Meny
  • Svenska

Om utlandet Malta

13 maj 2020

Förlängd avrådan för alla länder

På grund av den fortsatta osäkerhet som råder för internationellt resande med anledning av det nya coronavirusets spridning, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till och med den 15 juli 2020. I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut. Beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 13 maj 2020. Avrådan gäller efter förlängningen fram till och med den 15 juli 2020.

Läs mer här

Aktuella händelser

Malta inför två veckors karantän för alla länders medborgare till landet (se nedan). 

Malta Air Life-line fortsätter tills vidare. Viktigt följa utvecklingen och info från Malta Air om man vill ta sig till Sverige. Se nedan mer om Malta Air Life-line.

  • Om du har symtom av Coronavirus ring 111 eller 2132 4086
  • Om du är i karantän och behöver hjälp med t ex få hem mat eller medicin ring 2141 1411
  • Om du behöver råd vad gäller utbildningsrelaterade frågor ring 2598 1000
  • Om du är äldre än 60 år och behöver hjälp hemma ring 2590 3030
  • Om du arbetar i spelindustrin och har frågor ring 2546 9111
  • Om du är turist och har frågor vad gäller hotellsektorn ring 2169 2447
  • Om du vill anmäla brott mot bestämmelser om karantän ring 2169 2447

Air Malta upprättar ett "lifeline schedule" för att underlätta utgående resor för strandade personer till sina hemländer.

Air Malta tar inte ansvar för fortsatt flygning. Vill man till Sverige måste man själv boka denna resa från den plats dit Malta-flyget går, dvs går Malta-flyget till Amsterdam måste man ha ett fortsättningsflyg Amsterdam-Stockholm inbokat.

Enligt Maltas utrikesministerium finns fortsatt regelbundna evakueringsflyg med Air Malta till Rom, Amsterdam, London och Frankfurt. Se nedan regler för dessa flygningar. Maltas flygplats kontaktuppgifter.

Håll dig uppdaterad gällande transitregler på våra ambassaders Sweden Abroad för respektive länder
Sweden Abroad/Ambassaden Rom reseinformation
Sweden Abroad/Ambassaden Haag reseinformation 
Sweden Abroad/Ambassaden London reseinformation 
Sweden Abroad/Ambassaden Berlin reseinformation 

Avgångar bestäms allt eftersom och annonseras på Air Maltas webb. Det behövs ett giltigt Schengen-pass eller uppehållstillstånd i ett Schengen-land för att få flyga med dessa flighter.

Air Malta tar inte ansvar för fortsatt flygning. Vill man till Sverige måste man själv boka denna resa från den plats dit Malta-flyget går, dvs går Malta-flyget till Amsterdam måste man ha ett fortsättningsflyg Amsterdam -Stockholm inbokat.

Man har inte rätt att stanna i de respektive länder dit flyget går (pga av dessa länders regler) om man inte är medborgare i detta land. Man har bara rätt till transfer och måste stanna på flygplatsen. Detta är viktigt att hålla i minnet när man flyger till en destination med flera flygplatser. Man kan bara flyga vidare från den flygplats dit man anländer, Air Malta (som ovan)

Information med anledning av det nya coronaviruset.

Sveriges Generalkonsulat är tills vidare stängd för besökare. Tidsbokning kan göras men endast för brådskande ärenden på tel. +356 25691790 (måndag - fredag kl. 09.00-12.00) eller till consulategeneral@gollcher.com. 

Malta inför två veckors karantän för alla länders medborgare inresandes till landet från och med fredag 13 mars 2020.
Läs mer här COVID 19 Malta, som uppdateras med COVID-19-information. Conditions of Quarantine. Artiklar i Times Malta, Times of Malta (på engelska).

Information om coronaviruset i Malta finns på Maltas hälsodepartementets hemsida, Ministry for Health.

Ministry for Health (på engelska).
Ministry for Health, Novel Coronavirus (på engelska).

COVID 19 Malta (på engelska) samma länk som ovan med uppdaterad information om COVID-19

Information från WHO (på engelska).

Utlandsresor - UD förlänger avrådan till alla länder 

På grund av den fortsatta osäkerhet som råder för internationellt resande med anledning av det nya coronavirusets spridning, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till och med den 15 juli 2020. I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut. Beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 13 maj 2020. Avrådan gäller efter förlängningen fram till och med den 15 juli 2020. Länk till avrådan regeringen.se. Vad innebär en avrådan?

Sverige inför reseförbud i linje med Europeiska rådets och kommissionens uppmaning. Förbudet gäller från den 19 mars och har efter rekommendation av kommissionen förlängts ytterligare en gång till och med den 15 juni, läs  pressmeddelandet

Ändringar i det tillfälliga inreseförbudet till Sverige, läs pressmeddelandet 2020-06-04Frågor och svar om tillfälligt inreseförbud till EU via Sverige.

 

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittskydd.

Aktuell information om coronaviruset och smittspridning finns på

Folkhälsomyndighetens webplats
Krisinformation.se

 

Här kan du ladda ner nya UD Resklar (och tillåt push-notiser) via länkarna nedan. Om du redan har den gamla UD Resklar-appen nedladdad behöver du bara uppdatera den. Information om appen. Appstore Google Play

Ambassaden uppmanar svenska resenärer att följa händelseutvecklingen i media och lokala myndigheters anvisningar samt att anmäla sig till svensklistanNär du inte längre befinner dig i Malta avanmäl dig här.

Senast uppdaterad 05 jun 2020, 11.04
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor