Meny
  • Svenska

Om utlandet Kenya

Avrådan

Kenya - avrådan

Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har Utrikesdepartementet den 14 januari 2020 beslutat om att ändra avrådan för Kenya. Följande avrådan gäller:

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från icke-nödvändiga resor till Kenyas kustområde, upp till 150 km från gränsen till Somalia, inklusive kringliggande öar.
Vidare avråder Utrikesdepartementet från icke-nödvändiga resor till länen Lamu, Garissa, Mandera och Wajir.

Avrådan gäller tills vidare.

29 jun 2020

UD häver avrådan för ett antal länder i Europa från 30 juni, förlänger avrådan för länder utanför Europa till 31 augusti

UD har den 18 juni 2020 beslutat att från och med den 30 juni häva avrådan för icke nödvändiga resor till följande länder: Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz, Spanien och Ungern. Beslutet gäller även San Marino, Monaco och Vatikanstaten. För övriga länder inom EU, EES och Schengen samt Storbritannien kvarstår avrådan till och med den 15 juli. För resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet samt Storbritannien förlängs därför avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 augusti 2020.

Läs mer här

Aktuella händelser

President Kenyatta höll den 6 juli 2020 ett tal där vissa förändringar och förlängningar av de restriktioner som gäller för att begränsa spridningen av covid-19 annonserades. Se vidare nedan. 

 Gällande flyg till Europa och Sverige

I nuläget är internationell flygtrafik till och från Kenya stängd fram till den 1 augusti. Vi har fått rapporter om att vissa flygbolag har bokningsbara flyg som sedan kort innan avgång avbokas. Kontakta ditt flygbolag för att bekräfta att flygningen kommer att genomföras.

Nedan visas bekräftade flyg.

  • Den 13 juli avgår ett flyg till Doha från Nairobi kl. 14.55 med Qatar Airways. Du bokar online via: www.qatarairways.com
  • Den 16 juli avgår ett flyg till London från Nairobi kl. 09.20. Du bokar med Kenya Airways via länk: https://www.kenya-airways.com/en-uk/charter-flights eller via telefon på nummer +254 711 024 747. Priser förbiljett är 1365 US-dollar i ekonomiklass och 2403 US-dollar i affärsklass. Du ansvarar själv för att ordna resan vidare till Sverige. Det krävs att du kan uppvisa ett negativt Covid-19 test för att medges ombordstigning, för mer information besök: doctors.KQ@kenya-airways.com. Test kan också göras vid Lancet laboratories, Aga Khan University Hospital, Nairobi Hopsital och Nairobi West Hospital. Observera restriktioner vid ankomst till Storbritannien - läs mer på: https://www.gov.uk/uk-border-control.
  • Den 15 juli, 22 juli och 29 juli avgår flyg till Zurich från Nairobi kl. 11.40 och ankommer Zurich kl. 18.35. Du bokar med SWISS via länk: https://www.swiss.com/ke/en eller via epost till nboticktteam@dlh.de. Du väljer 'one-way' i bokningsverktyget och kan även boka anslutningsflyg till olika destinationer följande dag, däribland Stockholm och Köpenhamn. Priser för enkelbiljetter är 1100 US-dollar i ekonomiklass och 2443 US-dollar i affärsklass. I priset ingår ett bagage maxvikt 23 kg i ekonomiklass och två bagage maxvikt 32 kg i affärsklass.  Efter att du gjort din bokning skickar du mail till nboticketteam@dlh.de  för mer information om tider, avgångsterminal och transithotell på flygplatsen i Zurich. Vänligen uppmärksamma också viktiga inreserestriktioner till länder i Europa.

 In- och utresekrav i Kenya

De kenyanska myndigheterna beslutade den 25 mars att ställa in alla internationella passagerarflyg in och ut ur Kenya. Beslutet har den 6 juli 2020 förlängts till den 1 augusti då internationell flygtrafik återupptas. Inrikes flygtrafik återupptas den 15 juli.

Ambassaden följer noggrant utvecklingen av möjligheterna för att, trots flygförbudet, flyga till Europa och Sverige. Det har avgått ett flertal repatrieringsflyg från Kenya.  Information kring eventuella flyg läggs ut här, i appen UD resklar (se till att du har aktiverat pushnotiser).

Påminnelse: Skriv upp dig på svensklistan så missar du inte några viktiga uppdateringar. Länk  till svensklistan Svensklista.

Den 13 april lanserades en onlineportal för att förlänga viseringar och uppehållstillstånd  Länk till portalen

Information gällande karantän, smittspårning och andra smittbegränsande åtgärder

Det finns bekräftade fall av covid-19 i Kenya och de kenyanska myndigheterna har gått ut med olika förbud och förhållningssätt för att minska spridningen av covid-19. Bland annat är ansiktsmask obligatoriskt vid transport i fordon och på offentliga platser. Det är även krav på social distansering.

Den 6 juni har meddelats att restriktionerna vad gäller stadsdelen Eastleigh i Nairobi och Mombasas Old Town lyfts från och med morgonen den 7 juni. Även restriktionerna att röra sig ut ur länen Kilifi och Kwale lyfts samma dag.

Restriktionerna för resor in och ut ur Nairobi, Mombasa och Mandera har från och med morgonen den 7 juli också lyfts.

Det utegångsförbud som har gällt sedan den 27 mars, har från den 7 juni ändrats till att gälla mellan kl. 21.00-04.00.

Utöver ovan har regeringen också förbjudit alla möten, konferenser och andra sammankomster av internationell karaktär. Det rekommenderas att man undviker folksamlingar och sociala sammankomster. Vidare uppmanas till arbete hemifrån i de fall det är möjligt och att minska kontanthantering.

Skolor hålls stängda, men det har annonserats att de ska börja återgå till normal verksamhet från den 1 september. Det är ännu inte klart mer exakt vad detta innebär.

Ambassaden har fått uppgifter om att samtliga personer som anländer till landet eller som genom smittspårningsåtgärder identifieras som en person som kan ha kommit i kontakt med smittad, placeras i en av myndigheterna anvisad obligatorisk karantän till egen kostnad i minst två veckor. Karantänstiden har i flera fall förlängts då det funnits misstankar om att smitta spridits på karantänsfaciliteter. Smittspårningsåtgärderna är omfattande. De kan komma att omfatta personer som befunnit sig samtidigt som en smittad på allmän plats. Självkarantän godkänns inte utan ett särskilt tillstånd från lokala myndigheter som utfärdas med stor restriktivitet. Det finns även uppgifter om att obligatorisk provtagning på olika platser förekommer.  Hälsoministeriet har i en skrivelse uppmanat till avhållsamhet från att själv ta medicin i hemmet utan vill att alla med sjukdomssymptom inställer sig för att testas för covid-19. 

Alla personer som testas positivt har tills nyligen hänvisats till statliga isoleringscenter. Den information som inkommit om förhållandena på dessa center tyder på att standarden varierar. Det har nu kommit information om att självisolering kan komma att tillåtas för personer med milda symptom och som har möjlighet att isolera sig i hemmet under godtagbara former.

Utvecklingen framöver är svår att förutsäga och svenska resenärer uppmanas därför att noga följa händelseutvecklingen genom media och att följa lokala myndigheters anvisningar samt vara beredda på att ytterligare spridningsreducerande åtgärder kan vidtas. Svenska medborgare bör fortsatt noga överväga om de ska stanna i Kenya.

Läs mer om karantän här 

 Viktiga svenska länkar och kontakter

Kenyanska länkar


Allmän information om coronavirus

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsovård, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:
Aktuella utbrott - Coronavirus 

Frågor och svar om nytt coronavirus

Även på WHO:s hemsida finns ytterligare information om coronaviruset och det internationella samarbetet för att begränsa utbrottet och dess verkningar.

För allmän, icke landsspecifik, information om coronaviruset besök https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-för-svenska-medborgare/reseinformation/nya-coronaviruset/

Att tänka på inför och under resor samt vistelser utomlands under osäkra tider:https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/03/stor-osakerhet-nar-det-galler-utlandsresor/

 Förhöjt säkerhetsläge

Det föreligger fortsatt ett förhöjt hot för terrordåd i Kenya. Kenyanska myndigheter har vidtagit säkerhetshöjande åtgärder och uppmanar allmänheten till vaksamhet. Såväl kenyanska institutioner som platser där turister och västerlänningar uppehåller sig är tänkbara mål för attentat. Försiktighet bör därför iakttas, t.ex. vad gäller vistelse i större köpcentra när det är som mest folk samt större evenemang där mycket folk samlas. Även hotell, kyrkor och moskéer är tänkbara mål. Folksamlingar bör i möjligaste mån undvikas. 

Ambassaden fortsätter att noga följa utvecklingen och kommer att uppdatera hemsidan vid behov.

 

Senast uppdaterad 06 jul 2020, 09.12
Ambassadens reseinformation