Meny
  • Svenska

Om utlandet Lettland

Aktuella händelser

Om du har förlorat eller glömt ditt vanliga pass kan du ansöka om ett provisoriskt pass. Detta pass som är i A4-format utfärdas för en specifik resa som är nära förestående, med en giltighetstid beroende på resans längd. Avgiften för det provisoriska passet är ca SEK 1600 i lokal valuta. Se mer information om vad som krävs vid ansökan om provisoriskt pass

Var uppmärksam vid val av taxibolag. Det gäller exempelvis vid ankomst till Rigas flygplats. En taxiresa från Rigas flygplats till stadskärnan bör kosta ca 15 EUR. Regelverket för taxipriser i Riga ändrats och det finns inte längre ett kostnadstak för vad en taxiresa får kosta. Olika taxibolag tillämpar olika priser. Priserna måste anges på taxibilens högra bakdörr. 

Det finns en risk för att råka ut för ficktjuvar, främst vid Rigas järnvägs- och busstation, centralmarknaden samt i Gamla Stan. Var uppmärksam i större folksamlingar och om du aktivt blir kontaktad på gatan av försäljare eller liknande som har som uppgift att avleda uppmärksamheten från ficktjuven. 

Ambassaden vill varna för att flera turister som besökt Riga fått problem i samband med nattklubbsbesök i centrala Riga, främst i Gamla Stan, samt att bedrägerier har förekommit vid kortbetalningar.

Ett känt scenario är att turister på en nattklubb i Gamla Stans turiststråk bjuder en lokalbo på dryck och när notan presenterats är priserna betydligt högre än förväntade. Ibland är notan 20-30 gånger högre än normalt. I vissa fall har bråk uppstått i samband med att nattklubbens vaktpersonal har krävt turisten på pengar. Det finns även fall där turister har drogats och blivit bestulna. Det finns dessutom rapporter om turister som drabbats av kontokortsbedrägerier, s.k. skimming, vid dessa nattklubbar. Vi rekommenderar att man alltid begär prislista före beställningar, är aktsam med kreditkort samt vaksam om främlingar erbjuder drinkar. Ambassaden uppmanar drabbade personer att anmäla till lokal polis samt informera ambassaden i de fall man blivit utsatt för liknande bedrägerier. Ett gott råd är att spara kvitton från barbesök och taxiresor, särskilt om de upplevts som tvivelaktiga, för att ha möjlighet att jämföra med bankkontosaldo.

Trafiken kräver att du är uppmärksam, särskilt som fotgängare. Det är förstås mycket viktigt att se upp för bilar när man korsar en trafikerad gata och att inte gå mot rött. Men man bör också vara observant vad gäller cyklister, eftersom de ofta kör på trottoarerna. Trots att de i första hand ska använda cykelbana (om sådan finns) eller körbana, är det tillåtet att cykla på trottoaren i undantagsfall. En cyklist kan komma snabbt och tyst, och det är därför viktigt att vara uppmärksam.

Senast uppdaterad 08 jan 2020, 16.50
Ambassadens reseinformation