inreseförbudet till Vietnam kvarstår. Diplomater, experter och vissa affärsresenärer/ studenter kan beviljas ett särskilt inresetillstånd. Vid ankomst till Vietnam (efter beviljat inresetillstånd) följer en obligatorisk karantän på 14 dagar på centraliserad facilitet/ karantänshotell följt av 14 dagars självisolering med daglig rapportering till lokal polis och hälsomyndighet.

Reseinformation med anledning av coronapandemin

Spridningen av det nya coronaviruset påverkar alla världens länder och har stora konsekvenser för det internationella resandet. Ambassaden har samlat all reseinformation om covid-19 på en särskild sida som uppdateras löpande. Svenska resenärer uppmanas att noga ta del av informationen, som återfinns på nedan länk.

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Senast uppdaterad 30 jul 2021, 16.16
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor

Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer