Meny

Om utlandet Slovenien

13 maj 2020

Förlängd avrådan för alla länder

På grund av den fortsatta osäkerhet som råder för internationellt resande med anledning av det nya coronavirusets spridning, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till och med den 15 juli 2020. I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut. Beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 13 maj 2020. Avrådan gäller efter förlängningen fram till och med den 15 juli 2020.

Läs mer här

Aktuella händelser

Uppdatering om Coronaviruset

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. Avrådan gäller till och med 15 juli, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Slovenien har infört gränskontroll mot Italien och samtliga av Sloveniens grannländer har infört inreseförbud eller gränskontroller (vänligen se de berörda ländernas landsidor på Sweden Abroad).

Ljubljanas internationella flygplats återöppnade den 12 maj. De flesta flygbolagen har dock ställt in sina avgångar fram till början av juni. Resenärer uppmanas att bekräfta sin resa med sitt flygbolag eller sin resebyrå.

Karantän är inte längre obligatoriskt för inresande EU-medborgare som har en hotellbokning, eller äger en fastighet eller båt i Slovenien. Icke-EU medborgare som reser in i Sloveninen måste dock stanna 14 dagar i hemkarantän.

Transittrafik genom Slovenien är tillåten villkorat till att man inte stannar mer än en dag i Slovenien och till att man också uppfyller grannländernas villkor för in- och utresa.

I affärer är det obligatoriskt att bära munskydd och folksamlingar på mer än 5 personer är förbjudna på allmän plats.

Slovenska myndigheter uppmanar de som upplever sjukdomssymptom som kan vara orsakade av covid-19 att stanna hemma och kontakta en allmänläkare per telefon.

Vidare information finns på den slovenska folkhälsomyndighetens hemsida. Det går även att kontakta folkhälsomyndigheten på telefon: +386 31 646 617 eller telefon: 080 1404.

Aktuell information, på engelska, om Covid-19 finns även på det slovenska utrikesministeriets hemsida. 

Senast uppdaterad 29 maj 2020, 16.18
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor och svar