Meny

Frankrike

Aktuella händelser

Fotbolls-VM för damer

Den 7 juni – 7 juli 2019 arrangeras VM i damfotboll i nio franska städer: Grenoble, Le Havre, Lyon, Montpellier, Nice, Paris, Reims, Rennes och Valenciennes.

Nedan följer viktig information till dig som reser till Frankrike under turneringen. Ambassaden påminner om möjligheten att skriva upp sig på den så kallade svensklistan. Skulle en större konsulär krissituation inträffa kan ambassaden eller UD snabbt kontakta dig.

Glöm inte:

  • Passet eller det nationella ID-kortet
    Trots att Frankrike ingår i Schengensamarbetet måste man kunna identifiera sig. Glöm därför inte att kontrollera giltighetstiden på ditt pass eller ID-kort. Körkort o.dyl. gäller inte som ID-handling eller resedokument.
  • Reseförsäkring
    Se till att du har reseförsäkring eller en hemförsäkring som innehåller reseskydd. Om du är i behov av hjälp ska du i första hand vända dig till ditt försäkringsbolags larmcentral.
  • Europeiskt sjukvårdskort
    Ta med dig ett europeiskt sjukvårdskort som ger dig rätt till akut sjukvård i Frankrike. Kortet kan beställas från Försäkringskassan.

Förlorat eller stulet pass
Om du skulle förlora ditt pass i Frankrike behöver du besöka Sveriges ambassad i Paris för att där ansöka om ett provisoriskt pass. Även konsulatet i Nice kan utfärda provisoriska pass. Tänk på att körkort inte gäller som resehandling vid t.ex. flygresor. Läs mer här.

För information om konsulat se ambassadens sida.

Viktiga telefonnummer:
- Larmnummer: 112
- Polis: 17
- Svenska ambassaden i Paris växel: +33 (0)1 44 18 88 00
(öppen under ambassadens telefontider) 
- Utrikesdepartementets jour, Stockholm:  +46 (0)8-405 50 05
(kan kontaktas utanför ambassadens telefontider)

Övriga länkar:

Mer info om hur du kan förbereda dig inför en utlandsresa samt om hur ambassaden kan hjälpa dig om du hamnar i en nödsituation hittar du här.

Gula västarna

Med anledning av oroligheter och demonstrationer i Frankrike på lördagar sedan november 2018,  uppmanas svenska medborgare att undvika folksamlingar/demonstrationer och iaktta allmän försiktighet. Följ lokala nyhetssändningar samt lokala myndigheters rekommendationer.

Senast uppdaterad 03 jun 2019, 13.45
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor

Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader. 

Läs mer