• Svenska

Om utlandet Myanmar

Avrådan

Myanmar - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget i landet avråder UD från alla resor till Myanmar sedan den 1 februari 2021. Från och med den 29 mars 2021 uppmanar Utrikesdepartementet svenskar som befinner sig i Myanmar att lämna landet.

Beslut om ändrad avrådan togs den 29 mars 2021. Avrådan gäller tills vidare.

Aktuella händelser

Statskupp i Myanmar

En statskupp genomfördes i Myanmar natten till den 1 februari 2021 och undantagstillstånd har utlysts av militären. Detta ledde till omfattande protester över hela landet med ett stort antal dödsfall och skadade människor som följd. I vissa delar av landet pågår regelrätta strider och antalet människor som tvingats på flykt räknas i hundratusental.

Myndigheterna har infört ett nationellt utegångsförbud. I Yangon gäller utegångsförbudet för närvarande mellan kl. 00.00-04.00. Krigslagar (”martial law”) har införts i vissa stadsdelar. Sprängattentat och skjutningar äger rum dagligen.

Den 8 mars 2021 inleddes nationell generalstrejk i protest mot militären. Tillgången till kontanter har blivit allt svårare när banker stängts och flertalet bankomater inte fungerar. Den offentliga sjukvården har drabbats mycket hårt av strejkerna samt av covid-19. Tillgången till privat sjukvård är ytterst begränsad. Viktiga samhällsfunktioner kan komma att påverkas ytterligare av strejkerna.

Situationen är föränderlig och kan komma att förvärras ytterligare med kort varsel. Svenskar som befinner sig i Myanmar uppmanas att lämna landet, samt att fortsatt vidta stor försiktighet och undvika demonstrationer och politiska sammankomster/folkmassor. 

Svenskar i Myanmar uppmanas även att ladda ner appen UD Resklar och anmäla sig till Svensklistan och avanmäla sig om man redan har lämnat landet.

Reseinformation med anledning av coronapandemin

Spridningen av det nya coronaviruset påverkar alla världens länder och har stora konsekvenser för det internationella resandet. Ambassaden har samlat all reseinformation om covid-19 på en särskild sida som uppdateras löpande. Svenska resenärer uppmanas att noga ta del av informationen, som återfinns på nedan länk.

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

 

Senast uppdaterad 21 nov 2022, 15.58
Ambassadens reseinformation
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer
Ett barn sitter vid ett järnvägsspår.

Bli en barnsäker resenär!

Här kan du läsa om sju sätt att skydda utsatta barn när du är ute och reser.

Läs mer