• Svenska

Om utlandet Kroatien

01 okt 2021

Res med försiktighet

Coronapandemin pågår fortfarande och regler och restriktioner kan ändras med kort varsel. Det är därför viktigt att förbereda sin resa, vara påläst, ha en försäkring och att resa med extra marginaler.

Läs mer här

Aktuella händelser

Lägesuppdatering covid-19

Inresa i Sverige

Se Polisens hemsida

Inresa i Kroatien

Kroatiska myndigheter kan med kort varsel ändra inresebestämmelserna. Resenärer uppmanas därför att ta del av den information som finns på lokala myndigheters webbplatser. 

Koronavirus.hr/en

Konkreta frågor kan ställas i frågeformuläret här: 

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske - English (gov.hr)

För dagliga uppdateringar om smittspridning se ECDC:s hemsida:

ECDC

Mer information:

Croatian Institute of Public Health
Total Croatia News

Särskilda inresebestämmelser

Kroatiska myndigheter har fattat beslut om särskilda inreseregler. För detaljer och senaste nytt se https://www.koronavirus.hr/en

Resenärer som kommer direkt från EU/EES-land kan resa in med EU:s digitala covidbevis. 

För svenskt vidkommande se: https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/

Resenärer som saknar EU:s digitala covidbevis kan resa in med:

 intyg på negativt PCR-test (som inte är äldre än 72 timmar)

eller 

-  intyg på negativt antigentest (som är godkänt av EU och inte äldre än 48 timmar).

eller

  • Vaccinationsbevis på att du erhållit en dos vaccin av Pfizer/Moderna/Sputnik för 22 till 42 dagar sedan eller en dos av AstraZeneca, för 22 till 84 dagar sedan.
  • (Skulle du ha fått en dos Janssen/Johnson & Johnson, och alltså är färdigvaccinerad, kan du resa in efter 14 dagar, intyg giltigt i 270 dagar)

eller

  • Vaccinationsbevis på att du erhållit två doser vaccin (ej äldre än 270 dagar)

eller

  • Bevis på att du tillfrisknat efter coronainfektion samt erhållit en dos vaccin (ej äldre än 270 dagar) senast åtta månader efter sjukdom.

Om resenär saknar ovanstående är det möjligt att testa sig direkt vid inresan (mot betalning), med obligatorisk självisolering till dess att ett negativt testresultat erhållits.

Undantagna inreserestriktioner: barn under 12 år, som reser med vårdnadshavare, samt vissa yrkeskategorier, se:  koronavirus.hr  

Inresa för medborgare i EU/EES-länder och deras familjemedlemmar är fortsatt möjlig även från tredje land. I dessa fall gäller samma krav på test eller intyg som vid inresa från ett EU/EES-land.

Transit genom Kroatien är fortsatt tillåten utan ovanstående intyg, givet att den resande lämnar Kroatien inom 12 timmar från inresan.

Alla inresande rekommenderas att fylla i ENTERCROATIA-formuläret.

Situationen är fortsatt föränderlig. Det kroatiska inrikesministeriet har detaljerad och uppdaterad information gällande inresa i Kroatien på sin hemsida: 
Inrikesministeriet inresa

Frågor om inreseregler kan ställas direkt till kroatisk gränspolis på e-postadress uzg.covid@mup.hr

Information om inrese- och transitregler till samtliga EU-länder är tillgänglig via hemsidan Re-open EU. Informationen uppdateras löpande.

Turistnämnden i Zagreb har sammanställt en webbsida med blandad information rörande coronasituationen i staden. Där finns bland annat information om testmöjligheter i Zagreb. Se: Turistička zajednica grada Zagreba (infozagreb.hr)

Det är obligatoriskt att bära munskydd på flygplatsen. För information om vad som gäller inför och under flygresan, kontakta det aktuella flygbolaget. 

Lokala restriktioner

De regionala myndigheterna i Kroatien har rätt att besluta om egna restriktioner. Restriktionerna kan därför variera mellan olika regioner i landet, och resenärer behöver därför informera sig om vad som gäller för den region man avser besöka.

På nationell nivå gäller att det är obligatoriskt att bära munskydd i offentliga utrymmen, så som postkontor, banker, apotek, butiker, institutioner och servicebranscher (frisör, skönhetssalonger, etc.). Det är även obligatoriskt att bära munskydd utomhus på platser där 1,5 meters avstånd inte kan upprätthållas.

Servering inomhus tillåts i såväl restauranger som kaféer och barer. Antalet deltagare vid sammankomster inomhus är från och med 6 november 2021 begränsat till 50 personer. Högsta tillåtna antal deltagare vid sammankomster utomhus är 100 personer.

Bötesstraff kan utfärdas för den som inte bär munskydd enligt angivna regler. 

Råd till svenska resenärer

Personer som vistas i Kroatien rekommenderas av kroatiska myndigheter att hålla sig till aktuella hygienföreskrifter samt hålla social distans.

Om du eller någon i resesällskapet befinner sig i Kroatien och drabbas av symptom bör jourhavande epidemiolog/smittskyddsläkare kontaktas på +385 98-227 753.

Ambassaden uppmanar även svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan. Glöm inte att avanmäla dig när du rest ut ur Kroatien.

Ladda även gärna ned appen UD Resklar och aktivera push-notiser

Inresa i Sverige

För frågor angående inresa till Sverige, se Polisen hemsida (www.polisen.se)

För mer information se:

> Folkhälsomyndighetens allmänna råd
Folkhälsomyndighetens frågor och svar
ECDC: Smittspridning inom EU/EES/UK – daglig uppdatering 
ECDC: Daglig uppdatering smittspridning i världen

Senast uppdaterad 21 jan 2022, 10.37
Ambassadens reseinformation
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer