Meny
  • Svenska

Om utlandet Luxemburg

13 maj 2020

Förlängd avrådan för alla länder

På grund av den fortsatta osäkerhet som råder för internationellt resande med anledning av det nya coronavirusets spridning, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till och med den 15 juli 2020. I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut. Beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 13 maj 2020. Avrådan gäller efter förlängningen fram till och med den 15 juli 2020.

Läs mer här

Aktuella händelser

Information om coronaviruset/covid-19

På grund av den fortsatta osäkerhet som råder för internationellt resande med anledning av det nya coronavirusets spridning, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till och med den 15 juli 2020.

I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut.
Beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 13 maj 2020.

Avrådan gäller efter förlängningen fram till och med den 15 juli 2020.

Länk till avrådan regeringen.se Vad innebär en avrådan?

Regeringen beslutade den 17 mars att tillfälligt förbjuda icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz. Förbudet gäller från den 19 mars och har efter rekommendation av kommissionen förlängts till och med den 15 juni. Läs mer här. Frågor från allmänheten om den praktiska tillämpningen besvaras av polisen. Besök polisens hemsida eller ring 114 14 (från utlandet +46 77 114 14 00),

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittskydd.

Aktuell information om coronaviruset och smittspridning finns på

Folkhälsomyndighetes webbplats

Krisinformation.se

UD:s reseinformation med anledning av nya coronaviruset

Du kan ladda ner UD Resklar-appen via länkarna nedan. Om du redan har den gamla appen nedladdad behöver du bara uppdatera den. Appstore Google

Ambassaden uppmanar svenska resenärer att följa händelseutvecklingen i media och lokala myndigheters anvisningar samt att anmäla sig till svensklistan.

Generalkonsulatet i Luxemburg är öppet för samtliga ärenden efter telefonöverenskommelse from 4.juni. Telefon +352 26 64 61.

Information om coronaviruset från Luxemburgs regering finns på följande hemsidor (på engelska och på franska):

The Luxembourg Government (English)
Le gouvernement luxembourgeois (francais)
The Ministry of Health (English)
Le Ministère de la Santé (francais)
The Latest News
A la Une

Luxemburg har inrättat en hjälplinje med nr.: 8002-8080 och +352 49 77 1 9200. 
Telefonnummer till Luxemburgs polis: + 352 244 244 244 (för ev. vägledning om gräns- och trafiksituationen).

Ett säkerhetsavstånd på 2 meter gäller och fr.o.m. måndag 20 april är det  obligatoriskt att bära munskydd/ansiktsmask utanför hemmet. Det kan räcka med en halsduk eller scarf som täcker näsa och mun, se mer information från myndigheterna (på eng.).

Luxemburg har etablerat en exit-strategi från karantänen i olika faser. Information om exit-strategin går att läsa här. Hotell, campingplatser och andra boendefaciliteter öppnar. Tågtrafiken återgår till normala tidtabeller. Alla som har möjlighet till hemarbete ska fortsätta arbeta hemifrån och  inga resor till grannländer tillåts om inte giltiga skäl kan påvisas.

Luxemburg införde 20 mars temporära gränskontroller på gränsen till Tyskland (i Vianden och i Dasburg). För mer information om temporära gränskontroller se även Kommissionens hemsida.

Gränskontrollerna mot Tyskland har lättats och gränsövergångar öppnats igen.

Tänk på att även följa reseinformationen för övriga transitländer på väg till Sverige (www.swedenabroad.se/tyskland, www.swedenabroad.se/danmark )
Den som planerar att resa hem till Sverige via Tyskland bör ha den fortsatta resan bokad och klar, så att tex. en flyg- eller färjebiljett kan visas upp redan vid inresan i Tyskland.

Länk till Luxemburgs flygplats.
Luxair meddelar att den 29 maj börjar Luxair flyga till fem europeiska städer, däribland Stockholm.

Senast uppdaterad 26 maj 2020, 17.25
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor