• Svenska

Om utlandet Kenya

Avrådan

Kenya - avrådan

Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har Utrikesdepartementet den 14 januari 2020 beslutat om att ändra avrådan för Kenya. Följande avrådan gäller:

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från icke-nödvändiga resor till Kenyas kustområde, upp till 150 km från gränsen till Somalia, inklusive kringliggande öar.
Vidare avråder Utrikesdepartementet från icke-nödvändiga resor till länen Lamu, Garissa, Mandera och Wajir.

Avrådan gäller tills vidare.

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 21 dec 2023

Aktuella händelser

Terrorism

Det finns ett förhöjt terrorhot mot Kenya och Nairobi. Risken för attentat bör tas på stort allvar. Svenskar i Kenya uppmanas att iaktta stor försiktighet och vaksamhet, bland annat på offentliga platser, vid större köpcentrum, hotell, i större folksamlingar samt på andra platser som besöks av många utlänningar och turister. Svenskar uppmanas även att noga följa myndigheternas råd och säkerhetsanvisningar. För ytterligare information se ambassadens reseinformation under ’Terrorism’.

Väder 

Ambassaden vill uppmärksamma svenska resenärer på att det i Kenya för närvarande förekommer mycket kraftiga regn. I vissa delar av landet har det varit stora översvämningar med dödsfall som följd. Även i flera av de stora nationalparkerna har vägar och broar förstörts. Bland annat området Masai Mara, där safariresor ofta företas, har drabbats av stora översvämningar och vägar är inte längre framkomliga i delar av området. Ambassaden råder svenskar på resa i Kenya att följa det lokala väderläget via Kenya Meteorological Department för att planera sin resa. Ett särskilt råd i nuläget är också att kontakta sitt boende eller sin researrangör för mer information om lokala förhållanden och färdvägar. Resenärer bör även se över sin egen säkerhetsplanering inför sin resa. Se generella råd för regnperioder under 'Naturförhållanden och katastrofer'. 

Inreseregler

Kenya har den 5/1 2024 infört ett nytt system för inresa i landet. Svenska medborgare måste ansöka om en Electronic Travel Authorization (eTA) innan inresa i landet. För mer information och länk till ansökan för en eTA, se under avsnittet ’In- och utresebestämmelser’. 

Covid-19

Ambassaden har samlat reseinformation som rör Covid-19 i Kenya på en särskild sida som uppdateras löpande. Svenska resenärer som ska resa till Kenya uppmanas att noga ta del av informationen.

Ambassaden vill också påminna svenska resenärer som befinner sig i landet att skriva upp sig på ambassadens svensklista samt ta del av ambassadens reseinformation online eller via appen UD-Resklar. 

Ambassadens reseinformation
Senast uppdaterad 06 maj 2024, 11.07
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Om du vill att UD eller ambassaden ska kunna få tag i dig vid en större krissituation i landet kan du anmäla dig till svensklistan.

Anmäl dig till svensklistan
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I appen UD Resklar finns råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Om UD Resklar på regeringen.se
gifta sig utomlands

Vigsel i Kenya

Här hittar du samlad information om vad som gäller vid vigslar i Kenya och på svenska amabassaden i Nairobi.

Läs mer ->