Om utlandet Ecuador

Avrådan

Ecuador - avrådan

Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har UD den 24 januari 2024 beslutat om att utöka avrådan för Ecuador. Följande avrådan gäller:

UD avråder från icke nödvändiga resor till provinserna: Esmeraldas, Manabí, Santa Elna, Guayas, El Oro, Santo Domingo de los Tsáchilas samt Los Rios - med undantag från Guayaquils internationella flygplats.

Vidare avråder UD från icke nödvändiga resor till den 20 km breda militärbevakade säkerhetszonen utmed gränsen mot Colombia – med undantag från gränsövergången Rumichaca, panamerikanska motorvägen och staden Tulcán i provinsen Carchi.

Avrådan gäller tills vidare.

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 21 dec 2023

Aktuella händelser

Försämrat säkerhetsläge och undantagstillstånd i Ecuador

Säkerhetsläget har försämrats i Ecuador under de senaste året genom närvaron av illegala väpnade grupper har ökat och allvarliga våldsdåd har förekommit i flera delar av landet. Säkerhetsläget bedöms vara oberäkneligt och riskerna för att civila drabbas på offentliga platser har ökat.

Undantagstillstånd och utegångsförbud är vanligt förekomande i Ecuador, resenärer uppmanas hålla sig informerade och följa lokala nyheter.

Vissa undantag tillämpas vid utgångsförbud för att bl.a. försäkra mobilitet till/från flygplatser inför flygankomster/avgångar. Vänligen notera att enbart resenärer med giltiga resehandlingar samt flygbiljetter brukar tillåtas komma in på flygplats inga medföljare. 

Skärpta gränskontroller

Ecuador pga det försämrade säkerhetsläget skärpt gränskontroller för alla utländska medborgare som anländer till Ecuador via gränspassage landvägen från Colombia och Peru. Samtliga utländska medborgare måste vid gränskontroll kunna uppvisa utdrag från belastningsregister som är översatt och givet apostille stämpel som intygar att en signatur är äkta. Följande personer är undantagna från uppvisande av kriminalregistret:

  • Innehavare av ett giltigt ecuadorianskt visum
  • Innehavare av diplomatpass
  • Barn och ungdomar under 18 år
  • Offer för människohandel eller de som söker internationellt skydd enligt Ecuadors lag om mänsklig rörlighet.

Alternativt, om du inte har ett legaliserat brottsregister, kan du be Migrationsmyndigheterna att utföra en kontroll i systemet "SIMIEC"(som kontrollerar för reseförbud eller INTERPOL-varningar).

Obs detta gäller inte utländska medborgare som flyger in till Ecuador och gör gränspassering på flygplatsen. 

Reseavrådan 

Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har Utrikesdepartementet den 24 januari 2024 beslutat om att utöka reseavrådan för Ecuador. UD:s information och råd är rekommendationer till svenska resenärer. En avrådan grundar sig på en helhetsbedömning som tillsammans ger en bild av det allmänna säkerhetsläget. När UD avråder från resor är det en signal om att säkerhetsläget är allvarligt och att man som resenär noga bör tänka över sitt beslut att resa.

Svenskar på plats uppmanas att att hålla sig uppdaterad om händelseutvecklingen och följa lokala myndigheters råd, ta del av myndigheters reseinformation, registerna sig på svenskalistan och ladda ner appen UD Resklar(samt aktivera push notiser).

Ambassadens reseinformation
Senast uppdaterad 03 jul 2024, 15.57

Vanliga frågor

Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Om du vill att UD eller ambassaden ska kunna få tag i dig vid en större krissituation i landet kan du anmäla dig till svensklistan.

Anmäl dig till svensklistan
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I appen UD Resklar finns råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Om UD Resklar på regeringen.se