• Svenska

Om utlandet Sudan

Avrådan

Sudan - avrådan

Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har Utrikesdepartementet den 23 april 2023 beslutat om att ändra avrådan för Sudan. Följande avrådan gäller:

Med anledning av säkerhetsläget uppmanar Utrikesdepartementet från och med den 23 april 2023 svenskar i Sudan att lämna landet. Vidare avråder UD sedan den 15 april 2023 från alla resor till Sudan.

Avrådan gäller tills vidare.Ambassaden i Khartoums ordinarie kansli stängt tills vidare

Svenska ambassadens ordinarie kansli är stängt tills vidare. Verksamheten i Sudan återupptas när säkerhetsläget medger det. Ambassadens verksamhet bedrivs tills vidare från Stockholm. Du kan nå UD:s konsulära nödjour i Stockholm på telefonnummer +46 (0) 8 405 50 05. Du kan skicka e-post till ambassaden via UD i Stockholm.

E-post till ambassaden
Senast uppdaterad 05 maj 2023

Aktuella händelser

Sedan den 15 april pågår väpnade strider i Khartoum och andra platser i Sudan. Svenska ambassadens ordinarie kansli är stängt tills vidare. Verksamheten i Sudan återupptas när säkerhetsläget medger det. Ambassadens verksamhet bedrivs tills vidare från Stockholm.

UD avråder från alla resor till Sudan och uppmanar svenskar som befinner sig i Sudan att lämna landet.

Svenskar som befinner sig i Sudan uppmanas att registrera sig på svensklistan.

Svenskar i Sudan uppmanas att stanna inomhus så länge stridigheter pågår, hushålla med resurser, noggrant följa säkerhetssituationen och att löpande hålla kontakt med anhöriga.

UD:s konsulära nödjour nås på telefonnummer +46 (0) 8 405 50 05.

Om du befinner dig i Sudan och vill lämna landet
Ambassadens kansli är stängt och det finns ingen möjlighet för UD att ge konsulärt stöd på plats i Sudan.

I dagsläget har UD inga uppgifter om resor från Sudan som arrangeras av andra länder. Det finns uppgifter om att det finns kommersiella transportalternativ från Port Sudan.

Om du befinner dig i Sudan och vill lämna landet, undersök vilka transportalternativ som kan vara aktuella och säkerställ att du har dina resehandlingar. Skriv upp dig på svensklistan så att UD kan kontakta dig vid behov. Håll kontakt med dina anhöriga.

UD kan inte rekommendera transporter. Det finns risker med alla transportalternativ. Varje person måste göra sin egen säkerhetsbedömning utifrån egna förhållanden och beroende på var man befinner sig.Om du har lämnat Sudan
Kom ihåg att avanmäla dig från svensklistan om du har lämnat Sudan: Avanmälan - Sweden Abroad. Du kan också meddela UD-jouren  att du har lämnat Sudan.

Om du har lämnat Sudan via ett annat land och behöver konsulärt stöd i det land där du anländer, kontakta svenska ambassaden i det landet. Det finns kontaktuppgifter till svenska ambassader och konsulat på Sweden Abroad och i appen UD Resklar. Du kan också ringa UD-jouren.

Ansökningar om visum eller uppehållstillstånd
Migrationsverket har på sin webbplats samlat frågor och svar för dig som har ansökt eller ska ansöka om visum eller uppehållstillstånd och därmed har behov av att besöka ambassaden i Khartoum: FAQ om ambas­saden i Sudan

Ambassadens reseinformation
Senast uppdaterad 12 mar 2024, 16.10

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 21 dec 2023
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I appen UD Resklar finns råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Om UD Resklar på regeringen.se
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Om du vill att UD eller ambassaden ska kunna få tag i dig vid en större krissituation i landet kan du anmäla dig till svensklistan.

Anmäl dig till svensklistan