Meny

Om utlandet Ecuador

Avrådan

Ecuador - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till kommunerna (cantonerna) San Lorenzo och Eloy Alfaro i provinsen Esmeraldas och till den 20 km breda militärbevakade säkerhetszonen utmed gränsen mot Colombia i provinserna Esmeraldas och Carchi, med undantag från gränsövergången i Ipiales och staden Tulcán i provinsen Carchi.

29 jun 2020

UD häver avrådan för ett antal länder i Europa från 30 juni, förlänger avrådan för länder utanför Europa till 31 augusti

UD har den 18 juni 2020 beslutat att från och med den 30 juni häva avrådan för icke nödvändiga resor till följande länder: Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz, Spanien och Ungern. Beslutet gäller även San Marino, Monaco och Vatikanstaten. För övriga länder inom EU, EES och Schengen samt Storbritannien kvarstår avrådan till och med den 15 juli. För resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet samt Storbritannien förlängs därför avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 augusti 2020.

Läs mer här

Aktuella händelser

 

Information: Corona Covid-19 i Ecuador 

Ecuadors president Lenin Moreno deklarerade undantagstillstånd i Ecuador den 16 mars, som kommer att pågå som minst till den 16 juni.

Generella nationella restriktioner gäller enligt nedan:

 • Självisolering för alla över 60 år, eller tillhör en riskgrupp, är obligatorisk.
 • Det är obligatoriskt att använda munskydd på offentliga platser och den som inte följer detta kan bötfällas. Bötesbeloppen bestäms i respektive provins/stad.
 • Resor mellan provinser förbjudna, inklusive resor med buss och i privata fordon. Varor tillåts skickas mellan provinserna.
 • Alla offentliga sammankomster är förbjudna. Alla nationalparker, museer och nöjescentra är stängda tills vidare.
 • Stormarknader, apotek, restauranger med take-away-service, bensinstationer och vissa banker är öppna.
 • Skolor och universitet är stängda, men utbildning erbjuds online.
 • Alla företag och industrier måste utarbeta ett preventivt hälsoprotokoll

Sedan den 4 maj introducerade regeringen en ny fas av ”social distansering” för att lätta på restriktionerna gradvis utifrån situationen lokalt. Systemet har, liksom ett trafikljus, tre nivåer – rött, gult och grönt. Myndigheterna i respektive kommun är ansvariga för att besluta om när de kan röra sig från en ”färg” till en annan. En interaktiv karta som visar vilken färg varje stad har kan du hitta här. (https://srvportal.gestionderiesgos.gob.ec/portal/apps/webappviewer/index.html?id=5ecd2baea7024774b72765fb764d3690)

Flera områden har under maj månad gått från rött ljus till gult ljus, inklusive den hårt drabbade staden Guayaquil (från den 20 maj).

Nedan följer några huvudpunkter för vad som gäller för respektive färg.

Rött:

 • Utegångsförbud mellan kl 14 och 05.
 • Transaktioner för att köpa mat och andra produkter online kan ske mellan kl 07 och 22.
 • Taxibilar kan operera mellan kl 05 och 22.
 • Distansarbete gäller förutom för samhällsbärande sektorer.
 • Privata fordon kan cirkulera en gång i veckan utifrån ett system byggt på sista numret i dess nummerplåt.

Gult:

 • Utegångsförbud mellan kl 21 och 05.
 • Offentliga och privata institutioner som inte räknas som samhällsbärande kan operera till 50 procent av sin kapacitet och ska implementera skift för att undvika trängsel. Distansarbete är fortfarande normen.
 • Företag och institutioner måste ha utarbetat ett preventivt COVID-protokoll för att undvika smittspridning bland kunder och anställda.
 • Butiker kan operera till 30 procent av sin kapacitet.
 • Läkare får ta emot patienter som har en bokad läkartid.
 • Transport i städerna och på korta sträckor är tillåtet. Bussar får operera till 30 procent av sin kapacitet.
 • Privata fordon får cirkulera två dagar i veckan utifrån ett system byggt på sista numret i dess nummerplåt.

Grönt:

 • Utegångsförbud mellan kl 00 och 05.
 • Offentliga och privata institutioner som inte räknas som nödvändiga kan operera till 60 procent av sin kapacitet och ska implementera skift för att undvika trängsel. Distansarbete är fortfarande normen.
 • Läkare får ta emot patienter som har en bokad läkartid.
 • Butiker kan operera till 50 procent av sin kapacitet.
 • Transport i städerna och mellan orter i provinsen är tillåtet. Bussar får operera till 50 procent av sin kapacitet.
 • Privata fordon får cirkulera 3-4 dagar i veckan utifrån ett system byggt på sista numret i dess nummerplåt.

Utrikesministeriet i Ecuador har bekräftat att alla turistvisum automatiskt förlängs om de går ut under den period då undantagstillståndet råder.

På grund av utegångsförbudet i Ecuador så går det ej att nå Sveriges konsulat i Quito och Guayaquil via telefon. För konsulära ärenden och andra frågor, kontakta konsulatet i Quito via e-post: consuladosuecoquito@gmail.com, eller konsulatet i Guayaquil: consuladosuecoguayaquil@gmail.com.

Om ni befinner er i Ecuador och vid brådskande ärenden vänligen kontakta konsulaten på följande nummer:

Quito: +593 (0)984500925; +593 (0)994514908

Guayaquil: +593 (0)9996338398; +593 (0)991068798

Att ta hänsyn till vid eventuell resa hem till Sverige

Den 14 mars beslutade svenska utrikesdepartementet att avråda från icke-nödvändiga resor till alla länder. Se länk: https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/ud-avrader/utlandsresor--avradan-for-alla-lander

Gränserna i Ecuador är stängda sedan 16 mars för icke-ecuadorianska medborgare, ecuadorianer och bofasta att komma in i landet (flyg, land- eller sjöväg). Den 18 mars ställdes inrikesflyg och nationella långfärdsbussar in. Resor till Galapagos har upphört. Vissa inrikes flyg från Galapagos till fastlandet har satts in för att turister ska kunna lämna öarna.

Internationella inkommande flyg upphör och utgående internationell flygtrafik är begränsad till humanitära flyg och varutransporter. Kontakta konsulatet i Quito, consuladosuecoquito@gmail.com, konsul Ola Ernberg (sve, eng), eller consuladosuecoguayaquil@gmail.com, konsul Johanna Bohman (eng), för att lista svenskar på väntelistor för flyg som koordineras av EU (eller andra medlemsstater) i Quito. Information finns om att kommersiell flygtrafik kommer att vara igång från och med 1/6 i Quito, i Guayaquil gäller 1/6 för internationell flygtrafik och 15/6 för lokal flygtrafik.

Vi rekommenderar att man tar sig till flygplats under tider då utegångsförbud inte råder. De ecuadorianska myndigheterna kräver att alla som reser från provinserna till flygplatsen har ett särskilt dokument för att kunna passera, ett s.k. salvoconducto. Skicka mejl till consuladosuecoquito@gmail.com för att få ett sådant intyg. Du måste också alltid bära andra dokument som motiverar din transport, såsom en bekräftad flygbokning och ditt pass. Om du inte har någon bokning men vill ta dig till flygplatsen för att försöka komma på ett flyg, bör du ta med information som du har erhållit från konsulatet eller ambassaden (för eventuell chaufför räcker det att kunna visa ditt intyg).

Ecuadorianska myndigheter kräver att alla passagerare och personal på flyget har munskydd på sig.

Restriktioner vad gäller resande ändras med kort varsel. Resenärer ombeds vara uppmärksamma på uppdateringar.

Svenskar i landet uppmanas följa myndigheters instruktioner och anvisningar och hålla sig informerade om utvecklingen.

Får du symptom under din vistelse i Ecuador ring 171 för rådgivning.  Officiell information (på spanska) kan följas på sociala medier:  @Salud_Ec

Information om coronaviruset finns också på www.who.int (engelska) och www.folkhalsomyndigheten.se (svenska).

Svenskar i landet uppmanas registrera sig på svensklistan:  https://www.swedenabroad.se/sv/svensklistan/

Avrådan till icke nödvändiga resor i vissa gränsområden mot Colombia gäller fortfarande.

Senast uppdaterad 11 jun 2020, 04.56
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor