• Svenska

Om utlandet Sudan

Avrådan

Sudan - avrådan

Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har Utrikesdepartementet den 23 april 2023 beslutat om att ändra avrådan för Sudan. Följande avrådan gäller:

Med anledning av säkerhetsläget uppmanar Utrikesdepartementet från och med den 23 april 2023 svenskar i Sudan att lämna landet. Vidare avråder UD sedan den 15 april 2023 från alla resor till Sudan.

Avrådan gäller tills vidare.

05 maj 2023

Ambassaden i Khartoums ordinarie kansli stängt tills vidare

Svenska ambassadens ordinarie kansli är stängt tills vidare. Verksamheten i Sudan återupptas när säkerhetsläget medger det. Ambassadens verksamhet bedrivs tills vidare från Stockholm. Du kan nå UD:s konsulära nödjour i Stockholm på telefonnummer +46 (0) 8 405 50 05. Du kan skicka e-post till ambassaden via UD i Stockholm.

E-post till ambassaden

Aktuella händelser

Sveriges insats med evakueringsflyg från Khartoum är avslutad. UD:s arbete för att på de sätt som är möjliga bistå svenskar som vill lämna Sudan fortsätter.

UD:s konsulära nödjour nås på telefonnummer +46 (0) 8 405 50 05.

Utresa från Sudan
UD arbetar för att hjälpa svenskar som vill lämna Sudan på de sätt som är möjliga. UD bistår personer med svenskt medborgarskap och andra med uppehållsrätt i Sverige.

Ambassadens kansli är stängt och det finns ingen möjlighet för UD att ge konsulärt stöd på plats i Sudan. Det är därför mycket svårt för UD att hjälpa svenskar som saknar giltiga rese- och ID-handlingar att lämna Sudan.

Transportalternativ
Det går båttransporter från Port Sudan till Jeddah. Det har även gått flyg från Port Sudan.

Såsom läget är nu finns risker förknippade med alla transportalternativ. Varje person måste göra sin egen säkerhetsbedömning utifrån egna förhållanden och beroende på var man befinner sig.

Om du förflyttar dig eller har lämnat Sudan
Meddela UD-jouren om du förflyttar dig inom landet eller om du redan har lämnat Sudan. Håll kontakt med anhöriga under resan.

Om du har lämnat Sudan via ett annat land och behöver konsulärt stöd i det land där du anländer, kontakta svenska ambassaden i det landet. Det finns kontaktuppgifter till svenska ambassader och konsulat på Sweden Abroad och i appen UD Resklar. Du kan också ringa UD-jouren.

Viktig information till svenskar i Sudan
Sedan den 15 april pågår kraftiga strider i Khartoum och andra platser i Sudan. Svenska ambassadens ordinarie kansli är stängt tills vidare. Verksamheten i Sudan återupptas när säkerhetsläget medger det. Ambassadens verksamhet bedrivs tills vidare från Stockholm.

UD avråder från alla resor till Sudan och uppmanar svenskar som befinner sig i Sudan att lämna landet.

Svenskar som befinner sig i Sudan som inte redan varit i kontakt med UD eller ambassaden uppmanas att ta kontakt med UD:s konsulära nödjour och att registrera sig på svensklistan.

Svenskar i Sudan uppmanas att stanna inomhus så länge stridigheter pågår, hushålla med resurser, noggrant följa säkerhetssituationen och att löpande hålla kontakt med anhöriga.

Ansökningar om visum eller uppehållstillstånd
Migrationsverket har på sin webbplats samlat frågor och svar för dig som har ansökt eller ska ansöka om visum eller uppehållstillstånd och därmed har behov av att besöka ambassaden i Khartoum: FAQ om ambas­saden i Sudan

Senast uppdaterad 05 maj 2023, 18.35
Ambassadens reseinformation
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer