• Svenska

Om utlandet Filippinerna

Avrådan

Filippinerna - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder UD sedan en längre tid från resor till ögruppen Mindanao i Filippinerna. Avrådan omfattar alla resor till de centrala, södra och västra delarna av Mindanao (provinserna Cotabato, South Cotabato, Lanao del Sur, Lanao del Norte, Zamboanga del Sur, Zamboanga del Norte, Zamboanga Sibugay, Maguindanao, Misamis Occidental, Sarangani, Sultan Kudarat, Basilan, Sulu och Tawi-Tawi).

Från och med 13 juli 2018 avråder UD endast från icke-nödvändiga resor till övriga delar av Mindanao. Ön Siargao, belägen i nordöstra Mindanao, omfattas inte av Utrikesdepartementets avrådan.

31 mar 2021

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder utanför EU, EES, Schengenområdet samt Storbritannien till och med den 31 maj 2021. UD har genom tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till flertalet europeiska länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

AKTUELLA HÄNDELSER

Läget i Filippinerna med anledning av Coronapandemin

De filippinska myndigheterna fattade den 11 april ett beslut om att i Metro Manila och provinserna Bulacan, Cavite, Laguna och Rizal införa en något mindre strikt form av nedstängning (s.k. MECQ – Modified Enhanced Community Quarantine) att gälla från den 12 – 30 april. Samtidigt förkortades det nuvarande utegångsförbudet att nu gälla mellan kl 20.00 till kl 05.00 på morgonen.

I övriga landet gäller fortfarande den mildaste formen av nedstängning (MGCQ – Modified General Community Quarantine).

För ytterligare upplysingar, vänligen se Covid-19: Lägesbild och resinformation

All undervisning sker fortfarande på distans, shoppinggallerior och restauranger är öppna. De flesta myndigheter har fortfarande begränsad personalstyrka.
Den lokala politiska ledningen i provinser och städer kan besluta om särskilda lokala åtgärder och restriktioner.
Inrikesflyget har tillåtits att sätta igång mellan de flesta orter.

På grund av coronapandemin gäller inreseförbud till Filippinerna för alla utlänningar med vissa undantag. Inresevisering till Filippinerna måste ordnas före inresan. Visum kan inte längre erhållas vid ankomsten till landet. För inresa krävs en förbokad ackrediterad facilitet för karantän och en förbokad provtagning för Covid-19. Flygbolaget kan ge mer information.

Kontakta filippinska ambassaden i Stockholm (se ambassadens Facebook eller hemsida) och Bureau of Immigration i Manila (se myndighetens Facebook eller hemsida) för mer information om reserestriktioner och vilka kategorier av resenärer som tillåts resa in i landet.

Ambassaden uppmanar svenskar i Filippinerna att noga följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar. Mer information om spridningen av viruset och hälsoråd kan erhållas det filippinska hälsodepartementets websida.

Ambassaden uppmanar svenska resenärer och svenskar boende i Filippinerna att anmäla sig till svensklistan

Tillfälligt inreseförbud till Filippinerna för utländska medborgare

Det alldeles nyligen beslutade tillfälliga inreseförbudet till Filippinerna för utländska medborgare och ”Returning Overseas Filipinos” har nu reviderats. Följande gäller nu.

För att förhindra smittspridningen av de olika nya varianterna av Covid-19 och begränsa ökningen av antalet nya fall har de filippinska myndigheterna fattat beslut om ett tillfälligt inreseförbud till Filippinerna att gälla från den 22 mars – 21 april.  Beslutet gäller ej filippinska medborgare och utländska medborgare gifta med filippinska medborgare samt barn till filippinska medborgare som reser tillsammans och förutsatt att de har ett giltigt visum. Vissa andra typer av resenärer tillåts också resa in i landet, se länken nedan.

IATF Decision 

Den dagliga kvoten för antalet inkommande passagerare, som tillåts inresa i landet, minskar från 2500 till 1500 personer per dag.     

 

Mer information om smittspridning och hälsoråd

I Sverige är Folkhälsomyndigheten ansvarigt departement för frågor som gäller spridningen av infektionen. Folkhälsomyndigheten övervakar utvecklingen av viruset och uppdaterar sin websida kontinuerligt. Om du har frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst rekommenderar vi deras webbsida frågor och svar samt allmänt om utbrottet.

Det finns även bra information på WHO:s webplats om coronaviruset och det internationella samarbetet för att begränsa spridningen av viruset.

Senast uppdaterad 13 apr 2021, 11.08
Ambassadens reseinformation
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer