• Svenska

Om utlandet Filippinerna

Avrådan

Filippinerna - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder UD sedan en längre tid från resor till ögruppen Mindanao i Filippinerna. Avrådan omfattar alla resor till de centrala, södra och västra delarna av Mindanao (provinserna Cotabato, South Cotabato, Lanao del Sur, Lanao del Norte, Zamboanga del Sur, Zamboanga del Norte, Zamboanga Sibugay, Maguindanao, Misamis Occidental, Sarangani, Sultan Kudarat, Basilan, Sulu och Tawi-Tawi).

Från och med 13 juli 2018 avråder UD endast från icke-nödvändiga resor till övriga delar av Mindanao. Ön Siargao, belägen i nordöstra Mindanao, omfattas inte av Utrikesdepartementets avrådan.

22 jul 2021

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD har den 22 juli 2021 beslutat om att ändra i den breda avrådan från icke nödvändiga resor för ytterligare länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

AKTUELLA HÄNDELSER

Läget i Filippinerna med anledning av Coronapandemin

I ljuset av den ökande smittspridningen av deltavarianten har de filippinska myndigheterna fattat beslut om att i Metro Manila åter införa den striktaste formen av nedstängning s.k. ECQ (Enhanced Community Quarantine) att gälla från den 6 – 20 augusti.  Samtidigt förlängs det nuvarande utegångsförbudet att gälla från kl 08.00 på kvällen till kl 04.00 på morgonen.

I övriga landet gäller MECQ, GCQ eller den mildaste formen av nedstängning, MGCQ.

14 dagars obligatorisk karantän gäller för samtliga inresande till Filippinerna varav de första 10 dagarna måste tillbringas i en särskild karantänfacilitet, se bifogade länk (IATF-Resolution) för mer information. De inresande som erhållit två doser vaccin behöver endast stanna i karantän sju dagar. Kravet är dock att vaccineringen måste ha skett i Filippinerna, inte i utlandet.

För ytterligare upplysningar, vänligen se Covid-19: Lägesbild och resinformation

All undervisning sker fortfarande på distans, shoppinggallerior och restauranger är öppna. De flesta myndigheter har fortfarande begränsad personalstyrka.
Den lokala politiska ledningen i provinser och städer kan besluta om särskilda lokala åtgärder och restriktioner.

På grund av coronapandemin gäller inreseförbud till Filippinerna för alla utlänningar med vissa undantag. Inresevisering till Filippinerna måste ordnas före inresan. Visum kan inte längre erhållas vid ankomsten till landet. För inresa krävs en förbokad ackrediterad facilitet för karantän och en förbokad provtagning för Covid-19. Flygbolaget kan ge mer information. Inga turister släpps in i landet.

Kontakta filippinska ambassaden i Stockholm (se ambassadens Facebook eller hemsida) och Bureau of Immigration i Manila (se myndighetens Facebook eller hemsida) för mer information om reserestriktioner och vilka kategorier av resenärer som tillåts resa in i landet.

Ambassaden uppmanar svenskar i Filippinerna att noga följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar. Mer information om spridningen av viruset och hälsoråd kan erhållas det filippinska hälsodepartementets websida.

Ambassaden uppmanar svenska resenärer och svenskar boende i Filippinerna att anmäla sig till svensklistan

Den dagliga kvoten för antalet inkommande passagerare, som tillåts inresa i landet, har ökat från 1500 till 2000 personer per dag.        

Mer information om smittspridning och hälsoråd

I Sverige är Folkhälsomyndigheten ansvarigt departement för frågor som gäller spridningen av infektionen. Folkhälsomyndigheten övervakar utvecklingen av viruset och uppdaterar sin websida kontinuerligt. Om du har frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst rekommenderar vi deras webbsida frågor och svar samt allmänt om utbrottet.

Det finns även bra information på WHO:s webplats om coronaviruset och det internationella samarbetet för att begränsa spridningen av viruset.

Senast uppdaterad 04 aug 2021, 07.51
Ambassadens reseinformation
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer