Meny
  • Svenska

Om utlandet Filippinerna

Avrådan

Filippinerna - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder UD sedan en längre tid från resor till ögruppen Mindanao i Filippinerna. Avrådan omfattar alla resor till de centrala, södra och västra delarna av Mindanao (provinserna Cotabato, South Cotabato, Lanao del Sur, Lanao del Norte, Zamboanga del Sur, Zamboanga del Norte, Zamboanga Sibugay, Maguindanao, Misamis Occidental, Sarangani, Sultan Kudarat, Basilan, Sulu och Tawi-Tawi).

Från och med 13 juli 2018 avråder UD endast från icke-nödvändiga resor till övriga delar av Mindanao. Ön Siargao, belägen i nordöstra Mindanao, omfattas inte av Utrikesdepartementets avrådan.

21 sep 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 21 september fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

AKTUELLA HÄNDELSER

Flygförbindelser mellan Manila och Sverige

Qatar Airways flyger nästan dagligen till Stockholm och erbjuder rabatt om man anger bokningskoden ”Travelhome” vid bokningen av flyget. 

Enligt ambassadens information erbjuder följande flygbolag förbindelser från Manila till Europa med vidareflyg till Sverige: KLM, Gulf Air, Korean Airways, Oman Air, Turkish Airlines, Asiana, Japan Airlines, ANA, Emirates och Etihad. Vissa flygbolag kräver att man kan uppvisa ett negativt Covid-19 intyg. Det är därför viktigt att stämma av med flygbolagen vilka restriktioner som gäller.

Läget i Filippinerna med anledning av Coronapandemin

Lättnader i restriktionerna för båda näringsverksamhet och individer infördes från och med den 19 augusti och har förlängts till den 30 september. Allmänna transportmedel tillåts, men i Metro Manila fortfarande endast i begränsad omfattning. Munskydd och ansiktsvisir är obligatoriskt för allmänna transportmedel. Strikta bestämmelser om fysisk distansering och användning av munskydd gäller överallt. I Metro Manila är även ansiktsvisir obligatoriskt i alla shoppinggallerior, supermarkets och många affärer. 

Alla skolor är fortfarande stängda. Shoppinggallerior har åter öppnats och även restauranger. De flesta myndigheter har fortfarande begränsad personalstyrka.

Den lokala politiska ledningen i provinser och städer kan besluta om särskilda lokala åtgärder och restriktioner.

Inrikesflyget har tillåtits att sätta igång mellan många orter. 

Med undantag för Metro Manila och några provinser omfattas övriga delen av landet av lättare restriktioner, s.k. Modified General Community Quarantine (MGCQ).

På grund av coronapandemin tillåts inte utländska turister inresa i Filippinerna och visum kan inte längre erhållas vid ankomsten till landet. De som tillåts inresa i landet är endast de som har giltiga långtidsviseringar (arbetstillstånd, tillstånd för studier, permanenta uppehållstillstånd, utländska makar och barn till filippinska medborgare m.m). Innan de anländer till Filippinerna måste de dock ansöka om visum vid en filippinsk ambassad eller konsulatet i deras hemland.

Ytterligare information kan erhållas från filippinska ambassaden i Stockholm eller Oslo.

För inresa krävs en förbokad ackrediterad facilitet för karantän och en förbokad provtagning för Covid-19. Filippinska medborgare med sina makar och barn samt utlänningar med diplomatiska viseringar utfärdade av filippinska utrikesministeriet (DFA) tillåts resa in i landet, men blir föremål för obligatorisk Covid-19-testning och karantän under fjorton dagar efter ankomsten till flygplatsen.

Ambassaden uppmanar svenskar i Filippinerna att noga följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar. Mer information om spridningen av viruset och hälsoråd kan erhållas genom det filippinska hälsodepartementets websida.

Ambassaden uppmanar svenska resenärer och boende i Filippinerna att anmäla sig till svensklistan

Mer information om smittspridning och hälsoråd

 

I Sverige är Folkhälsomyndigheten ansvarigt departement för frågor som gäller spridningen av infektionen. Folkhälsomyndigheten övervakar utvecklingen av viruset och uppdaterar sin websida kontinuerligt. Om du har frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst rekommenderar vi deras webbsida frågor och svar samt allmänt om utbrottet.

Det finns även bra information på WHO:s webplats om coronaviruset och det internationella samarbetet för att begränsa spridningen av viruset.

Senast uppdaterad 17 sep 2020, 09.26
Ambassadens reseinformation