• Svenska

Om utlandet Kenya

Avrådan

Kenya - avrådan

Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har Utrikesdepartementet den 14 januari 2020 beslutat om att ändra avrådan för Kenya. Följande avrådan gäller:

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från icke-nödvändiga resor till Kenyas kustområde, upp till 150 km från gränsen till Somalia, inklusive kringliggande öar.
Vidare avråder Utrikesdepartementet från icke-nödvändiga resor till länen Lamu, Garissa, Mandera och Wajir.

Avrådan gäller tills vidare.

17 okt 2023

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Med anledning av att två svenskar dödats i Bryssel i ett terroristdåd, uppmanas svenskar utomlands att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands

Aktuella händelser

Terrorism

Det finns ett förhöjt terrorhot mot Kenya och Nairobi. Risken för attentat bör tas på stort allvar. Svenskar i Kenya uppmanas att iaktta stor försiktighet och vaksamhet, bland annat på offentliga platser, vid större köpcentrum, hotell, i större folksamlingar samt på andra platser som besöks av många utlänningar och turister. Svenskar uppmanas även att noga följa myndigheternas råd och säkerhetsanvisningar. För ytterligare information se ambassadens reseinformation under ’Terrorism’.

Regnsäsong

Ambassaden vill uppmärksamma svenska resenärer på att det i Kenya för närvarande förekommer kraftiga regn, i vissa delar även hård vind upptill stormstyrka. I vissa delar av landet har det varit stora översvämningar med dödsfall som följd. Ambassaden råder svenskar på resa i Kenya att följa det lokala väderläget på sin destination via Kenya Meteorological Department.

Utbrott av kolera

Kenyanska hälsoministeriet har bekräftat ett pågående utbrott av kolera i Kenya. Kolera är en diarrésjukdom som orsakas av en bakterie och sprids bland annat med förorenat vatten eller mat. För mer information om sjukdomen och vaccinationer se Kolera - 1177

Utbrott av gula febern

Kenyanska myndigheter har bekräftat ett pågående utbrott av gula febern i Kenya. Gula febern är en livshotande virussjukdom som sprids via myggor. För mer information om sjukdomen och vaccinationer se vårdguiden 1177.

Covid-19

Ambassaden har samlat reseinformation som rör Covid-19 i Kenya på en särskild sida som uppdateras löpande. Svenska resenärer som ska resa till Kenya uppmanas att noga ta del av informationen.

Ambassaden vill också påminna svenska resenärer som befinner sig i landet att skriva upp sig på ambassadens svensklista samt ta del av ambassadens reseinformation online eller via appen UD-Resklar. 

Senast uppdaterad 09 nov 2023, 15.01
Ambassadens reseinformation
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Anmäl dig till svensklistan
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I appen UD Resklar finns råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Om UD Resklar på regeringen.se
gifta sig utomlands

Vigsel i Kenya

Här hittar du samlad information om vad som gäller vid vigslar i Kenya och på svenska amabassaden i Nairobi.

Läs mer ->