Meny
  • Svenska

Om utlandet Indonesien

Aktuella händelser

Ambassaden uppdaterar Reseinformationen löpande.

 

Coronavirus

 

Det pågår för närvarande ett utbrott av ett nytt coronavirus med ursprung i Wuhan i Kina. Majoriteten av de bekräftade fallen har konstaterats i Wuhan. Fall har även bekräftats i andra delar av Kina samt i ett antal andra länder. 

Inga bekräftade fall har ännu rapporterats i Indonesien. Indonesiska myndigheter har i förebyggande syfte börjat använda feberscanners vid flera större flygplatser. 

Ambassaden uppmanar svenska medborgare i Indonesien att följa händelseutveckling och lokala myndigheters anvisningar. 

Folkhälsomyndigheten i Sverige uppdaterar sin webbplats och följer utvecklingen kontinuerligt. Frågor och svar om virsuet finns här.

 

Översvämningar i Jakarta

Under pågående regnperiod (december-mars) kan Jakarta och andra städer på särskilt Java drabbas av översvämningar. Stora regnmängder och översvämningar kan komma plötsligt och kan begränsa framkomlighet i trafiken. Svenskar som befinner sig i Jakarta bör följa lokala nyheter och väderprognoser.

Oroligheter i Papua och Västpapua

Demonstrationer och oroligheter har pågått periodvis runt om i de indonesiska provinserna Papua och Västpapua sedan augusti 2019. Oroligheter har rapporterats från många städer och distrikt, inklusive Wamena, Jayapura, Manokwari och Sorong. Läget i Wamena är särskilt spänt. 

 

Sedan oroligheterna utbröt har restriktioner gällande utländska medborgares möjligheter att resa till Papua och Västpapua, inklusive till Sorong och Raja Ampat, skärpts, men det saknas tydlig information från indonesiska myndigheter om exakt vad som gäller. EU-medborgare har vid flera tillfällen nekats ombordstigning på flyg till provinserna, inklusive till Sorong. Ett särskilt tillstånd från lokal polis (Surat Jalan) krävs för de allra flesta resor till och i Papua och Västpapua. Svenska medborgare bör undersöka tillståndskravet med lokala myndigheter inför eventuella resor till provinserna. 

Demonstrationer i Papua och Västpapua kan snabbt övergå i våldsamheter. Den polisiära och militära närvaron är hög. Myndigheterna kan utan förvarning stänga ner internet lokalt i samband med oroligheter. 

Skottväxlingar mellan indonesiska säkerhetsstyrkor och papuanska separatister rum regelbundet i de papuanska högländerna, inklusive i och omkring Wamena. En större militär insats pågår också sedan i December i Nduga-distriktet.

Svenska medborgare i Papua och Västpapua bör undvika folksamlingar och demonstrationer, hålla sig informerade om säkerhetsläget samt följa lokala myndigheters anvisningar. Polis och militär kan utan förvarning införa restriktioner för vart utlänningar kan resa i provinserna. Även demonstrationer i andra delar av Indonesien som berör Papua bör undvikas.

Ambassaden kan nås på telefon +62 21 2553 5900 under kontorstid. För nödställda svenska medborgare som behöver omedelbar kontakt med svensk myndighet kan UD:s konsulära jour nås utanför ambassadens kontorstid (måndag – fredag  09:00 - 11:00 samt 13:00 – 15:00) genom att ringa ambassadens växel +62 21 2553 5900 och följa anvisningarna.

Senast uppdaterad 27 jan 2020, 13.26
Ambassadens reseinformation