Meny
  • Svenska

Lettland

Aktuella händelser

Var uppmärksam vid val av taxibolag. Det gäller exempelvis vid ankomst till Rigas flygplats. En taxiresa från Rigas flygplats till stadskärnan bör kosta ca 15 EUR. Regelverket för taxipriser i Riga ändrats och det finns inte längre ett kostnadstak för vad en taxiresa får kosta. Olika taxibolag tillämpar olika priser. Priserna måste anges på taxibilens högra bakdörr. 

Det finns en risk för att råka ut för ficktjuvar, främst vid Rigas järnvägs- och busstation, centralmarknaden samt i Gamla Stan. Var uppmärksam i större folksamlingar och om du aktivt blir kontaktad på gatan av försäljare eller liknande som har som uppgift att avleda uppmärksamheten från ficktjuven. 

Ambassaden vill varna för att flera turister som besökt Riga fått problem i samband med nattklubbsbesök i centrala Riga, främst i Gamla Stan, samt att bedrägerier har förekommit vid kortbetalningar.

Ett känt scenario är att turister på en nattklubb i Gamla Stans turiststråk bjuder en lokalbo på dryck och när notan presenterats är priserna betydligt högre än förväntade. Ibland är notan 20-30 gånger högre än normalt. I vissa fall har bråk uppstått i samband med att nattklubbens vaktpersonal har krävt turisten på pengar. Det finns även fall där turister har drogats och blivit bestulna. Det finns dessutom rapporter om turister som drabbats av kontokortsbedrägerier, s.k. skimming, vid dessa nattklubbar. Vi rekommenderar att man alltid begär prislista före beställningar, är aktsam med kreditkort samt vaksam om främlingar erbjuder drinkar. Ambassaden uppmanar drabbade personer att anmäla till lokal polis samt informera ambassaden i de fall man blivit utsatt för liknande bedrägerier.

Liknande händelser har rapporterats under 2015 där ett flertal restauranger/barer försökt att ta 10 gånger så mycket betalt för en nota, men lämnat tillbaka pengarna när händelsen uppdagats med förklaringen ”att ett fel skedde när summan slogs in i kortmaskinen”. Enligt vad ambassaden känner till har denna typ av händelser löst sig genom att restaurangen/baren ber om ursäkt och rättar till ”misstaget” genom att betala tillbaka pengarna till kunden.

Ett gott råd är att spara kvitton från barbesök och taxiresor, särskilt om de upplevts som tvivelaktiga, för att ha möjlighet att jämföra med bankkontosaldo.

Trafiken kräver att du är uppmärksam, särskilt som fotgängare.

Senast uppdaterad 07 dec 2018, 09.56
Ambassadens reseinformation
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader. 

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer