• Svenska

Om utlandet Bangladesh

31 mar 2021

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder utanför EU, EES, Schengenområdet samt Storbritannien till och med den 31 maj 2021. UD har genom tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till flertalet europeiska länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Återupptagande av internationella flygningar

Internationella flygningar mellan Dhaka och vissa länder har återupptagits från och med den 1 maj. Nya restriktioner för internationella passagerare har också trätt i kraft. Länder är nu indelade i tre kategorier: A, B och C. Mer information nedan:

Resumption of International flights

Krav på hotellkarantän i Bangladesh

Passagerare från Europa inklusive Storbritannien som reser till Bangladesh måste nu tillbringa karantän (14 dagar) på hotell utvalda av regeringen och på egen bekostnad. Mer info om det hittas här:

Mandatory 14 days institutional quarantine - Sweden Abroad

Krav på negativt covid-19 test för inresa till Sverige: 

Regeringen har fattat beslut om att utländska medborgare måste visa upp ett negativt covid-19-test för pågående infektion vid inresa till Sverige, oavsett varifrån man reser.

Testet får som huvud­regel vara max 48 timmar gammalt. Förordningarna träder i kraft den 6 februari, det vill säga natten mellan fredag och lördag, och gäller till och med den 31 mars. För mer information om kraven och eventuella undantag hänvisas till regeringens pressmeddelande och följande länkar:

Pressmeddelande

Om du planerar längre resor — Folkhälsomyndigheten 

Frågor och svar om inreseförbud

Frågor och svar om inreseförbud från EES stater och vissa andra stater

För frågor om tillämpningen av inreseförbudet hänvisas till Polismyndigheten

Inreseförbudet till Sverige till och med den 31 mars 2021:

Sedan i mars 2020 råder ett tillfälligt inreseförbud till EU via Sverige. Regeringen har beslutat att förlänga inreseförbudet till och med den 31 mars 2021. Regeringen har även beslutat ett nytt undantag från inreseförbudet med anledning av Brexit.

Information hittas här.

Flyg från/till Bangladesh:

Bangladesh regering informerar att passagerare som reser från och till Bangladesh behöver visa negativt covid-test innan resan påbörjas. Testen får inte vara äldre än 72 timmar. 

Om du uppvisar sjukdomssymptom kan de lokala myndigheterna genomföra förebyggande insatser så som karantän. I allmän uppmanas alla resenärer till Bangladesh av hälsovårdsmyndigheterna till karantän 14 dagar i hemmet även om det visades en negativ covid-test på flygplatsen i Dhaka.

För passagerarna som landar i Bangaldesh: Observera att den svenska ambassaden inte svarar för bestämmelser som gäller inresa i Bangladesh. För den mest uppdaterade informationen rekommenderas att kontakta Bangladeshs ambassad i Stockholm eller på andra orter.

Covid-19 i Bangladesh

De bangladeshiska medierna och hälsovården följer noga utvecklingen av coronavirusepidemin. Trots olika spridningsreducerande åtgärder såsom screenings/undersökningar på personer vid ankomst till Dhaka flygplats, covid-test, krav på att bära ansiktsmask mm. har smittskyddsmyndigheten IEDCR bekräftat flera tusental fall av covid-19 i landet.

Även om ambassadens bedömning är att det troligen finns ett stort mörketal, sätter antalet bekräftade fall av covid-19 den redan begränsade sjukvården i landet under stort tryck. 

För att motverka spridningen av viruset har olika åtgärder i landet vidtagits. så som minskade antal inrikes flygavgångar och begränsningar av mängden offentliga evenemang. Bangladeshiska myndigheter utesluter inte införandet av ytterligare begränsningar i rörelsemöjligheterna i syfte att motverka ytterligare smittspridning i landet. 

Ambassaden uppmanar resenärer i Bangladesh och regionen att följa folkhälsomyndighetens uppmaningar, lokala myndigheters anvisningar och lokal media. Mer information om coronaviruset och det internationella samarbetet för att begränsa utbrottet och dess verkningar finns också på  WHO:s hemsida

Ambassaden påminner om att registrera sig på svensklistan vid resor till landet samt att ladda ner appen UD Resklar.

 

Senast uppdaterad 28 apr 2021, 09.06
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor

Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer