• Svenska

Om utlandet Sydsudan

Avrådan

Sydsudan - avrådan

Med anledning av ett förbättrat säkerhetsläge har Utrikesdepartementet den 5 december 2022 beslutat att ändra avrådan för Sydsudan.

Ändringen innebär att uppmaningen till svenska medborgare att lämna landet tas bort.

Utrikesdepartementet avråder fortfarande från alla resor till hela landet.

Avrådan gäller tills vidare.

Aktuella händelser

Information om coronaviruset

Sydsudan i dagsläget rapporteras mycket få nya fall av covid-19. Det är dock fortsatt mycket begränsad testning och i den mån testning genomförs sker det endast i Juba med omgivning. Det kan därför finnas ett mörkertal vad gäller smittspridningen runtom i landet. 

Det är finns för närvarande få restriktioner gällande covid-19 och de restriktioner som finns, såsom social distansering, handhygien och munskydd, respekteras inte i någon högre utsträckning. Skolor har öppnats.

Gränserna till grannländerna och flygplatsen är öppna. Vid inresa till landet krävs negativt PCR-test eller vaccinationsbevis med två dosser och den andra dos inte äldre en 8 månader. Det finns ännu inget generellt krav på PCR-test för utresa men vissa flygbolag kräver det generellt och andra kräver det endast om det är ett krav i landet som är slutdestination.

Svenska resenärer uppmanas följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar samt vara beredda på förseningar på grund av att lokala myndigheter kan vidta ytterligare spridningsreducerande åtgärder. Detta kan inkludera lokala och regionala transportbegränsningar men kan även påverka tillgänglighet till offentliga platser och institutioner. För uppdateringar om det aktuella utbrottet och information om hur Coronavirus smittar, hänvisas till WHO samt Folkhälsomyndigheten.

Svenskar i Sydsudan uppmanas att ladda ner appen UD Resklar (och aktivera pushnotiser) samt anmäla sig till Svensklistan. 

Säkerhetsläget

Säkerhetsläget är oförutsägbart och kan snabbt försämras.

Svenska medborgare som befinner sig i Juba bör iaktta stor försiktighet och undvika folksamlingar och att röra sig utomhus, framförallt i okända områden, samt följa händelser i landet i media. Utegångsförbud tillämpas överlag kvälls- och nattetid och bör respekteras, särskilt efter mörkrets inbrott. Största möjliga försiktighet bör iakttas i alla delar av landet.

Efter omfattande militära sammanstötningar i Sydsudans huvudstad Juba i juli 2016 har situationen i Juba och i Sydsudan gradvis förbättrats efter vapenvila och förnyat fredsavtal 2018. Samtidigt är situationen oförutsägbar och kriminaliteten relativt hög. Vägkontroller av polis och militär förekommer i Juba, särskilt kvälls- och nattetid, liksom i övriga landet. Stridigheter förekommer sporadiskt runt om i landet, särskilt i de norra delarna (Jonglei, Upper Nile, Unity och Northern Bahr el Ghazal) och Equatoria-delstaterna i södra Sydsudan. Flygplatsen i Juba är öppen för reguljära flygningar, men detta kan snabbt ändras. Mobiltelefonnäten fungerar vanligtvis men emellanåt med vissa störningar.

 

Senast uppdaterad 22 jan 2023, 16.13
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor

Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer