Om utlandet Ecuador

Avrådan

Ecuador - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till kommunerna (cantonerna) San Lorenzo och Eloy Alfaro i provinsen Esmeraldas och till den 20 km breda militärbevakade säkerhetszonen utmed gränsen mot Colombia i provinserna Esmeraldas och Carchi, med undantag från gränsövergången i Ipiales och staden Tulcán i provinsen Carchi.

Aktuella händelser

Undantagstillstånd

Den 10 augusti infördes ett sextio dagar långt undantagstillstånd i hela landet till följd av det försämrade säkerhetsläget och mordet på en av kandidaterna i presidentvalet, vars första omgång äger rum den 20 augusti. Svenskar i landet uppmanas att hålla sig uppdaterade om säkerhetsläget och följa lokala myndigheters anvisningar.

Ökad Kriminalitet

Kriminaliteten har ökat kraftigt sedan början på året. Då det allmänna säkerhetsläget kan förändras hastigt uppmanas resenärer att hålla sig uppdaterade om den aktuella situationen. Undantagstillstånd samt utegångsförbud är vanligt förekommande i flera områden, viktigt att resenärer följer lokala nyheter för uppdateringar. 

Ökad hotbild

Koranbränningarna i Sverige har lett till starka reaktioner i utlandet och flera saker tyder på att hotbilden mot svenska intressen ökat generellt. I ljuset av utvecklingen bör svenskar och verksamheter i utlandet som förknippas med Sverige iaktta ökad vaksamhet och försiktighet. Svenska resenärer bör generellt iaktta försiktighet i närheten av folksamlingar och så långt som möjligt undvika demonstrationer och andra situationer som kan utvecklas till oroligheter. Svenskar uppmanas att hålla sig uppdaterad om händelseutvecklingen och följa lokala myndigheters råd, ta del av myndigheters reseinformation, registerna sig på svenskalistan och ladda ner appen UD Resklar(samt aktivera push notiser). 

Ökad nederbörd i provinsen Esmeraldas

den 3 och 4 juni drabbades provinsen Esmeraldas med omnejd av kraftiga regn som bland annat lett till jordskred och översvämningar. Svenskar på plats bör hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen och följa lokala myndigheters råd och anvisningar.

Senast uppdaterad 25 aug 2023, 12.08
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor

Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Anmäl dig till svensklistan
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I appen UD Resklar finns råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Om UD Resklar på regeringen.se