Meny
  • Svenska

Om utlandet Turkiet

Avrådan

Turkiet – avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Turkiets närområde mot Syrien, upp till ett avstånd om 10 kilometer från den syriska gränsen, samt till Diyarbakir stad.

Vidare avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till övriga delar av gränsprovinserna Hatay, Kilis, Gaziantep, Mardin, Sanliurfa, Sirnak, Diyarbakir samt provinserna Van, Siirt, Tunceli, Bingöl, Igdir, Agri och Hakkari i sydöstra Turkiet.

Aktuella händelser

En kraftig jordbävning inträffade i östra Turkiet på kvällen fredagen den 24 januari.

Provinsen Elazig är hårdast drabbad, med rapporter om raserade byggnader och ett ökande antal omkomna och skadade allteftersom räddningsarbetet pågår. 

Myndigheterna uppmanar innevånarna i området att hålla sig borta från byggnader, då dessa kan vara skadade samt då efterskalv förekommer.

Resurser sätts in från grannprovinsserna och nationellt för att bistå i räddningsarbetet och erbjuda stöd och skydd till de som vistas i området. 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Sedan den 9 oktober pågår en militär offensiv längs Turkiets landgräns till norra Syrien. Utrikesdepartementet påminner om den reseavrådan som gäller till de aktuella områdena i Turkiet. 

Den militära offensiven kan medföra ett förhöjt hot även i andra delar av Turkiet. Den som överväger att resa till Turkiet eller som redan befinner sig i landet rekommenderas att hålla sig informerad om situationen genom sin researrangör, nyhetsrapportering, ambassadens reseinformation och andra tillgängliga informationskanaler. Mer utförlig information bland annat om säkerhetsläget i olika delar av landet finns under ambassadens reseinformation. 

Svenskar som besöker eller bor i Turkiet är välkomna att anmäla vistelsen genom att klicka här.  

Senast uppdaterad 25 jan 2020, 01.22
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor