Meny
  • Svenska

Om utlandet Turkiet

Avrådan

Turkiet – avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Turkiets närområde mot Syrien, upp till ett avstånd om 10 kilometer från den syriska gränsen, samt till Diyarbakir stad.

Vidare avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till övriga delar av gränsprovinserna Hatay, Kilis, Gaziantep, Mardin, Sanliurfa, Sirnak, Diyarbakir samt provinserna Van, Siirt, Tunceli, Bingöl, Igdir, Agri och Hakkari i sydöstra Turkiet.

29 jun 2020

UD häver avrådan för ett antal länder i Europa från 30 juni, förlänger avrådan för länder utanför Europa till 31 augusti

UD har den 18 juni 2020 beslutat att från och med den 30 juni häva avrådan för icke nödvändiga resor till följande länder: Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz, Spanien och Ungern. Beslutet gäller även San Marino, Monaco och Vatikanstaten. För övriga länder inom EU, EES och Schengen samt Storbritannien kvarstår avrådan till och med den 15 juli. För resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet samt Storbritannien förlängs därför avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 augusti 2020.

Läs mer här

Aktuella händelser

Inreserestriktioner till Sverige

Sverige har beslutat om begränsningar för vilka som får resa in i Sverige med anledning av Covid-19. De som kan resa in är bland annat svenska medborgare och personer som redan är bosatta i Sverige. Ytterligare information om reglerna och undantagen finns på polisens hemsida. Beslutet gäller till 31 augusti, men kan förlängas.

Angående flygförbindelser mellan Turkiet och Sverige

Flygbolagen har börjat återuppta direktflyg mellan Turkiet och Sverige. Flygningarna kan genomföras under förutsättning att tillstånd ges av turkiska myndigheter. Särskilda regler gäller angående bärande av munskydd m.m. Frågor kring flygningarna hänvisas till flygbolagen.

UD avråder från icke-nödvändiga resor utomlands

Svenska UD förlänger avrådan från alla icke-nödvändiga resor utomlands till länder utanför Europa tilll 31 augusti, Turkiet omfattas av detta. Detta bland annat för att undvika att svenska resenärer bli strandsatta utomlands, utan möjlighet att ta sig hem till Sverige.  Läs mer på UD:s hemsida.

Inresebestämmelser till Turkiet

Enligt den senast tillgängliga informationen har Turkiet från den 12 juni tagit bort de begränsningar som tidigare funnits för inresa för utländska medborgare, med anledning av covid-19, med undantag för vissa begränsningar gentemot Iran. Även reglerna om obligatorisk hemkarantän ska ha tagits bort. De som reser in i landet måste dock genomgå vissa kontroller vid ankomst, som beroende på resultatet kan leda till ytterligare testning, karantän m.m. Turkiska myndigheter ansvarar för information om inresereglerna, som kan ändras med kort varsel.  För information hänvisas i första hand till exempelvis Turkiets ambassad i Stockholm.

Anmäl dig till svensklistan

Svenska resenärer och svenskar som vistas i Turkiet uppmanas att anmäla sig till svensklistan, vilket kan göras här. Om du redan befinner dig i landet, ange då dagens datum som ankomstdag i formuläret.  För information om hur du kan kontakta oss avseende konsulära frågor, besök sidan för Sveriges Generalkonsulat i Istanbul. 

Utegångsförbud

Turkiska myndigheter har meddelat att utegångsförbud kommer att råda följande helger i samband med skolexamen;

Lördag 20 juni 09:00 - 15:00
Lördag 27 juni 09:30 - 15:00
Söndag 28 juni 09:30 - 18:30

Det allmänna utegångsförbudet har upphört och personer över 65 år får vistas utomhus varje dag mellan 10.00 - 20.00. Barn och ungdomar under 18 får gå ut varje dag, under förutsättning att det är under sina föräldrars uppsikt. Detta gäller inte de helger då utegångsförbud råder (se ovan).

Information till resenärer som stannat längre än tillåtet i Turkiet

Turkiska myndigheter har meddelat att man inte kommer att bötfälla resenärer som befunnit sig i Turkiet längre än tillåtet, om orsaken är Covid-19 och de inställda flygen. Resenärerna uppmanas av Turkiet att resa ut inom en månad efter det att direktflyg till hemlandet återupptagits. Kom i god tid till flygplatsen, för kontroll av resedokument, inresestämpel m.m.

HES-kod krävs för resor med flyg, tåg och långfärdsbuss

För inrikes resor med flyg, tåg eller buss behövs en s.k. HES-kod (“Hayat Eve Sığar”). Enligt vissa uppgifter kommer koden även att krävas iför utrikes resa från Turkiet med flyg. Den som har ett turkiskt ID-kort kan få koden genom e-devlet-systemet.  

Andra utländska medborgare får HES-koden genom att skicka ett SMS med resenärens passuppgifter till numret 2023, enligt följande format: HES [mellanrum] nationalitetsbeteckning (tex ”SWE”) [mellanrum] passnummer [mellanrum] födelseår [mellanrum] efternamn. Exempel: Du skriver “HES SWE 12345678 1980 JOHANSSON” och skickar som SMS till numret 2023. Du behöver använda det pass som du rest in med i Turkiet och skicka SMS:et från en mobiltelefon som är registrerad på det turkiska mobilnätet.

Mer om restriktioner inom Turkiet

Myndigheterna i Turkiet har beslutat om åtgärder för att minska spridningen. Läs mer här.

Mer information om COVID-19

Mer information om läget i Turkiet avseende COVID-19 och information från svenska myndigheter och UD kan du läsa här

Senast uppdaterad 02 jul 2020, 17.19
Reseinformation om Turkiet

Vanliga frågor