Meny
  • Svenska

Om utlandet Turkiet

Avrådan

Turkiet – avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Turkiets närområde mot Syrien, upp till ett avstånd om 10 kilometer från den syriska gränsen, samt till Diyarbakir stad.

Vidare avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till övriga delar av gränsprovinserna Hatay, Kilis, Gaziantep, Mardin, Sanliurfa, Sirnak, Diyarbakir samt provinserna Van, Siirt, Tunceli, Bingöl, Igdir, Agri och Hakkari i sydöstra Turkiet.

01 apr 2020

Utlandsresor – avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut. Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Läs mer här

Aktuella händelser

Extrainsatt flygförbindelse till Sverige tisdag 31 mars

Flygbolaget Belavia har ändrat i sin flygplanering för att göra det möjligt att tisdagen den 31/3 genomföra flygförbindelsen Istanbul-Minsk-Stockholm, enligt följande:

11.50-14.15 Istanbul-Minsk (2 tim 25 min)
(1 tim byte)
15.15-15.50 Minsk-Stockholm (1 tim 35 min)

Du kan boka flygningen på bokningssiter, tex här.

Båda sträckor flygs av det belarusiska flygbolaget Belavia med Minsk som hemmaflygplats, vilket gör att bytet blir smidigt och att incheckning av bagage kan göras hela vägen till Stockholm. Generalkonsulatet och ambassaden är inte arrangörer av flygresan. 

Skärpt stopp för utrikesflyg och tillstånd krävs för resor inom landet

President Erdogan har den 27/3 annonserat att all internationell flygtrafik kommer att stoppas. Personer som ska återvända hem, har i vissa fall kunnat göra det med flyg till och från Turkiet dagarna efter det skärpta flygstoppet, förutsatt att flygbolagen beviljas tillstånd.

Buss- och flygresor mellan Turkiets provinser får bara ske efter att tillstånd har getts från guvernörsämbetet. Undantag görs bland annat för personer som behöver ta sig till sin hemstad, och kommer sannolikt att beviljas även för inrikes resa till ett utrikes flyg som getts tillstånd. Många tåg och flyglinjer inrikes har ställts in.

Utegångsförbud för personer över 65 år och de som tillhör riskgrupper

Från den 22 mars råder utegångsförbud i Turkiet för personer över 65 år och personer i riskgrupperna för Covid-19. Åtgärden har införts för att skydda personer i dessa grupper mot risken att bli smittad.

De svenskar som befinner sig i Turkiet, och som omfattas av utegångsförbudet, bör ta kontakt med personer i sitt nätverk och kan även ringa nödnumret 112, polisens nummer 155 eller gendarmeriets nummer 156 för assistans, samt för tillstånd för att lämna hemmet för viktiga ärenden.

Inställda flyg och inreseförbud för att motverka smittspridning

Turkiet har ställt in flygförbindelserna med ett stort antal länder, däribland Sverige, för att minska risken för spridning av Covid-19 till Turkiet. Personer som är medborgare i eller under de senaste 14 dagarna besökt länderna, ska också nekas inresa och i vissa fall även mellanlandning i Turkiet. Inreseförbudet tillämpas också vid Turkiets landsgränser.

Undantag görs för personer som har turkiskt medborgarskap eller turkiskt uppehållstillstånd. Dessa tillåts resa in i Turkiet men måste därefter gå i självkarantän i 14 dagar. Besluten innebär också att turkiska medborgare hindras att resa ut ur landet till de berörda länderna.

Besluten gäller en rad länder och områden – däribland Sverige

Följande länder och områden omfattas av Turkiets beslut, nämligen: Algeriet, Angola, Azerbajdzjan, Bangladesh, Belgien, Chad, Colombia, norra Cypern, Danmark, Djibouti, Dominikanska Republiken, Ecuador, Egypten, Ekvatorialguinea, Elfenbenskusten, Filippinerna, Finland, Frankrike, Förenade Arabemiraten, Guatemala, Indien, Irak, Iran, Irland, Italien, Jordanien, Kamerun, Kanada, Kazakstan, Kenya, Kina, Kosovo, Kuwait, Lettland, Libanon, Marocko, Mauretanien, Moldavien, Mongoliet, Montenegro, Nederländerna, Nepal, Niger, Norge, Nordmakedonien, Oman, Panama, Peru, Polen, Portugal, Saudiarabien, Slovenien, Spanien, Sri Lanka, Storbritannien, Sudan, Sverige, Sydkorea, Taiwan, Tjeckien, Tunisien, Tyskland, Ukraina, Ungern, Uzbekistan och Österrike.

Besluten gäller till och med 17 april, men perioden kan komma att förlängas. Ytterligare åtgärder kan komma att införas, även med kort varsel.

Återresa för dig som är svensk medborgare eller är bosatt i Sverige

Du bör omgående kontakta ditt flygbolag eller resebyrå om du befinner dig i Turkiet och planerat att resa till Sverige, för att se om det är möjligt för dem att boka flyg för dig till Sverige via ett annat land.

Sverige har infört ett stopp för icke-nödvändiga resor till Sverige från länder utanför Europa. Undantag gäller för bland andra svenska medborgare och personer med uppehållstillstånd i Sverige. Du kan läsa mer om beslutet här

Sveriges ambassader och generalkonsulat ansvarar inte för andra länders inresebestämmelser och eventuella visumkrav. Frågor bör ställas till landets egna myndigheter eller ambassader. Turkiets ambassad i Stockholm nås på stokholm@icisleri.gov.tr

Har du frågor om en kommande eller påbörjad resa bör du utöver din resebyrå och flygbolaget även kontakta ditt försäkringsbolag för information om vad de kan hjälpa till med.  Du kan också läsa mer om dina rättigheter på Hallåkonsuments webbsida.

Svenska resenärer och svenskar som vistas i Turkiet bör kontrollera sitt försäkringsskydd och uppmanas att anmäla sig till svensklistan, vilket kan göras här. Om du redan befinner dig i landet, ange då dagens datum som ankomstdag i formuläret.

Information om läget i Turkiet avseende Covid-19

Graden av smittspridning i landet är svårbedömd. Myndigheterna har beslutat långtgående åtgärder, av en typ som typiskt sett vidtagits i länder där risken för smittspridning i samhället bedömts vara hög.  Alla förskolor, skolor och universitet är stängda, sportevenemang arrangeras utan publik, caféer, restauranger, barer, diskotek, konserthus, biografer, internetcaféer, nöjesparker, gym, kulturinstitutioner, teatrar, biografer, frisör- och skönhetssalonger har stängts. Många affärer har också valt att stänga. Allmänheten har uppmanats att inte gå ut när det inte är nödvändigt. Från den 21 mars råder utegångsförbud för personer över 65 och personer i riskgrupper, för att skydda dessa grupper mot smittrisk.

Personer med symtom som förvärras bör kontakta sjukvården genom att ringa turkiska hälsoministeriets hjälplinje på 184 eller 112.  Svenskar som befinner sig i Turkiet uppmanas att följa myndigheternas instruktioner och information, via tex dessa Turkiets hälsoministerium och Det turkiska direktoratet för folkhälsa som har utarbetat rekommendationer och informationsmaterial om Covid-19. Världshälsoorganisationen WHO har information på engelska på sin temasida om Covid-19.

Information om Covid-19 från svenska myndigheter och UD

På den svenska Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa mer om symptomen och annan information på svenska om coronaviruset samt frågor och svar.

UD har öppnat ett särskilt nummer hos UD-jouren för frågor kring coronaviruset och resande. Numret är 08-405 92 00. För akuta konsulära nödsituationer ringer man som vanligt UD:s konsulära nödjour på: 08-405 50 05.

113 13 är Sveriges nationella informationsnummer. Hit kan man vända sig för att ge och få information om större olyckor och kriser. Hit kan man t ex. vända sig med generella frågor kring coronaviruset som inte handlar om sjukdomssymptom.

Senast uppdaterad 01 apr 2020, 10.31
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor