Meny

Om utlandet Frankrike

08 apr 2020

Utlandsresor – förlängd avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till och med den 15 juni 2020. I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut. Beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 3 april 2020. Avrådan gäller efter förlängningen fram till den 15 juni 2020, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Läs mer här

Aktuella händelser

Utlandsresor – avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till den 15 juni 2020. 

I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut.

Beslut att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 3 april 2020. Avrådan gäller efter förlängning fram till den 15 juni 2020, varefter en ny bedömning kommer att göras. 
UD:s generella information och råd om coronaviruset

- Det går fortfarande att resa hem från Frankrike till Sverige.

- Intyg krävs för att resa in i /passera genom Frankrike. 

- Utegångsförbudet i Frankrike förlängs till och med den 15 april.

Aktuella frågor och svar till ambassaden om coronaviruset

Beslut om inresestopp till Sverige – resor från Frankrike berörs inte

Den 17 mars beslutade den svenska regeringen att tillfälligt stoppa alla icke-nödvändiga resor till Sverige. Beslutet gäller enbart resor från länder utanför Europa (EES samt Schweiz). Resor inom Europa - tex. från Frankrike till Sverige - omfattas alltså inte av inresestoppet, detta oavsett vilket medborgarskap den resande har.

Svenska medborgare och andra personer som är bosatta i Sverige kommer att kunna återvända till sina hem, även om de reser från ett land utanför Europa.
Inreseförbudet gäller inte heller för personer som har särskilt viktiga skäl att resa till Sverige. Det gäller t.ex. diplomater, personer som är i behov av internationellt skydd och personer som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige, såsom hälso- och sjukvårdspersonal och personer som transporterar varor till Sverige.

Med sitt beslut följer regeringen en uppmaning från EU-kommissionen att vidta åtgärder för att tillfälligt stoppa icke-nödvändiga resor till EU. Inresestoppet gäller från den 19 mars och i första skedet under 30 dagar.

Frankrike inför restriktioner - hemresor till Sverige fortfarande möjligt 

Den 17 mars beslutade även franska regeringen att tillfälligt stoppa alla icke-nödvändiga resor till Frankrike. Beslutet gäller enbart resor från länder utanför Europa (EES samt Schweiz). 
Resor inom Europa - tex. från Frankrike till Sverige är fortfarande möjliga. 

Intyg krävs för alla resor in i eller genom Frankrike

Från och med 8 april kräver franska myndigheter ett intyg för alla som ska resa in i eller igenom Frankrike. Intyget kan laddas ner här
Det gäller alla färdsätt - bil, tåg, båt och flyg samt vid alla typer av resor, t ex med bil från Spanien via Frankrike till Sverige, eller transitresenärer med flyg via fransk flygplats. Ifyllt intyg ska visas upp vid gränskontroll eller vid ombordstigning. 

Det går fortfarande att flyga hem till Sverige

Många flygbolag har dragit ner kraftigt på sina flyglinjer. Vid flyg eller annat färdmedel, kontakta alltid flygbolag el resebyrå. Tänk också på att vara ute i god tid, säkerhetskontrollerna kan ta tid och ändringar av flyg kan uppstå på grund av reducerad personal på flygplatserna. 

Transitresenärer på hemväg som passerar fransk flygplats måste visa upp intyg som kan laddas ner här

Flygplatser:
Paris Charles de Gaulle är öppen men bara ca 20 procent av flighterna går. 
Paris Orly är stängd, vissa flighter flyttas till Charles de Gaulle.
Paris Beauvais är öppen, men med kraftigt nerdragen flygtrafik. 
Nice Côte d'Azur är öppen men med begränsas flygtrafik. Mer info HÄR.
För mer information om Paris flygplatser, klicka HÄR 
Länkar till samtliga flygplatser i Frankrike HÄR


Resa med bil från eller genom Frankrike till Sverige

Det går fortfarande att resa igenom Frankrike för att återvända till Sverige. T ex bila från Spanien via Tyskland till Sverige. Men det krävs ett ifyllt intyg att visa upp vid gränskontrollen. Intyget kan laddas ner här
Situationen kan förändras snabbt. Om du ska passera genom flera länder, kontrollera alltid respektive lands reseinformation på ambassadernas hemsida swedenabroad.se, den uppdateras kontinuerligt.
Observera att det är grundliga kontroller och kan vara långa köer vid de flesta gränser och det ska gå att motivera att man är på hemresa.

Den som planerar att resa hem till Sverige via Tyskland bör ha den fortsatta resan bokad och klar, så att t ex. en flyg- eller färjebiljett kan visas upp redan vid inresan i Tyskland. 

Hotell i Frankrike omfattas inte av allmän stängning 

Eftersom antalet resenärer gått ner kraftigt, har många hotell i Frankrike valt att stänga på grund av coronaviruset. Kontakta och boka hotell i förväg via en hotellbokningstjänst på internet. 

Svenskar som har varit utomlands har för närvarande ett giltigt skäl att resa genom Danmark. Information om detta, och eventuella kommande förändringar, finns på svenska ambassadens hemsida HÄR.

Coronavirus - i Frankrike
Uppdaterat onsdag 8 april kl 11.30

Aktuella frågor och svar till ambassaden om coronaviruset

Coronaviruset finns i samtliga regioner i Frankrike. Landet ligger på nivå 3 av 3 för epidemi. Hårdast drabbade är regionerna Ile-de-France, Oise, Haute-Savoie, Morbihan, Haut-Rhin, Corse du Sud, Aude och Calvados. 

Situationen kan förändras snabbt. Svenska resenärer uppmanas följa händelseutvecklingen, information i media och lokala myndigheters anvisningar. Ambassadens reseinformation uppdateras löpande. 

Utegångsförbudet i Frankrike förlängs till och med 15 april

Den 27 mars meddelade premiärminister Edouard Philippe att den pågående karanäten och utegångsförbudet förlängs till och med den 15 april. Syftet är att begränsa smittspridningen mellan människor.  De reglerna som infördes den 17 mars och den 24 mars fortsätter att gälla. 

Det är förbjudet att röra sig fritt i Frankrike. Enbart korta nödvändiga förflyttningar är tillåtna. Det är obligatoriskt att ha med sig ett skriftligt intyg.

* De förflyttningar som är tillåtna är:
- till och från arbetet, om man inte kan arbeta hemifrån.
- till och från affären för att handla det nödvändigaste
- läkarbesök, apotek, veterinär mm kopplat till hälsa och sjukvård
- familjerelaterade besök för att hjälpa utsatta äldre eller barnpassning
- korta besök utomhus för fysisk aktivitet nära bostaden, på egen hand. Det är bara tillåtet att t ex jogga, promenera, gå ut med hunden 1 gång om dagen i max 1 timme, inom en radie på max 1 km från hemmet. Inga träningsaktiviteter i grupp är tillåtna.
- kallelse till domstol eller liknande
- särskilda uppdrag för stat och kommun. 

* Intyg krävs för alla förflyttningar utomhus 
För samtliga förflyttningar utomhus krävs ett ifyllt intyg varje gång med namn, adress, datum, klockslag och syfte, att visa upp vid kontroll. Ny blankett krävs från och med den 24 mars. Från den 6 april går det också att ladda ner intyget i mobilen.

 Blankett att printa finns på regeringens hemsida.
Det går också att skriva ner uppgifterna på vanligt papper.

NYTT Ladda ner blanketten till mobilen
Från den 6 april går det att ladda ner intyget till mobilen. Fyll i dina uppgifter online, en QR-kod genereras i mobilen som ska visas upp vid kontroll.  Ska fyllas i för varje utevistelse. Samma regler för att gå ut som tidigare. Inga personuppgifter sparas.

* 100 000 poliser kommer att patrullera. Om reglerna inte följs riskerar man böter från 135 till 3 750 euros el 6 månaders fängelse. 

* Från den 24 mars stängdes också alla öppna matmarkander i Frankrike, förutom de som begärt särskillt tillstånd. Mer info finns på lokalt Mairie.

* De som får hålla öppet är mataffärer, banker, apotek, kemtvätt och tabac. 

* Caféer, restauranger, barer, biografer och allmänna butiker är redan stängda sedan tidigare. Likaså dagis, skolor och universitet. Även parker, strandpromenader, kajer och turistattraktioner är stängda.

* I vissa kommuner i södra Frankrike har totalt utegångsförbud införts nattetid.

Mer information om coronaviruset på franska regeringens hemsida:

Information på franska inkl intyget och frågor och svar
Information på engelska (observera att den inte uppdateras lika ofta)
Frågor och svar om utegångsförbudet  (kortversion) 

Informationsnummer om coronaviruset i Frankrike (bara franska). Fungerar även från svenska mobiler. Öppet dygnet runt. 
Från franskt nummer: 0800 130 000 
Från utländskt nummer: +33 800 130 000


Hälsorelaterade frågor om coronaviruset Covid-19

* Allmänheten uppmanas att följa hälsomyndigheternas rekommendationer: tvätta händer med tvål eller använd desinficeringsmedel, undvik att ta i hand, hosta i armvecket och respektera minst en meters avstånd. 

* Den franska hälsomyndigheten uppdaterar fortlöpande information om situationen på sin hemsida HÄR.

* Den som befinner sig i Frankrike och tror sig vara smittad ska undvika kontakter med andra personer och kontakta SAMU (Service d’Aide Médicale Urgente) genom att ringa 15 eller ett sms till 114. Fungerar även från svenska mobiler. 

Resor och transporter i Frankrike

All förflyttning inom Frankrike begränsas till enbart nödvändiga resor. Intyg med giltigt skäl krävs för all typ av förflyttning. Kontrollerna vid landets tågstationer och flygplatser har blivit hårdare. Viktigt att alltid kunna visa upp intyg med korrekt ifyllt skäl tillsammans med biljett. 
Flygplatsen Orly i Paris stänger tillfälligt för all flygtrafik från och med 31 mars kl 23.30, vissa flighter flyttas till Charles de Gaulle som också har kraftigt nerdragen flygtrafik. 

Kollektivtrafiken i Paris begränsas kraftig från torsdag 26/3

Metro och pendeltåg kommer bara att gå mellan 06.00 och 22.00. Ca 30 procent av trafiken fungerar. Ett femtiotal stationer stängs helt. 

Observera att samtliga avgångar med flygbussen Le Bus Direct till Charles de Gaulle är inställda tills vidare. 

Här finns mer information:
FLYG: Frankrikes samtliga flygplatser hittar du HÄR 
TÅG: SNCF:s hemsida med information om tågtrafik hittar du HÄR 
METRO, buss mm: RATP (kollektivtrafik i Paris) hittar du HÄR

Aktuella frågor och svar till ambassaden om coronaviruset

Kontakter och information i Sverige

UD har inrättat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: 08-405 92 00. För akuta konsulära nödsituationer ringer man som vanligt UD:s konsulära nödjour på: 08-405 50 05.

Svenska resenärer kan ladda ner appen UD Resklar och anmäla sig till Svensklistan.  Här kan du läsa mer om UD:s generella information och råd med anledning av Corona-viruset.

Sveriges nationella informationsnummer för information kring coronaviruset är 113 13.

I Sverige är Folkhälsomyndigheten ansvarig myndighet för frågor kring smittspridning. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Aktuella utbrott - coronavirus
Frågor och svar om nytt coronavirus

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC):s och Världshälsoorganisationen (WHO). 

Följ ambassadens information på:
hemsidan swedenabroad.se
Twitter @SverigeiFR
Facebook Suède en France 
Instagram @suedeenfrance

Senast uppdaterad 08 apr 2020, 12.41
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor