• Svenska

Om utlandet Uganda

21 dec 2020

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder utanför EU, EES samt Schengenområdet till och med den 31 januari 2021. UD har genom tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till flertalet europeiska länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

 

Sedan kvällen den 13 januari är internet nedstängt p g a president- och parlamentsvalet den 14 januari. Nedstängningen gäller i hela landet och tills vidare. Med anledning av detta håller ambassaden stängt den 14 och 15 januari, då det även är nationella helgdagar i Uganda.

------------------------------------------------------------------------------

Anmäl dig till svensklistan

Svenska resenärer och svenskar som vistas i Uganda uppmanas att anmäla sig till svensklistan, vilket kan göras här. Om du redan befinner dig i landet, ange då dagens datum som ankomstdag i formuläret. 

Inreserestriktioner till Sverige

Sveriges regering har även beslutat att förlänga det tillfälliga stoppet för icke nödvändiga resor till Sverige till den 31 mars 2021. Svenska medborgare och andra personer som är bosatta i Sverige kan återvända till sina hem. Samt andra undantagna, finn mer information om detta under frågor och svar på  Regeringenkansliets hemsida  här.

Utegångsförbud

Utegångsförbud i hela landet råder mellan kl. 21.00-06.00. 

Generellt om möjligheter att flyga till Sverige

Flygplatsen i Entebbe öppnades igen från 1 oktober 2020 och kommersiell flygtrafik till och från Uganda återupptogs.  Även Ugandas landgränser kommer öppnades den 1 oktober. Vid inresa till Uganda och utresa från Uganda krävs negativt PCR-test senast 120 timmar före resa. 

Restriktioner inom Uganda

Myndigheterna i Uganda beslutade tidigt om långtgående åtgärder för att minska spridningen. Vissa lättnader har därefter gjorts men alltjämt gäller följande restriktioner:  

    • Obligatoriskt att bära ansiktsmask utanför bostaden.
    • Utegångsförbud mellan kl. 21.00-06.00. 
    • Sedan den 4 juni 2020 tillåts lokaltrafik med buss, taxi och minibuss, med krav på begränsat antal passagerare, handtvätt och ansiktsmask.
    • Personbilar tillåts med max 4 passagerare. Krav på användning av ansiktsmask i bil (om fler än en person i bilen).
    • Motorcykeltaxi (”Boda bodas”) tillåts sedan den 27 juli 2020 att transportera passagerare med krav på bl.a. hjälm och ansiktsmask.
    • Skolor hålls stängda, för årskurser med slutprov och kandidatklasser på universitet tilläts skolor öppna den 15 oktober 2020. Internationella skolor kan ansöka om att få öppna helt och hållet, om dessa kan uppfylla hälsoministeriets krav.
    • Kyrkor och moskéer är öppna i begränsad omfattning (max 200 personer).
Senast uppdaterad 14 jan 2021, 12.56
Ambassadens reseinformation
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer