• Svenska

Om utlandet Indien

Avrådan

Indien - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till den indiska delstaten Jammu och Kashmir, utom till området Ladakh, dit säkerhetsläget tillåter resor med flyg till Leh eller landvägen via Manali, Himachal Pradesh.

21 dec 2020

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder utanför EU, EES samt Schengenområdet till och med den 31 januari 2021. UD har genom tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till flertalet europeiska länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

Protester i Indien

Indiska bönder protesterar just nu på flera platser i Indien mot en jordbruksreform. Protesterna är främst fokuserade kring infarterna till New Delhi. Svenska medborgare uppmanas att följa lokal media och myndigheters anvisningar samt noggrant kontrollera sin resväg.

Flygförbindelser till Sverige

All internationell reguljär flygtrafik till och från Indien är inställd tills vidare. Ett fåtal flygbolag bl.a. Air France, KLM, Lufthansa och British Airways flyger från New Delhi, Mumbai och Bangalore. Biljetter för dessa flyg bokas direkt på respektive flygbolags hemsida. Flygtrafik för inrikesflyg har återupptagits med nya riktlinjer, läs mer här.

För frågor gällande resor till Indien hänvisar vi till indiska ambassaden i Stockholm. 

Anmäl dig till svensklistan

Svenska resenärer och svenska medborgare som vistas i Indien uppmanas att anmäla sig till svensklistan, vilket kan göras här. Om du redan befinner dig i landet, ange då dagens datum som ankomstdag i formuläret.

Om du befinner dig i en nödsituation

Vid en nödsituation kan man ringa ambassaden i New Delhi på + 91 11 4419 7100. Efter kontorstid kommer samtalet att kopplas till UD:s konsulära jour i Stockholm.

För konsulära frågor om t.ex. pass eller samordningsnummer kan man skicka ett email till:  ambassaden.new-delhi@gov.se

UD Avrådan

UD avråder sedan den 14 mars från icke nödvändiga resor till hela Indien, läs mer här. 

Inreserestriktioner till Sverige

Sveriges regering har även beslutat att förlänga det tillfälliga stoppet för icke nödvändiga resor till Sverige till den 31 mars. Frågor och svar om den tillfälliga lagen hittas via regeringens hemsida.

Restriktioner inom Indien 

De olika delstaterna i Indien har väldigt olika regler gällande karantän och andra Covid-19 relaterade begränsningar. De olika delstaternas riktlinjer ändras ofta så det är viktigt att undersöka vad som gäller för det fall man ska åka till en annan delstat. 

Inrikesflyg återupptogs den 25 maj men det kan fortfarande finnas begränsningar i olika delstater. Resenärer uppmanas att noga kontrollera med sitt flygbolag innan man bokar en flygresa. 

Det är krav på att bära ansiktsmask utomhus och man kan bötfällas om man ignorerar kravet på ansiktsmask.

Resenärer i behov av hjälp från lokala myndigheter kan vända sig till turistministeriets portal för strandade turister, läs mer här. För mer information om situationen gällande Covid-19 i Indien kan man läsa på WHO:s hemsida. 

Visumfrågor till Indien

För frågor om viseringar till indien ska Indiens ambassad i Stockholm kontaktas. Mer information kan också hittas på Indiens migrationsmyndighets hemsida.

Senast uppdaterad 18 jan 2021, 10.26
Ambassadens reseinformation
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer