• Svenska

Om utlandet Turkiet

Avrådan

Turkiet – avrådan

Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har UD den 28 mars 2022 beslutat om att ändra avrådan för Turkiet. Beslutet innebär att avrådan från alla resor till Diyarbakir stad hävs. Följande avrådan gäller:

Med anledning av säkerhetsläget avråder UD från alla resor till Turkiets närområde mot Syrien och Irak, upp till ett avstånd om 10 kilometer från den syriska respektive den irakiska gränsen.
Vidare avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till gränsprovinserna Hatay, Kilis, Sirnak och Hakkari i sin helhet.

Avrådan gäller tills vidare.

Aktuella händelser

Sprängdådet i Istanbul den 13 november

Turkiska myndigheter har meddelat att en misstänkt gärningsman har gripits efter sprängdådet som inträffade i centrala Istanbul den 13 november, på Istiklal Caddesi. Minst sex personer dödades i attentatet.

Svenskar som bor i eller vistas i landet uppmanas att vara uppmärksamma och att följa lokala myndigheters råd och anvisningar. Resenärer påminns även om att ta del av UD:s reseinformation och att anmäla sig till svensklistan.

Efter sprängdådet har från svensk sida kondoleanser meddelats från bland andra statsministern och utrikesministern.

Inreserestriktioner med anledning av Covid19 är borttagna 

Sedan den 1 juni 2022 är kravet om uppvisande av negativt PCR-test, vaccinationsintyg eller ett antigentest vid ankomst till Turkiet upphävt.

Senast uppdaterad 14 nov 2022, 12.31
Reseinformation om Turkiet

Vanliga frågor

Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer