Meny
  • Svenska

Indonesien

Avrådan

Indonesien - avrådan

Med anledning av det förbättrade säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet inte längre från resor till distriktet Norra Lombok på ön Lombok.

Utrikesdepartementet avråder sedan tidigare från icke-nödvändiga resor till staden Palu samt distrikten Donggala, Mamuju Utara, Sigi och Parigi Moutong i centrala Sulawesi.

Avrådan ändrades senast 27 november 2018. Avrådan gäller tills vidare.

Aktuella händelser

Ambassaden uppdaterar Reseinformationen löpande. 

Utbrott av denguefeber i flera delar av Indonesien

Antalet rapporterade fall av denguefeber i Indonesien under januari har ökat kraftigt och indonesiska myndigheter har gått ut med information om att det nu pågår ett utbrott av denguefeber i bland annat Jakarta med omnejd. Östra Java, Västra Java samt Banten, inklusive förstäder till Jakarta är särskilt utsatta. Även delar av Östra Nusa Tenggara och Norra Sulawesi har drabbats av en kraftig ökning av antalet denguefall. 5 distrikt i Norra Sulawesi (Norra Minahasa, Minahasa, Tomohon, Manado och Kotamobagu) samt 2 distrikt i Östra Nusa Tenggarar (Kupang och Västra Manggarai) har formellt deklarerat tillståndet som akut (emergency status). 

Denguefeber är en myggburen sjukdom som framför allt sprids dagtid. Det finns inga vaccin och inte heller några botemedel. Symptom inkluderar hög feber, muskelverk och smärta bakom ögonen. Blodtest krävs för diagnos.

Personer som befinner sig i Indonesien uppmanas vidta åtgärder för att undvika myggbett, genom att använda myggmedel och heltäckande klädsel. Personer som misstänker att de blivit smittade bör uppsöka läkarvård omgående. 

Kraftig nederbörd och hög sjö på många platser i Indonesien

Den indonesiska regnperioden infaller mellan december och februari. Den indonesiska meterologiska myndigheten, BMKG, har varnat för mycket kraftigt regn i många delar av Indonesien under slutet av januari och februari, vilket kan leda till översvämningar och jordskred. Svenska resenärer i Indonesien uppmanas hålla sig informerade och följa anvisningar från lokala myndigheter. 

Hög sjö rapporteras runt om i Indonesien, och bland annat har stränderna i Kuta, Legian och Seminyak på Bali stängt till följd av höga vågor och starka strömmar. Svenska resenärer uppmanas följa lokala anvisningar och inte trotsa lokala badförbud, samt hålla sig underrättade om läget på sjön, särskilt i samband med båt- och färjetransporter. 

Nedan länkar till pålitliga indonesiska nyhetskällor:

Ambassaden kan nås på telefon +62 21 2553 5900 under kontorstid. För nödställda svenska medborgare som behöver omedelbar kontakt med svensk myndighet kan UD:s konsulära jour nås utanför ambassadens kontorstid (måndag – fredag  09:00 - 11:00 samt 13:00 – 15:00) genom att ringa ambassadens växel +62 21 2553 5900 och följa anvisningarna.

Senast uppdaterad 25 jan 2019, 04.51
Ambassadens reseinformation
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader. 

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer