Meny
  • Svenska

Om utlandet Lettland

29 jun 2020

UD häver avrådan för ett antal länder i Europa från 30 juni, förlänger avrådan för länder utanför Europa till 31 augusti

UD har den 18 juni 2020 beslutat att från och med den 30 juni häva avrådan för icke nödvändiga resor till följande länder: Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz, Spanien och Ungern. Beslutet gäller även San Marino, Monaco och Vatikanstaten. För övriga länder inom EU, EES och Schengen samt Storbritannien kvarstår avrådan till och med den 15 juli. För resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet samt Storbritannien förlängs därför avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 augusti 2020.

Läs mer här

Aktuella händelser

Reseinformation till Sverige

Lettlands regering fattade beslut att direkta flyg och färjeförbindelser är tillåtna till de länder där kumulativa antalet fall av Covid-19 är under 25 per 100 000 invånare under de senaste två veckorna. Därför finns det inga direkta flyg till Sverige. Listan uppdateras varje fredag. 

AirBaltic, Finnair och Lufthansa genomför flyg till ett antal städer i Europa, bl.a. till Helsingfors, Oslo och Köpenhamn varifrån man kan resa vidare till Stockholm. För information om avgående flyg från Helsingfors flygplats se deras hemsida och för avgående flyg från Oslo se här. 

Stena Line färjeförbindelse mellan Ventspils och Nynäshamn sker varje dag men bara för företag som arrangerar transport for sina anställda.  För mer information kontakta Stena Line på email adress info.lv@stenaline.com.

Tallink planerar fyra resor Riga – Stockholm i juli men bara för företag som arrangerar transport for sina anställda. Bokning sker via booking@tallink.lv eller telefon + 371 67 099 700. 

Notera att statusen kring tillgängliga flyg- och färjeförbindelser kan ändras med kort varsel. Sök därför alltid information direkt via researrangörernas hemsidor och via de svenska ambassadernas hemsidor i respektive transitland.

Nationellt nödläge i Lettland

Spridningen av covid-19 är fortsatt begränsad i Lettland och utvecklingen positiv, med ett fåtal nyupptäckta fall i relation till antalet testade. Det lettiska parlamentet fattade fredagen den 5 juni beslut om de fortsatta åtgärder, resebestämmelser och ny flexibel lagstiftning som gäller efter att det nationella nödläget löpte ut den 9 juni.

Redan från och med den 3 juni behöver resande från EU / EEZ-länder med färre än 15 covid-19 fall per 100 000 invånare under de föregående två veckorna inte längre iaktta självisolering i 14 dagar. Detta gäller inte Sverige, och resenärer från Sverige ska fortsatt iaktta 14 dagars självisolering. Märk att det är möjligt att resa ut ur Lettland igen före att självisoleringsperioden är slut.

UD Resklar och svensklistan

Ambassaden uppmanar svenska resenärer och svenskar bosatta i Lettland att ladda ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser. I appen finns UD:s råd och ambassadens reseinformation samlade och lättillgängliga. Ambassaden uppmanar även svenska resenärer och svenskar bosatta i Lettland att anmäla sig till Svensklistan

Var kan jag hitta mer information?

Mer information om läget i Lettland avseende COVID-19 och information från svenska myndigheter och UD kan du läsa här.

Senast uppdaterad 29 jun 2020, 15.50
Ambassadens reseinformation