Om utlandet Israel

Avrådan

Israel - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till Israels närområde mot Gaza, upp till ett avstånd om 40 km från Gaza.

24 maj 2021

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD har den 24 maj 2021 beslutat om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder till och med den 1 juli 2021. Denna förlängning gäller inte för de länder för vilka avrådan har hävts i tidigare beslut, samt från och med den 1 juni 2021 ej heller för ett ytterligare antal länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

Eldupphör sedan fredagen den 21 maj klockan 02.00. Fortsatt spänt i delar av landet till följd av tidigare våldsamheter och oroligheter.

Efter ett stort antal raketattacker från Gaza mot skilda mål i stora delar av södra och centrala Israel sedan den 10 maj, inklusive mot större städer såsom Tel Aviv, Ashdod, Rishon LeZion, Petah Tikva och Beersheba, råder sedan fredagen den 21 maj klockan 02.00 eldupphör. De flesta raketerna som sköts mot Israel sköts ned av israeliskt missilförsvar, men ett antal slog ner i tätbebyggda områden och orsakade dödsfall, personskador och materiell förstörelse. Enstaka raketlarm har även gått i delar av norra Israel. Det går inte att utesluta nya raketattacker.

Det har samtidigt pågått oroligheter, protester, upplopp, stenkastning och våldsamheter på flera platser i landet, vilka orsakat dödsfall, personskador och materiella skador. Ambassaden uppmanar boende och besökare att iaktta försiktighet och vara särskilt vaksamma samt att undvika folksamlingar, demonstrationer, protester och platser där oroligheter ofta förekommer. Undantagstillstånd och utegångsförbud kan i händelse av upplopp och oroligheter utlysas med kort varsel, något som skedde i staden Lod.

Den som vistas i Israel uppmanas att noga följa utvecklingen och lokala myndigheters anvisningar, samt orientera sig om var närmaste skyddsrum är beläget. För Tel Aviv, se exempelvis Tel Aviv kommuns hemsida. För övriga delar av Israel uppmanar ambassaden boende och besökare att ladda ner appen ”Home Front Command” eller besöka deras hemsida här (åtkomst endast i Israel).

Ambassaden uppmanar även svenska boende och besökare att anmäla sig till Svensklistan. Genom att vara anmäld till svensklistan ger du UD och ambassaden möjlighet att vid behov snabbt kunna kontakta dig. Ladda även ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser.

Information om Coronaviruset (Covid-19) i Israel

Spridningen av det nya coronaviruset påverkar alla världens länder och har stora konsekvenser för det internationella resandet. Ambassaden har samlat all reseinformation om covid-19 på en särskild sida som uppdateras löpande. Svenska resenärer uppmanas att noga ta del av informationen, som återfinns på nedan länk.

Lägesbild och reseinformation Covid-19

Senast uppdaterad 11 jun 2021, 14.20
Ambassadens reseinformation
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer