Meny

Om utlandet Slovenien

27 mar 2020

Utlandsresor – avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut. Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Läs mer här

Aktuella händelser

Uppdatering om Coronaviruset

Det pågår för närvarande ett utbrott av ett nytt coronavirus (med den efterföljande sjukdomen Covid-19). Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder.

Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

I Slovenien har hittills 632 fall av Covid-19 bekräftats inom landets gränser.

Slovenien har infört gränskontroll mot Italien. Samtliga av Sloveniens grannländer har infört inreseförbud eller gränskontroller (vänligen se de berörda ländernas landsidor på Sweden Abroad). All civil flygtrafik till och från Slovenien har upphört.

All lokaltrafik är stoppad, universitet ocb skolor är stängda och de flesta affärer måste hålla stängt. Folksamlingar på mer än 5 personer är förbjudna.

Slovenska myndigheter uppmanar de som upplever sjukdomssymptom som kan vara orsakade av covid-19 att stanna hemma och kontakta en allmänläkare per telefon.

Vidare information finns på den slovenska folkhälsomyndighetens hemsida. Det går även att kontakta folkhälsomyndigheten på telefon: +386 31 646 617 eller telefon: 080 1404. 

Aktuell information, på engelska, om Covid-19 finns även på det slovenska utrikesministeriets hemsida.

Ambassaden följer noga utvecklingen och uppmanar svenskar att följa lokala myndigheters anvisningar och händelseutvecklingen genom media. Ladda gärna ner appen UD Resklar för att ta del av ambassadens reseinformation som uppdateras regelbundet.


Kontroller vid österrikisk-slovenska gränsen
Vid den österrisk-slovenska gränsen gäller fortsatt förstärkt gränsövervakning. Alla resanden ska vid gränspassagen kunna förevisa giltiga resedokument, såsom pass eller nationella id-kort. Körkort gäller ej som resedokument.

Senast uppdaterad 27 mar 2020, 18.38
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor och svar