Meny
  • Svenska

Turkiet

Avrådan

Turkiet – avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Turkiets närområde mot Syrien, upp till ett avstånd om 10 kilometer från den syriska gränsen, samt till Diyarbakir stad.

Vidare avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till övriga delar av gränsprovinserna Hatay, Kilis, Gaziantep, Mardin, Sanliurfa, Sirnak, Diyarbakir samt provinserna Van, Siirt, Tunceli, Bingöl, Igdir, Agri och Hakkari i sydöstra Turkiet.

Aktuella händelser

Istanbuls nya flygplats invigdes den 29 oktober och trafikeras av ett begränsat antal flighter. Flygtrafiken från Atatürk International Airport kommer så småningom att helt flyttas till den nya flygplatsen. Vi rekommenderar resenärer att i god tid före avresan kontakta sin resebyrå/sitt flygbolag för ytterligare information.

Ambassaden påminner om den förhöjda risken för terroristattentat i hela Turkiet samt om ambassadens rekommendation att undvika större folksamlingar och demonstrationer och följa lokala myndigheters anvisningar. Sedan 2015 har ett antal större attentat ägt rum i bl.a. Ankara och Istanbul med många dödade och skadade. Cirka ett tiotal terroristattentat har ägt rum i landet sedan hösten 2016, bl.a. på en nattklubb i centrala Istanbul den 1 januari 2017 och utanför åklagarmyndigheten/domstolen i Izmir den 5 januari. Sedan årsskiftet har det generellt skett färre terroristattentat i de större städerna men risken bedöms fortsatt som hög.

I landets sydöstra delar pågår stridigheter mellan turkiska säkerhetsstyrkor och PKK och säkerhetssituationen kan snabbt förändras. Med anledning av den rådande situationen, och då förändringar kan ske snabbt, uppmanas svenskar på plats att iaktta stor försiktighet, hålla sig noga uppdaterade om den lokala säkerhetssituationen via media och ambassadens reseinformation, undvika större folksamlingar och demonstrationer samt följa lokala myndigheters anvisningar. 

Senast uppdaterad 28 dec 2018, 07.04
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor

Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader. 

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer