Meny
  • Svenska

Om utlandet Hongkong

18 feb 2020

Avrådan - Kina

UD har den 17 februari 2020 beslutat om att ändra avrådan för Kina. UD avråder nu från alla resor till Hubei-provinsen samt från icke-nödvändiga resor till övriga delar av Kina med undantag för Hongkong och Macao.

Reseinformation om Kina

Aktuella händelser

Coronavirus

Det pågår för närvarande ett utbrott av ett nytt coronavirus med ursprung i provinsen Hubei i centrala Kina. Det största antalet bekräftade fall har konstaterats i provinsen Hubei, även om fall rapporteras från hela Kina och ett antal andra länder. Även i Hongkong och i Macao rapporteras fall, läs mer här Centre for Health Protection. Information uppdateras även löpande på Hongkongregeringens hemsida

För att begränsa ytterligare spridning av viruset har regeringen i Hongkong den 25 januari utlyst nödläge och vidtagit beredskapsåtgärder. Myndigheterna i Hongkong har infört hälsokontroller vid inresa till Hongkong och skolor hålls stängda till den 16 mars. Alla flyg och höghastighetståg mellan Hongkong och den kinesiska staden Wuhan stoppas tills vidare. Fr.o.m. den 30 januari stoppades tåg- och färjetrafiken mellan Hongkong och Kina och flygtrafiken reducerades. Flera av gränsövergångarna till Hongkong har stängts. Fr.o.m. lördag 8 februari måste alla resenärer, som reser från Kina till Hongkong, vistas i karantän under 14 dagar. Detta gäller ej för resenärer som endast mellanlandar i Hongkong. Det går inte att utesluta ytterligare spridningsreducerande åtgärder framöver. 

Generalkonsulatet råder svenska medborgare att följa händelseutvecklingen och följa lokala myndigheters anvisningar samt vara beredda på att myndigheterna kan vidta ytterligare spridningsreducerade åtgärder.  

Generalkonsulatet uppmanar alla svenska medborgare att registrera sig på svensklistan så att konsulatet kan gå ut med information vid behov. Om vi inte vet att du befinner dig i Hongkong kan vi inte heller nå dig. Vi ber också dig som lämnat Hongkong att ta bort dina uppgifter från svensklistan så att vi inte söker dig i onödan.

Mer information om smittspridning och hälsoråd

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning. Myndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin hemsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst hänvisar vi till deras frågor och svar här. Du kan också läsa mer om utbrotten här.

Även på WHO:s hemsida finns ytterligare information om coronaviruset och det internationella samarbetet för att begränsa utbrottet och dess verkningar, läs mer här.

----------------------------------------

Demonstrationer och oroligheter i Hongkong 

Generalkonsulatet vill uppmärksamma svenska medborgare som befinner sig i eller planerar att besöka Hongkong om att det har hållits ett flertal stora demonstrationer i Hongkong sedan juni 2019. Det har förekommit sammandrabbningar mellan polis och demonstranter som varit våldsamma.

Oroligheterna i Hongkong har dämpats under den senaste tiden, men situationen är fortfarande oförutsägbar och du bör hålla dig uppdaterad kring utvecklingen. Följ lokala nyheter och information från lokala myndigheter. Undvik områden där demonstrationer och stora folksamlingar förekommer. 

Demonstrationerna har tidvis haft stor påverkan på framkomligheten i trafiken och tunnelbanesystemet (MTR), men all trafik fungerar nu i stort sett som vanligt. Flygtrafik till och från Hongkong har också drabbats. Det har införts extra säkerhetskontroller och resenärer bör vara medvetna om att möjligheterna att ta sig till och från HK International Airport med Airport Express kan vara begränsade. Tänk därför på att vara ute i mycket god tid före avresa. Vänligen notera att en ökad granskning av resenärers elektroniska enheter har rapporterats vid gränskontrollerna mellan Hongkong och Kina. 

Hongkongs regering införde den 5 oktober 2019 ett maskeringsförbud. 

Information om de allmänna transportmedlen i Hongkong

Transport Department of HKSAR, special traffic website

Hong Kong International Airport.

HKIA airline contact number

----------------------------------------

Cyklonsäsong

Under sommarmånaderna, och speciellt mellan juli och september, drabbas Hongkong ofta av tropiska cykloner och regnoväder. Det är mycket viktigt att du håller dig informerad om förhållandena där du är och att du följer officiella rekommendationer. Läs mer under Naturförhållanden och katastrofer.

Om du har en specifik fråga är du välkommen att kontakta oss via telefon eller mejl.

 

Senast uppdaterad 24 feb 2020, 16.07
Generalkonsulatets reseinformation