• Svenska

Om utlandet Albanien

21 dec 2020

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder utanför EU, EES samt Schengenområdet till och med den 31 januari 2021. UD har genom tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till flertalet europeiska länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

Avrådan från icke-nödvändiga resor

UD avråder från icke-nödvändiga resor till Albanien till och med den 31 januari 2021. Här kan du läsa mer om UD:s reseavrådan med anledning av nya coronaviruset. 

Information om Coronaviruset (Covid-19)

Albanien har bekräftade fall av Coronaviruset Covid-19. Uppdaterade siffor v.g. smittade kan följas här.

Befinner man sig i Albanien och misstänker att man smittas eller uppvisar symptom på smitta ska man ringa kortnummer 127 för hjälp och råd om var man ska vända sig. Ansvarig myndighet för frågor om smittspridning maa Covid-19 i Albanien är Hälsoministeriet.  

Restriktioner i Albanien för att hindra smittspridning

Det är obligatoriskt att använda munskydd i offentliga inomhusmiljöer samt överallt utomhus. Överträdelser mot förbudet kan komma att bötfällas. 

Det råder utegångsförbud mellan kl. 22.00 - 06.00. Undantag får göras för hälsoskäl, arbete eller andra nödvändiga ärenden. Restauranger och barer kommer tvingas stänga kl. 22.00.

Det är förbjudet att samlas fler än 10 personer, både inom- och utomhus, oavsett syfte. Sammankomster som exempelvis fester, födelsedagar, begravningar och bröllop är förbjudet. Nattklubbar förblir fortsatt stängda.  För mer information se Hälsoministeriets hemsida

Inresebestämmelser Albanien med anledning av Covid-19

Albanien har från den 1 juni 2020 beslutat att återöppna landsgränserna efter en lång nedstängning under våren. Från den 15 juni har även landets enda internationella flygplats Tirana Rinas öppnat för kommersiell trafik. Albanien kräver inte ett negativt PCR-prov för inresa i landet. Det tidigare kravet på självkarantän vid inresa är slopat, dock kan enskilda som vid inresa uppvisar symptom efter särskilt beslut av hälsomyndigheter ändå tvingas till karantän. Kontroll av kroppstemperatur på resenärer kan komma att genomföras vid inresa i landet. 

För mer information om inresebestämmelser till Albanien ska man kontakta Albaniens ambassad i Stockholm

Flygtrafiken till och från Tirana Rinas flygplats är fortsatt begränsad. Kontakta ditt flygbolag eller din researrangör för att hålla dig informerad om de alternativ som finns. Om man flyger med mellanlandningar är det viktigt att man själv kontrollerar transitreglerna, med tanke på att många länder infört skärpta regler. Kontakta även ditt försäkringsbolag angående eventuell rätt till ersättning. Sverige har även infört ett stopp för icke-nödvändiga resor till Sverige från länder utanför Europa, se vidare nedan under rubriken 'Förbud mot icke nödvändiga resor till Sverige'.  

Ambassaden uppmanar att man håller sig uppdaterad om händelseutvecklingen genom lokal nyhetsrapportering, lokala myndigheters råd och genom ambassadens reseinformation på hemsidan eller i appen UD Resklar. Mer information om coronaviruset och UD:s allmänna reseråd här

Ambassaden uppmanar även svenska resenärer i Albanien att anmäla sig till Svensklistan här

Förbud mot icke nödvändiga resor till Sverige

Sveriges regering har den 17 mars beslutat att tillfälligt förbjuda icke nödvändiga resor till Sverige från ett annat land, med undantag för EES-länder och Schweiz, i syfte att mildra effekterna av coronavirusets utbrott och minska spridningen av covid-19. Undantag gäller för bland andra svenska medborgare och personer som är fast bosatta i Sverige. Du kan läsa mer om beslutet här. Beslutet gäller till den 31 mars 2021

Mer information om smittspridning och hälsoråd:

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Aktuella utbrott - Coronavirus
Frågor och svar om nytt coronavirus

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC):s och Världshälsoorganisationen (WHO).  

Senast uppdaterad 21 dec 2020, 10.22
Ambassadens reseinformation
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer