Meny
  • Svenska

Om utlandet Turkiet

Avrådan

Turkiet – avrådan

På grund av den fortsatta osäkerhet som råder för internationellt resande avråder Utrikesdepartement från icke-nödvändiga resor till en rad länder, däribland Turkiet. Avrådan gäller för närvarande till 15 november 2020.

Vidare avråder Utrikesdepartement med anledning av säkerhetsläget tills vidare från alla resor till Turkiets närområde mot Syrien, upp till ett avstånd om 10 kilometer från den syriska gränsen, samt till Diyarbakir stad.

Utrikesdepartement avråder även med anledning av säkerhetsläget från icke nödvändiga resor till övriga delar av gränsprovinserna Hatay, Kilis, Gaziantep, Mardin, Sanliurfa, Sirnak, Diyarbakir samt provinserna Van, Siirt, Tunceli, Bingöl, Igdir, Agri och Hakkari i sydöstra Turkiet.

21 sep 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 21 september fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

Inreserestriktioner till Sverige

Sverige har beslutat om begränsningar för vilka som får resa in i Sverige med anledning av Covid-19. De som kan resa in är bland annat svenska medborgare och personer som redan är bosatta i Sverige. Ytterligare information om reglerna och undantagen finns på polisens hemsida. Beslutet gäller till 31 augusti, men kan förlängas.

Angående flygförbindelser mellan Turkiet och Sverige

Flygbolagen har börjat återuppta direktflyg mellan Turkiet och Sverige. Flygningarna kan genomföras under förutsättning att tillstånd ges av turkiska myndigheter. Särskilda regler gäller angående bärande av munskydd m.m. Frågor kring flygningarna hänvisas till flygbolagen.

UD avråder från icke-nödvändiga resor till bland annat Turkiet

Svenska UD avråder från alla icke-nödvändiga resor till ett stort antal länder, däribland Turkiet. Detta bland annat för att undvika att svenska resenärer bli strandsatta utomlands, utan möjlighet att ta sig hem till Sverige.  Läs mer på UD:s hemsida. Beslutet gäller för närvarnade till 15 november 2020.

Inresebestämmelser till Turkiet

Enligt den senast tillgängliga informationen har Turkiet från den 12 juni tagit bort de begränsningar som tidigare funnits för inresa för utländska medborgare, med anledning av covid-19, med undantag för vissa begränsningar gentemot Iran. Även reglerna om obligatorisk hemkarantän ska ha tagits bort. De som reser in i landet måste dock genomgå vissa kontroller vid ankomst, som beroende på resultatet kan leda till ytterligare testning, karantän m.m. Turkiska myndigheter ansvarar för information om inresereglerna, som kan ändras med kort varsel.  För information hänvisas i första hand till exempelvis Turkiets ambassad i Stockholm.

Anmäl dig till svensklistan

Svenska resenärer och svenskar som vistas i Turkiet uppmanas att anmäla sig till svensklistan, vilket kan göras här. Om du redan befinner dig i landet, ange då dagens datum som ankomstdag i formuläret.  För information om hur du kan kontakta oss avseende konsulära frågor, besök sidan för Sveriges Generalkonsulat i Istanbul. 

Utegångsförbud

Personer över 65 år får vistas utomhus varje dag mellan 10:00 - 20:00, men har utegångsförbud övriga tider. Utländska turister omfattas inte av utegångsförbudet.

Barn och ungdomar under 18 år får vistas utomhus alla tider under förutsättning att de är under sina föräldrars uppsikt.

Det har förekommit att tillfälliga utegångsförbud har utlysts med kort varsel, med hänvisning till risk för ökad smittspridning till exempel inför långhelger.  

 

HES-kod krävs för resor med flyg, tåg och långfärdsbuss

För inrikesresor med flyg, tåg eller buss behövs en s.k. HES-kod (“Hayat Eve Sığar”). Enligt vissa uppgifter kommer koden även att krävas iför utrikes resa från Turkiet med flyg. Den som har ett turkiskt ID-kort kan få koden genom e-devlet-systemet.  

Andra utländska medborgare får HES-koden genom att skicka ett SMS med resenärens passuppgifter till numret 2023, enligt följande format: HES [mellanrum] nationalitetsbeteckning (tex ”SWE”) [mellanrum] passnummer [mellanrum] födelseår [mellanrum] efternamn. Exempel: Du skriver “HES SWE 12345678 1980 JOHANSSON” och skickar som SMS till numret 2023. Du behöver använda det pass som du rest in med i Turkiet och skicka SMS:et från en mobiltelefon som är registrerad på det turkiska mobilnätet.

Mer om restriktioner inom Turkiet

Myndigheterna i Turkiet har beslutat om åtgärder för att minska spridningen. Läs mer här.

Mer information om COVID-19

Mer information om läget i Turkiet avseende COVID-19 och information från svenska myndigheter och UD kan du läsa här

Senast uppdaterad 27 aug 2020, 19.38
Reseinformation om Turkiet

Vanliga frågor