Meny

Om utlandet Sydafrika

01 apr 2020

Utlandsresor – avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut. Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Läs mer här

Aktuella händelser

Brådskande information - förberedelser för möjliga flyg ut ur Sydafrika. Svar senast den 30 mars 2020 kl. 18. Se mer information här.

 

 

Utlandsresor – avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut. Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras. Läs mer här. 

Flygförbindelser under lockdown 

Transportministeriet annonserade kvällen den 25 mars 2020 att inga reguljära nationella eller internationella flyg kommer att tillåtas flyga från kl 24:00 den 26 mars 2020. Även Sydafrikas landgränser är stängda för persontrafik.

Brådskande information - förberedelser för möjliga flyg ur ur Sydafrika. Svar senast den 30 mars 2020 kl. 18. Se mer information här.

Ambassaden står i kontakt med övriga nordiska ambassader samt den lokala EU-kretsen i frågan om att undersöka möjligheter för hemresa för svenskar som befinner sig i Sydafrika och vill återvända till Sverige. Läget är dock oförändrat vad gäller passagerartrafik, dvs. inga passagerarflyg eller andra passagerartransporter ut ur landet går under den lockdown som nu trätt ikraft och som pågår till och med den 16 april 2020. Om det blir någon förändring i denna del kommer vi att omgående informera om detta via vår hemsida och i våra sociala medier.

Ambassaden arbetar på att få mer information och vi kommer även fortsatt att uppdatera vår hemsida så snart vi har några uppdateringar. Ta kontakt med det flygbolag du har en bokning på för att försäkra dig om en plats när flygtrafiken öppnar igen samt kontakta ditt försäkringsbolag gällande kostnaderna för den extra vistelsen under lockdown. 

Tills vidare rekommenderar vi alla att stanna där de befinner sig och följa myndigheternas information samt reglerna för utegångsförbudet. Man bör bereda sig på att detta kan vara tills lockdown-perioden är över. Vi uppmanar samtliga svenskar som befinner sig i Sydafrika att registrera sig på Svensklistan och att ladda ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser. Ambassaden är öppen även under lockdown och kan nås på telefon 012-426 64 00 samt e-mail: ambassaden.pretoria@gov.se

Information om coronaviruset och situationen i Sydafrika

Det pågår för närvarande ett utbrott av ett nytt coronavirus (vilket orsakar sjukdomen covid-19) med ursprung i Kina. I Sydafrika har 100-tals sjukdomsfall konstaterats. Läs mer info på sydafrikanska regeringens hemsida och sydafrikanska hälsomyndighetenEtt nationellt informationsnummer i Sydafrika har öppnats dit allmänheten kan vända sig med frågor: 0800 029 999.

Observera att den svenska ambassaden inte svarar för bestämmelser som gäller inresa i Sydafrika. För den mest uppdaterade informationen rekommenderas att kontakta Sydafrikas ambassad i Stockholm eller på andra orter. För närvarande är inresa till landet inte möjligt, se information ovan. 

Vänligen observera att situationen kan ändras mycket snabbt och att lokala myndigheter kan fatta beslut som inte helt överensstämmer med vad centrala myndigheter och officiellt publicerad information gör gällande.

Ta snarast kontakt med ditt resebolag/flygbolag och försäkringsbolag för att undersöka vad försäkringen täcker och om det är möjligt att boka ett flyg efter perioden av utegångsförbud. 

Ambassaden har samma telefontider som vanligt och har förstärkt det team som svarar på frågor från allmänheten, för att säkerställa bästa möjliga service i den situation som nu råder med anledning av COVID-19.  

President Cyril Ramaphosa har utlyst ett s.k. ”national state of disaster” i Sydafrika med anledning av situationen med Coronaviruset. Ramaphosa har nu deklarerat 21 dagars lockdown från midnatt den 26 mars till den 16 april 2020. Vissa yrkeskategorier undantas och vanligt folk får bara lämna sina hem för att handla mat, gå till läkare eller hämta socialbidrag. In- eller utresa från Sydafrika är inte möjligt under perioden av utegångsförbud.

För svenskar som försökt lämna Sydafrika och nu söker boende under de kommande tre veckorna har vi varit i kontakt med bl.a. AirBnB, och vissa hotell som håller öppet. De som har behov av boende bör i första hand själv söka boende, t.ex. på Airbnb:s hemsida (https://www.airbnb.co.za).

Sydafrikas regering har även bestämt att besökare från högriskländer som anlänt efter den 9 mars 2020 kommer att sättas i karantän på sina hotell i 14 dagar. Beträffande den nya regeln om karantän i 14 dagar för resenärer som kommit till Sydafrika efter 9 mars, så vill vi understryka att Sverige inte finns på listan över högriskländer. Däremot kan läget vara mer oklart om man har anlänt till Sydafrika via ett högriskland (Kina, Iran, Italien, Frankrike, Tyskland, Spanien, UK, USA och Sydkorea). Se hela talet här

Skolor i Sydafrika stängdes from den 18 mars 2020. Läs Cyril Ramaphosa första tal till nationen här

Flertalet andra afrikanska länder inför nu inreserestriktioner och stängning av gränser. För frågor om vad som gäller inresa i specifika fall hänvisas till respektive lands ambassad. Kontakta din resebyrå eller ditt flygbolag om du är osäker på hur flyg i regionen påverkas.

Svenska resenärer uppmanas följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar samt vara beredda på förseningar på grund av att lokala myndigheter kan vidta ytterligare spridningsreducerande åtgärder. Detta kan inkludera lokala och regionala transportbegränsningar men kan även påverka tillgänglighet till offentliga platser och institutioner.

För svenskar som har frågor om visering/uppehållstillstånd i Sydafrika vänligen kontakta VFS som handlägger ärenden åt Department of home affairs.  Vi har från Department for Home Affairs fått uppgift om att de vars visum går ut under lockdown och som inte kunnat lämna landet pga. den situation som nu råder inte ska straffas för detta vid kommande utresa. Vänligen kontakta ansvariga myndighet för mer information. 

Läs UD:s rekommendationer kring nya Coronaviruset här. Att tänka på inför och under resor samt vistelser utomlands under osäkra tider: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/03/stor-osakerhet-nar-det-galler-utlandsresor/ 

Svenskar som besöker Sydafrika uppmanas att ladda ner appen UD Resklar (och aktivera pushnotiser) samt anmäla sig till Svensklistan. 
UD har öppnat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: +4684059200. För akuta konsulära nödsituationer når man som vanligt UD:s konsulära nödjour på: +4684055005.

Ambassaden uppmanar  svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan.

Den svenska regeringen har den 17 mars 2020, med anledning av Europeiska rådets och kommissionens uppmaning, beslutat att tillfälligt stoppa icke nödvändiga resor till Sverige, i syfte att mildra effekterna av coronavirusets utbrott och minska spridningen av covid-19, läs mer om beslutet och frågor och svar här.  Svenska medborgare, EES-medborgare, medborgare i Schweiz, och andra som är bosatta i Sverige kommer att tillåtas resa in.

Svenska utrikesdepartementet avråder från att resa till samtliga länder: https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/ud-avrader/

Mer information om smittspridning och hälsoråd


Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Frågor och svar om nytt coronavirus

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC):s och Världshälsoorganisationen (WHO).   

Elavbrott

Det statliga elbolaget, ESKOM, genomför för närvarande täta planerade strömavbrott, sk. loadshedding i Sydafrika. För mer information och schema över strömavbrotten, se hemsidan för ESKOM.

Senast uppdaterad 30 mar 2020, 15.19
Ambassadens reseinformation