• Svenska

Om utlandet Sudan

Avrådan

Sudan - avrådan

UD avråder från alla resor till samtliga delstater i Darfur-området (Northern Darfur, Western Darfur, Central Darfur, Southern Darfur, Eastern Darfur), delstaterna Western Kordofan, Southern Kordofan och Blue Nile, Gränsområdet till Eritrea (inom 50 km från gränsen) i delstaten Red Sea, området söder om vägen mellan Sennar och El Fasher i delstaten Northern Kordofan samt området söder om vägen mellan Sennar och El Fasher i delstaten White Nile.

För övriga delar av Sudan avråder UD från icke nödvändiga resor.

Avrådan gäller tills vidare.

Aktuella händelser

 

Reseinformation med anledning av coronapandemin

Spridningen av det nya coronaviruset påverkar alla världens länder och har stora konsekvenser för det internationella resandet. Ambassaden har samlat reseinformation om covid-19 på en särskild sida som uppdateras löpande. Svenska resenärer uppmanas att noga ta del av denna information. Denna sida hittas här.

 

Säkerhetsläget

I april 2019 avsattes dåvarande presidenten Omar al-Bashir efter månader av demonstrationer. En övergångsperiod med en civilledd övergångsregering sträcker sig fram till 2022, då val ska hållas. Protester kan dock fortfarande förekomma, och demonstrationer kan uppstå utan förvarning såväl i Khartoum som andra städer. Den ekonomiska situationen i landet är ansträngd.

Svenskar som befinner sig i Sudan bör undvika demonstrationer och folksamlingar, iaktta försiktighet samt följa lokala nyheter och reseinformationen på ambassadens hemsida.

Säkerhetsläget i Khartoum kan snabbt försämras. Terrorhot kan förekomma i områden och på platser som besöks av utlänningar. Störningar i flygtrafiken kan förekomma.

Det råder för närvarande bränslebrist i Sudan och svenska medborgare som företar resor utanför Khartoum uppmanas se till att medföra tillräckligt med bränsle för hela resan inklusive återresa till Khartoum, tillgången på bränsle utanför Khartoum är otillförlitlig. 

Sammandrabbningar mellan olika folkgrupper pågår i fyra av fem Darfur-stater. Kriminalitet och banditism är extremt hög i samtliga delstater. Strider pågår för närvarande endast kring Jabal Marra. Flyktingströmmarna är omfattande och antalet flyktingar samt internt fördrivna beräknas till 3,1 miljoner.

Sammandrabbningar kan också förekomma i Södra Kordofan och Blå Nilen.

Läget i östra Sudan är labilt. 

 

Senast uppdaterad 21 sep 2021, 14.40
Ambassadens reseinformation
24 sep 2021

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD har den 24 september 2021 beslutat om att ändra i den breda avrådan från icke nödvändiga resor för ytterligare länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer