Meny
  • Svenska

Om utlandet Uzbekistan

30 mar 2020

Utlandsresor – avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut. Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Läs mer här

Aktuella händelser

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder.

I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut.

Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Län till avrådan regeringen.se

 

Covid-19-fall har registrerats i Uzbekistan. Alla internationella flyglinjer är inställda från 30 mars åtminstone till 20 april. Landgränserna är i princip stängda för persontrafik, undantag görs för uzbekiska medborgare som önskar återvända. Resande mellan städer i Uzbekistan är starkt begränsat.

Tasjkent och flera andra städer är försatta i karantän (Samarkand, Andijan, Gulistan, Namangan, Nukus, Surdariya inklusive Termez) sedan 24/3, åtminstone till 20 april.

Alla offentliga transporter i Tasjkent är inställda (metro, bussar, minibussar), och privat biltrafik i huvudstaden är förbjuden sedan 30/3. Endast taxibilar med ”desinfektionscertifikat” och fordon med särskilda tillstånd trafikerar Tasjkent. Sammankomster mellan fler än tre personer, förutom familjemedlemmar, är förbjudna. Polis och militär kontrollerar in- och utfarter till huvudstaden.

Invånarna har uppmanats att stanna hemma och får endast lämna sina bostäder med ansiktsmask. Invånare som påträffas utan mask blir bötfällda (USD23 för första tillfället och USD70 för det andra).

Myndigheterna har etablerat en informationskanal på den sociala plattformen Telegram: ”Koronavirus Info” där regeringsföreträdare och myndigheter kontinuerligt informerar om läget.

 

 

 

 

Senast uppdaterad 31 mar 2020, 11.52
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor