Meny

Om utlandet Slovenien

29 jul 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 29 juli fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

Uppdatering om Coronaviruset

UD avråder alltjämt från icke-nödvändiga resor till Slovenien. Här kan du läsa mer om UD:s reserekommendationer.

Sedan den 17 mars råder ett tillfälligt förbud för icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz (personer med uppehållstillstånd eller uppehållsrätt i Sverige är undantagna förbudet). Inreseförbudet påverkar inte resor från ett annat EU-land till Sverige. Regeringen har den 2 juli beslutat att förlänga inreseförbudet till och med den 31 augusti, och har samtidigt beslutat att lätta på restriktionerna för fler resenärer. Mer information finns på Regeringskansliets hemsida.

Från och med den 31 juli klassificerar slovenska myndigheter Sverige som ett ”gult land”, vilket innebär att slovenska medborgare och svenska medborgare med slovenskt uppehållstillstånd kan resa från Sverige till Slovenien utan krav på karantän om man kan styrka att man inte reser in i Slovenien från ett röd-listat land.

För resenärer från Sverige som inte har slovenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd gäller fortfarande 14-dagars karantän efter inresa. Undantag från karantänsreglerna beviljas för de som uppfyller något av de kriterier som finns listade här, och kan uppvisa ett negativt PCR-test som inte får vara äldre än 36 timmar och är utfärdat i ett EU-land.

Personer med medborgarskap, eller uppehållstillstånd, i grön-listade länder har rätt att resa in i Slovenien utan krav på karantän.

Ljubljanas internationella flygplats är öppen för passagerartrafik. Resenärer uppmanas dock att bekräfta sin resa med sitt flygbolag eller sin resebyrå.

Transittrafik genom Slovenien är tillåten villkorat till att man inte stannar mer än 12 timmar i landet. Transitresenärer har möjlighet att göra kortare uppehåll för att tex tanka eller äta, men det är inte tillåtet att övernatta. 

Slovenska myndigheter uppmanar de som upplever sjukdomssymptom som kan vara orsakade av covid-19 att stanna hemma och kontakta en allmänläkare per telefon.

Vidare information finns på den slovenska folkhälsomyndighetens hemsida. Det går även att kontakta folkhälsomyndigheten på telefon: +386 31 646 617 eller telefon: 080 1404.

Aktuell information, på engelska, om Covid-19 finns även på det slovenska utrikesministeriets hemsida. 

Senast uppdaterad 31 jul 2020, 11.37
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor och svar