Meny
  • Svenska

Om utlandet Kenya

Avrådan

Kenya - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till:
- Kenyas kustområde, upp till 150 km från gränsen till Somalia, inklusive kringliggande öar med undantag för öarna Lamu och Manda.
- Övriga gränsområden mot Somalia, upp till 60 km från landgränsen.
- Länen Lamu (undantaget Lamu ö), Garissa, Mandera och Wajir.

Avrådan gäller tills vidare.

Aktuella händelser

 

Det föreligger en förhöjd risk för kriminell verksamhet knuten till den ökade handeln inför de kommande storhelgerna. Ambassaden vill därför uppmana till försiktighet och extra vaksamhet i närheten av större shoppingcenter. Det rekommenderas att undvika att kliva in/ur transport på gatan utanför shoppingcenter utan att istället köra in innanför shoppingcentrets perimeter för att kliva in och ut ur fordon.  

Demonstrationer

Demonstrationer i Mombasa förekommer.

 Försiktighet och förhöjd uppmärksamhet bör iakttas. Folksamlingar bör undvikas. Det är lämpligt i ökad utsträckning ta del av lokal media och på så sätt följa utvecklingen.

 Terrorism

Ambassaden har mottagit icke specifika rapporter rörande ett förhöjt hot. Kenyanska myndigheter har vidtagit säkerhetshöjande åtgärder och uppmanar allmänheten till vaksamhet. Såväl kenyanska institutioner som platser där turister och västerlänningar uppehåller sig är tänkbara mål för attentat. Försiktighet bör därför iakttas, t.ex. vad gäller vistelse i större köpcentra när det är som mest folk samt större evenemang där mycket folk samlas. Även hotell, kyrkor och moskéer är tänkbara mål. Folksamlingar bör i möjligaste mån undvikas. 

Senast uppdaterad 22 nov 2019, 11.44
Ambassadens reseinformation