• Svenska

Om utlandet Saudiarabien

Avrådan

Saudiarabien – avrådan

Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har UD den 15 oktober 2020 beslutat om att ändra avrådan för resor till Saudiarabien. Följande avrådan gäller:

UD avråder från alla resor till Saudiarabiens gränsområde mot Jemen, upp till ett avstånd om 50 kilometer från den jemenitiska gränsen. Avrådan gäller tills vidare.

Aktuella händelser

Reseinformation med anledning av coronapandemin

Den 13 juni 2022 meddelade saudiska myndigheter att landet tar bort sina covid-relaterade reserestriktioner. Det innebär att de tidigare kraven på att resenärer skulle kunna uppvisa vaccinationsbevis i samband med avresa, att resenärens vaccinationsbevis skulle ha registrerats i plattformen ”Muqeem” samt att resenären skulle ha laddat ned mobilapplikationen "Tawakkalna" har avskaffats.

En del flygbolag ställer dock fortsatt krav på att inresande till Saudiarabien ska kunna visa upp liknande covid-relaterade dokument och registreringar. Inför sin resa bör resenärer således ta kontakt med sin researrangör för att få ta del av uppdaterad information i denna del.  

Bärandet av mask över näsa och mun påkallas vid besök till större moskéer i Mecka och Medina, hälsoinrättningar, offentliga evenemang, ombord på flygplan och i kollektivtrafiken. Böter kan utfärdas för de som bryter mot reglerna.

Personer som testar positivt för covid-19 på plats i Saudiarabien, eller som annars har hälsofrågor kopplat till coronaviruset, kan ringa hälsoministeriet på kortnummer 937 eller ta del av information och förhållningsregler från ministeriet på följande hemsida Covid19Awareness.sa 

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. 

Senast uppdaterad 22 dec 2022, 08.47
Ambassadens reseinformation
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer