Meny

Om utlandet Sydafrika

21 okt 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 21 oktober fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

 

Flygförbindelser under lockdown

Enligt information från den sydafrikanska regeringen startade internationellt passagerarflyg (dock med särskilda restriktioner) den 1 oktober 2020. Vänligen kontakta aktuella flygbolag för mer information.

OBS, avrådan för resor utanför EU för svenska resenärer gäller alltjämt till och med den 15 november 2020. Läs mer här: https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-för-svenska-medborgare/reseinformation/nya-coronaviruset/

Utlandsresor – avrådan för svenska resenärer gällande resor utanför EU fram till den 15 november 2020

Läs mer om beslutet här. 

Situationen i Sydafrika

President Cyril Ramaphosa har utlyst ett s.k. ”national state of disaster” i Sydafrika med anledning av situationen med Coronaviruset. Från den 21 september 2020 ligger Sydafrika på risknivå 1. 

Läs mer info på sydafrikanska regeringens hemsida och sydafrikanska hälsomyndigheten gällande situationen i landet. Ett nationellt informationsnummer i Sydafrika har öppnats dit allmänheten kan vända sig med frågor: 0800 029 999.

Svenska resenärer uppmanas följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar samt vara beredda på förseningar på grund av att lokala myndigheter kan vidta ytterligare spridningsreducerande åtgärder. Detta kan inkludera lokala och regionala transportbegränsningar men kan även påverka tillgänglighet till offentliga platser och institutioner.

Inresa till Sydafrika

OBS, avrådan för resor utanför EU gäller alltjämt till och med den 15 november 2020. Läs mer här: https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-för-svenska-medborgare/reseinformation/nya-coronaviruset/

Observera att den svenska ambassaden inte svarar för bestämmelser som gäller inresa i Sydafrika. För den mest uppdaterade informationen rekommenderas att kontakta Sydafrikas ambassad i Stockholm eller på andra orter.  

Vänligen observera att situationen kan ändras mycket snabbt och att lokala myndigheter kan fatta beslut som inte helt överensstämmer med vad centrala myndigheter och officiellt publicerad information gör gällande. 

Enligt uppgifter från sydafrikanska regeringen tillåts internationellt flyg med vissa begränsningar från och med den 1 oktober 2020. Resor till och från högriskländer kommer dock inte att tillåtas, en lista över dessa länder publiceras kontinuerligt av sydafrikanska regeringen som baseras på senaste smittdata. Resenärer kommer enbart att kunna använda de landgränser som tidigare varit öppna under lockdown eller några av de tre huvudflygplatserna: King Shaka, OR Tambo och Cape Town International Airport.

Enligt uppgift från sydafrikanska regeringen kommer varje resenär vid ankomst behöva uppvisa ett negativt covid-19 test som inte får vara äldre än 72 timmar från tiden vid avresan. Alla resenärer kommer att screenas vid ankomst och om ett negativt covid-test inte uppvisas väntar obligatorisk karantän på egen bekostnad till dess att ett nytt test har utförts. Alla resenärer kommer även att uppmanas att ladda ner en covid-app i deras mobiler vid ankomst. Vänligen kontakta sydafrikanska ambassaden i Stockholm för uppdaterad information om inresebestämmelserna men observera att UD:s avrådan för resor tilll Sydafrika alltjämt gäller.  

Flertalet andra afrikanska länder har infört inreserestriktioner och stängning av gränser. För frågor om vad som gäller inresa i specifika fall hänvisas till respektive lands ambassad. Kontakta din resebyrå eller ditt flygbolag om du är osäker på hur flyg i regionen påverkas. 

Förlängning av uppehållstillstånd i Sydafrika

För svenskar som har frågor om visering/uppehållstillstånd i Sydafrika vänligen kontakta VFS som handlägger ärenden åt Department of home affairs.  Vänligen kontakta ansvariga myndigheter vid ev. frågor. och mer information. 

Information till svenska resenärer

Läs UD:s rekommendationer kring nya Coronaviruset här. Att tänka på inför och under resor samt vistelser utomlands under osäkra tider: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/03/stor-osakerhet-nar-det-galler-utlandsresor/ 

Svenskar som befinner sig i Sydafrika uppmanas att ladda ner appen UD Resklar (och aktivera pushnotiser) samt anmäla sig till Svensklistan. 

 

Inreseförbud till EU

Den svenska regeringen har den 17 mars 2020, med anledning av Europeiska rådets och kommissionens uppmaning, beslutat att tillfälligt stoppa icke nödvändiga resor till Sverige, i syfte att mildra effekterna av coronavirusets utbrott och minska spridningen av covid-19, läs mer om beslutet och frågor och svar här.   

 

Mer information om smittspridning och hälsoråd

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Frågor och svar om nytt coronavirus

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC):s och Världshälsoorganisationen (WHO).   

 

Senast uppdaterad 11 okt 2020, 08.23
Ambassadens reseinformation