Här hittar du information som gäller oavsett var i världen du befinner dig. Om du undrar vad som gäller i ett specifikt land kan du välja det landet när du har valt ett av ämnena nedan.
The information here applies regardless of your location. For information on what applies in a specific country, choose that country when you have selected one of the topics below.
Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har UD den 28 mars 2022 beslutat om att ändra avrådan för Turkiet. Beslutet innebär att avrådan från alla resor till Diyarbakir stad hävs. Följande avrådan gäller:
Med anledning av säkerhetsläget avråder UD från alla resor till Turkiets närområde mot Syrien och Irak, upp till ett avstånd om 10 kilometer från den syriska respektive den irakiska gränsen. Vidare avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till gränsprovinserna Hatay, Kilis, Sirnak och Hakkari i sin helhet.
Avrådan gäller tills vidare.
Aktuella händelser
Omfattande jordbävningar i sydöstra Turkiet
Kraftiga jordbävningar har drabbat sydöstra Turkiet den 6 februari och den 20 februari 2023. Läs mer på denna särskilda informationssida: Jordbävningar i sydöstra Turkiet - Sweden Abroad. (I appen UD Resklar behöver du först klicka på fliken "Aktuella händelser" för att nå länken.)
Information till svenskar i Turkiet
Det finns en förhöjd risk för incidenter mot svenska intressen i Turkiet, i synnerhet i Istanbul. Svenskar som vistas i landet uppmanas till ökad vaksamhet och försiktighet, särskilt i populära turistområden i Istanbul såsom vid Galatatornet, Taksimtorget och på Istiklalgatan samt i närheten av diplomatiska beskickningar och religiösa samlingslokaler.
Demonstrationer har förekommit utanför svenska generalkonsulatet i Istanbul och ambassaden i Ankara. Ytterligare manifestationer och incidenter kan förekomma, i anslutning till ambassaden och generalkonsulatet.
Vi påminner om vikten av att hålla sig uppdaterad om händelseutvecklingen, undvika större folksamlingar och manifestationer, följa lokala myndigheters anvisningar samt ta del av vår uppdaterade reseinformation.
Svenskar i Turkiet uppmanas att skriva upp sig på svensklistan och att ladda ned appen UD Resklar med aktiva pushnotiser för Turkiet.
Om besök till ambassaden
Ambassaden i Ankara: Ambassaden har för närvarande begränsade möjligheter att ta emot besök. Om du har en bokad tid som behöver bokas om så kommer vi att kontakta dig. Du kan nå oss via e-post (ambassaden.ankara@gov.se) eller telefon (0090 312 4554100).
Uttalanden från statsministern och utrikesministern
Du kan ansöka om pass eller ID-kort på ambassaden i Ankara eller på generalkonsulatet i Istanbul. Du kan också ansöka på en annan svensk ambassad i utlandet eller hos polisen i Sverige. Om du söker pass/ID-kort i Sverige eller i ett annat land kan du fortfarande hämta ut passet/ID-kortet på ambassaden i Ankara eller på generalkonsulatet i Istanbul.
Att ansöka i Sverige går ofta fortare och är billigare än att söka på en ambassad, mer information om hur du ansöker finns på polisens webbplats.
Du kan förnya ditt pass/ID-kort under hela giltighetstiden samt när det gått ut. Du behåller passet/ID-kortet under handläggningstiden.
En person som aldrig haft ett svenskt pass eller ID-kort tidigare måste alltid först ansöka om ett samordningsnummer, här finns mer information.
Läs mer om ambassadens och generalkonsulatets avgifter här.
Ja. Om du vill hämta ut ditt pass/ID-kort på en annan myndighet eller på ett honorärkonsulat ska du betala en avgift motsvarande 150 kr i lokal valuta när du hämtar ut ditt pass/ID-kort.
Om du har en nära förestående resa kan du ansöka om ett provisoriskt pass. Bevis på bokad biljett krävs. Du bör kontrollera om landet du ska resa till godtar ett svenskt provisoriskt pass innan du ansöker.
Pass och ID-kort utfärdas i det namn som finns i den svenska folkbokföringen. För att byta namn i ditt pass/ID-kort krävs därför en namnändring i folkbokföringen.
En utländsk myndighets beslut om namnändring godtas inte.
Om du gift dig utomlands måste du själv registrera ditt giftermål och ändra ditt namn i den svenska folkbokföringen, ambassaden kan inte registrera giftermålet och göra eventuella namnändringar.
Ja, det är möjligt att du efter du fyllt 18 år men innan du fyllt 22 år behöver ansöka om att behålla ditt svenska medborgarskap, läs mer på Migrationsverkets webbplats.
Ja. Om du planerar att bo utomlands ett år eller mer ska du kontakta Skatteverket för att anmäla flyttning till utlandet. Detsamma gäller om du planerat att stanna en kortare tid men sedan förlänger din vistelse till ett år eller mer. Här finns information om hur du anmäler utflytt.
Om du flyttar inom Turkiet eller till ett annat land ska även detta registreras hos Skatteverket, här finns mer information.
I en kris hittar du ambassadens och Utrikesdepartementets råd och information till svenska medborgare i reseinformationen, klicka här för att komma till reseinformationen. Ladda gärna ner appen UD Resklar, appen är direkt länkad till reseinformationen och innehåller samma information.
För att möjliggöra att bli kontaktad av ambassaden eller Utrikesdepartementet i en krissituation kan du anmäla dig på ambassadens hemsida, klicka här för att komma till anmälningssidan.