• Svenska

Om utlandet Brunei

22 jul 2021

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD har den 22 juli 2021 beslutat om att ändra i den breda avrådan från icke nödvändiga resor för ytterligare länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

Situationen i Brunei

Personer med uppehållstillstånd i Brunei måste ansöka om tillstånd för att få lämna landet. 
För mer information se Prime Minister's office webbplats. Ansökan skickas till följande email adress:  travelapplication@jpm.gov.bn.

Under vissa omständigheter kan det finnas möjlighet att resa till Brunei på ett så kallat "Entry Travel Pass". För mer information och ansökan se Entry Travel Pass Portal

Alla passagerare som anländer till Brunei International Airport måste uppvisa ett negativt COVID-19 test samt genomgå karantän.  För mer information se Ministry of Health webbplats

UD:s reseavrådan med anledning av coronaviruset

Det råder ett generellt inreseförbud till Sverige för utländska medborgare som gäller till och med den 1 september 2021. Läs mer på Regeringskansliets hemsida

Syftet med inreseförbudet är på samma sätt som tidigare att mildra effekterna av coronavirusets spridning och minska utbrottet av covid-19.  

Från 12 juli råder skärpt rekommendation om testing för covid-19 vid ankomst till Sverige efter utlandsvistelse. Detta gäller även svenska resenärer. Läs mer på  Folkhälsomyndighetens webbplats.

Beroende på vart man reser ifrån (Brunei undantaget i dagsläget) så uppmanas svenska medborgare att testa sig direkt vid ankomst till Sverige samt igen efter 5 dagar, och att stanna hemma och undvik nära kontakter i sju dagar. Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Mer information finns i "Frågor och svar", dels på regeringens webbplats samt på polismyndighetens webbplats.

Råd till svenska resenärer

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet.

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda gärna ner appen UD Resklar där reseinformation är lättåtkomlig när du är ute och reser och anmäl er gärna till Svensklistan.

Information och kontakter i Sverige

UD har inrättat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: +46 8 405 92 00. För akuta konsulära nödsituationer kontakta UD:s konsulära jour på: +46 8 405 50 05.

Ladda ner appen UD Resklar och anmäl dig gärna till Svensklistan.

Här kan du läsa mer om UD:s generella information och råd med anledning av Corona-viruset.

Sveriges nationella informationsnummer för information kring coronaviruset är 113 13.

I Sverige är Folkhälsomyndigheten ansvarig myndighet för frågor kring smittspridning. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här: Rekommendationer till dig som reser in i Sverige från utlandet

Vaccinering mot Covid-19 i Sverige
Frågor och svar om regeringens arbete med vaccinering mot covid-19
https://www.regeringen.se/vaccin

Senast uppdaterad 02 aug 2021, 09.51
Ambassadens reseinformation
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer