Meny

Frankrike

Aktuella händelser

Varning för ficktjuvar i Paris

Det är stor risk för ficktjuvar i Paris, Nice och i andra turisttäta städer och områden i Frankrike. Var noga med att hålla uppsikt över pengar, pass och mobiltelefon!

Glöm inte:

  • Passet eller det nationella ID-kortet
    Trots att Frankrike ingår i Schengensamarbetet måste man kunna identifiera sig. Glöm därför inte att kontrollera giltighetstiden på ditt pass eller ID-kort. Körkort o.dyl. gäller inte som ID-handling eller resedokument.
  • Reseförsäkring
    Se till att du har reseförsäkring eller en hemförsäkring som innehåller reseskydd. Om du är i behov av hjälp ska du i första hand vända dig till ditt försäkringsbolags larmcentral.
  • Europeiskt sjukvårdskort
    Ta med dig ett europeiskt sjukvårdskort som ger dig rätt till akut sjukvård i Frankrike. Kortet kan beställas från Försäkringskassan.

Förlorat eller stulet pass
Om du skulle förlora ditt pass i Frankrike behöver du besöka Sveriges ambassad i Paris för att där ansöka om ett provisoriskt pass. Även konsulatet i Nice kan utfärda provisoriska pass. Tänk på att körkort inte gäller som resehandling vid t.ex. flygresor. Läs mer här.

För information om konsulat se ambassadens sida.

Viktiga telefonnummer:
- Larmnummer: 112
- Polis: 17
- Svenska ambassaden i Paris växel: +33 (0)1 44 18 88 00
(öppen under ambassadens telefontider) 
- Utrikesdepartementets jour, Stockholm:  +46 (0)8-405 50 05
(kan kontaktas utanför ambassadens telefontider)

Övriga länkar:

Gula västarna

Med anledning av oroligheter och demonstrationer i Frankrike på lördagar sedan november 2018,  uppmanas svenska medborgare att undvika folksamlingar/demonstrationer och iaktta allmän försiktighet. Följ lokala nyhetssändningar samt lokala myndigheters rekommendationer.

Senast uppdaterad 07 okt 2019, 09.19
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor