• Svenska

Om utlandet Turkiet

Avrådan

Turkiet – avrådan

På grund av den fortsatta osäkerhet som råder för internationellt resande avråder Utrikesdepartement från icke-nödvändiga resor till en rad länder, däribland Turkiet. Avrådan gäller för närvarande till 31 januari 2021.

Vidare avråder Utrikesdepartement med anledning av säkerhetsläget tills vidare från alla resor till Turkiets närområde mot Syrien, upp till ett avstånd om 10 kilometer från den syriska gränsen, samt till Diyarbakir stad.

Utrikesdepartement avråder även med anledning av säkerhetsläget från icke nödvändiga resor till övriga delar av gränsprovinserna Hatay, Kilis, Gaziantep, Mardin, Sanliurfa, Sirnak, Diyarbakir samt provinserna Van, Siirt, Tunceli, Bingöl, Igdir, Agri och Hakkari i sydöstra Turkiet.

02 dec 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 2 december 2020 fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser


Turkiet skärper restriktionerna ytterligare från den 1 december

Från den 1 december gäller en rad nya och skärpta restriktioner i hela landet. Utegångsförbud råder från fredag kväll till måndag morgon varje helg, samt samtliga nätter. Personer som är 65 år och över får enbart vistas utomhus kl. 10.00-13.00 på vardagar. Personer under 20 år för enbart vistas utomhus kl. 13.00-16.00 på vardagar. Restauranger får enbart servera mat för leverans. Vissa andra verksamheter stängs helt. Läs mer här om nya och gällande restriktioner.

Svenska UD avråder från icke-nödvändiga resor till bland annat Turkiet

Den avrådan som gäller för alla icke-nödvändiga resor till bland annat Turkiet syftar bland annat till att undvika att svenska resenärer bli strandsatta utomlands, utan möjlighet att ta sig hem till Sverige.  Läs mer på UD:s hemsida. Beslutet gäller för närvarnade till 31 januari 2021. 

Inresebestämmelser till Turkiet

Turkiska myndigheter ansvarar för information om inresereglerna, som kan ändras med kort varsel.  De som reser in i landet måste genomgå vissa kontroller vid ankomst, som beroende på resultatet kan leda till ytterligare testning. För information hänvisas i första hand till exempelvis Turkiets ambassad i Stockholm.

Restriktioner för vilka personer som får resa in i Sverige

Sverige har beslutat om begränsningar för vilka som får resa in i Sverige med anledning av Covid-19. De som kan resa in är bland annat svenska medborgare och personer som redan är bosatta i Sverige. Ytterligare information om reglerna och undantagen finns på polisens hemsida. Beslutet gäller till 22 december, men kan förlängas ytterligare. Sverige kräver inte uppvisande av covid-19-test för inresa till Sverige. Resenärer uppmanas att informera sig om de krav och restriktioner som gäller i Sverige.

Anmäl dig till svensklistan

Svenska resenärer och svenskar som vistas i Turkiet uppmanas att anmäla sig till svensklistan, vilket kan göras här. Om du redan befinner dig i landet, ange då dagens datum som ankomstdag i formuläret.  För information om hur du kan kontakta oss avseende konsulära frågor, besök sidan för Sveriges generalkonsulat i Istanbul eller Sveriges ambassad i Ankara.

HES-kod krävs för resor med flyg, tåg och långfärdsbuss

För inrikesresor med flyg, tåg eller buss behövs en s.k. HES-kod (“Hayat Eve Sığar”). Den som har ett turkiskt ID-kort kan få koden genom e-devlet-systemet. Andra utländska medborgare får HES-koden genom att skicka ett SMS med resenärens passuppgifter till numret 2023, enligt följande format: HES [mellanrum] nationalitetsbeteckning (tex ”SWE”) [mellanrum] passnummer [mellanrum] födelseår [mellanrum] efternamn. Exempel: Du skriver “HES SWE 12345678 1980 JOHANSSON” och skickar som SMS till numret 2023. Du behöver använda det pass som du rest in med i Turkiet och skicka SMS:et från en mobiltelefon som är registrerad på det turkiska mobilnätet. 

Mer om restriktioner inom Turkiet

Myndigheterna i Turkiet har beslutat om åtgärder för att minska spridningen. Läs mer här.

Mer information om COVID-19

Mer information om läget i Turkiet avseende COVID-19 och information från svenska myndigheter och UD kan du läsa här

Senast uppdaterad 01 dec 2020, 18.51
Reseinformation om Turkiet

Vanliga frågor

Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer