Meny
  • Svenska

Om utlandet Albanien

21 sep 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 21 september fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

Rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts, beslutar UD följande:

  1. Från och med den 27 augusti hävs avrådan från icke nödvändiga resor till Bulgarien, Nederländerna och Rumänien.

(UD har i tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till: Andorra, Belgien, Danmark, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Norge, Polen, Portugal, San Marino, Schweiz, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike.)

  1. För övriga länder inom EU, EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet) och Schengenområdet samt Storbritannien förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 9 september 2020. 
  2. För samtliga länder som inte omfattas av punkt 1 eller punkt 2 ovan, förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 15 november 2020. 

Albanien omfattas av avrådan fram till 15 november 2020.

 

Information om Coronaviruset (Covid-19)

Albanien har bekräftade fall av Coronaviruset Covid-19. Uppdaterade siffor v.g. smittade kan följas här.

Befinner man sig i Albanien och misstänker att man smittas eller uppvisar symptom på smitta ska man ringa kortnummer 127 för hjälp och råd om var man ska vända sig. Ansvarig myndighet för frågor om smittspridning maa Covid-19 i Albanien är Hälsoministeriet.  

Restriktioner i Albanien för att hindra smittspridning

Det är obligatoriskt att använda munskydd inomhus och även på vissa platser utomhus. 

Sedan den 1 juni har den albanska regeringen beslutat om ett visst återöppnande av samhället. Följande gäller från den 1 juni: 

- Inte längre utegångsförbud. Fritt att röra sig inom landet.

- Restauranger och caféer öppnar helt. 

- Parker, lekplatser, gym och internetcaféer återöppnar. 

- Sportaktiviteter, dock utan publik, tillåts. 

Dock förblir vissa aktiviteter fortsatt förbjudna: 

- Nattklubbar fortsatt stängda. 

- Teatrar och biografer fortsatt stängda. 

- Alla större sammankomster som konferanser, konserter, utfrågningar och samlingar, både i öppna som slutna sällskap, är fortsatt förbjudet. 

- Stora familjesammankomster som exempelvis begravningar och bröllop är fortsatt förbjudet. 

För mer information se Hälsoministeriets hemsida

Inresebestämmelser Albanien med anledning av Covid-19

Albanien har från den 1 juni beslutat att öppna landsgränserna och från den 15 juni har även landets enda internationella flygplats Tirana Rinas öppnat för kommersiell trafik. Det tidigare kravet på självkarantän är slopat, dock kan enskilda som vid inresa uppvisar symptom efter särskilt beslut av hälsomyndigheter ändå tvingas till karantän. Kontroll av kroppstemperatur på resenärer kan komma att genomföras vid inresa i landet. För mer information om inresebestämmelser till Albanien ska man kontakta Albaniens ambassad i Stockholm

Flygtrafiken till och från Tirana Rinas flygplats är fortsatt starkt begränsad. Kontakta ditt flygbolag eller din researrangör för att hålla dig informerad om de alternativ som finns. Om man flyger med mellanlandningar är det viktigt att man själv kontrollerar transitreglerna, med tanke på att många länder infört skärpta regler. Kontakta även ditt försäkringsbolag angående eventuell rätt till ersättning. Sverige har även infört ett stopp för icke-nödvändiga resor till Sverige från länder utanför Europa, se vidare nedan under rubriken 'Förbud mot icke nödvändiga resor till Sverige'.  

Ambassaden uppmanar att man håller sig uppdaterad om händelseutvecklingen genom lokal nyhetsrapportering, lokala myndigheters råd och genom ambassadens reseinformation på hemsidan eller i appen UD Resklar. Mer information om coronaviruset och UD:s allmänna reseråd här

Ambassaden uppmanar även svenska resenärer i Albanien att anmäla sig till Svensklistan här

Förbud mot icke nödvändiga resor till Sverige

Sveriges regering har den 19 mars beslutat att tillfälligt förbjuda icke nödvändiga resor till Sverige från ett annat land, med undantag för EES-länder och Schweiz, i syfte att mildra effekterna av coronavirusets utbrott och minska spridningen av covid-19. Undantag gäller för bland andra svenska medborgare och personer som är fast bosatta i Sverige. Du kan läsa mer om beslutet här. Beslutet gäller till den 31 oktober 2020

Mer information om smittspridning och hälsoråd:

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Aktuella utbrott - Coronavirus
Frågor och svar om nytt coronavirus

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC):s och Världshälsoorganisationen (WHO).  

Senast uppdaterad 28 aug 2020, 10.44
Ambassadens reseinformation