Meny
  • Svenska

Om utlandet Malaysia

Avrådan

Malaysia - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till kuststräckan mellan orten Tawau och orten Tambisan (beläget cirka 150 km nordost från orten Lahad Datu) på östra Sabah. Avrådan gäller 10 km in i landet från kustlinjen. Avrådan gäller även samtliga öar utanför den angivna kuststräckan.

29 jun 2020

UD häver avrådan för ett antal länder i Europa från 30 juni, förlänger avrådan för länder utanför Europa till 31 augusti

UD har den 18 juni 2020 beslutat att från och med den 30 juni häva avrådan för icke nödvändiga resor till följande länder: Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz, Spanien och Ungern. Beslutet gäller även San Marino, Monaco och Vatikanstaten. För övriga länder inom EU, EES och Schengen samt Storbritannien kvarstår avrådan till och med den 15 juli. För resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet samt Storbritannien förlängs därför avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 augusti 2020.

Läs mer här

Aktuella händelser

Kan jag förnya mitt pass med tanke på att det är inreserestriktioner till andra länder i regionen och restriktioner vid återresa till Malaysia?

Svenskar som bor i Malaysia och behöver förnya sina pass har normalt varit hänvisade till att ansöka vid andra ambassader i regionen t ex Singapore eller Bangkok, eller i samband med besök i Sverige, för att sedan kunna hämta ut passet vid ambassaden i Kuala Lumpur. Reserestriktionerna som många länder infört har dock lett till att det för närvarande inte är möjligt att ta sig till andra ambassader i regionen och att restriktioner råder vid återresa till Malaysia. Det är dock fortfarande möjligt att resa till Sverige.

Ambassaden är medveten om att covid-19-situationen ställer till problem för svenskar som behöver förnya sina pass, men ambassaden i Kuala Lumpur har inte mandat att utfärda pass, utan i regionen är det närmast ambassaderna i Bangkok och Singapore som är passmyndigheter. Ambassaden har inte heller den tekniska utrustning som krävs för att kunna ta emot ansökningar om ordinarie pass. Covid-19-situationen föranleder ingen ändring av detta och det kommer inte heller fortsättningsvis att vara möjligt att ansöka om ordinarie pass på ambassaden.

Så länge gränserna till Thailand och Singapore förblir stängda, innebär det i praktiken att passökande för närvarande i huvudsak är hänvisade till passmyndigheter i Sverige.

Ambassaden kan utfärda provisoriskt pass om det ordinarie passet förkommit, stulits eller löpt ut.

Vad händer om jag stannar kvar i Malaysia under Movement Control Order-perioden och mitt uppehållstillstånd löper ut?

Enligt den malaysiska migrationsmyndigheten gällde tidigare att utländska medborgare med giltiga resehandlingar vars visum/uppehållstillstånd (short-term pass eller social visit pass) löpt ut under Movement Control Order-perioden tilläts stanna i Malaysia så länge Movement Control Order var ikraft. 

Enligt uttalande av regeringen den 19 juni upphör denna dispens från kravet på innehav av giltig visering eller uppehållstillstånd i och med att Recovery Movement Control Order trätt i kraft den 10 juni. Utländska medborgare vars visering/social pass visa eller uppehållstillstånd löpt ut måste enligt regeringen snarast besöka malaysiska migrationsmyndigheten för att antingen försöka förlänga sitt uppehållstillstånd eller snarast lämna landet.  

Ambassaden rekommenderar personer med turistvisum/social visit pass, som har gått ut eller är på väg att gå ut, att resa tillbaka till Sverige så snart som möjligt.

Malaysiska myndigheter avser inte att bevilja förlängningar av turistviseringar/social pass visa, såvida inte personen har varit förhindrad att lämna Malaysia och är strandsatt t ex till följd av sjukdom.

- Om personen med uppehållstillstånd (andra tillstånd än turistvisum) vill stanna kvar i Malaysia måste denne förnya sitt uppehållstillstånd snarast möjligt. Ambassaden rekommenderar att den som vill förlänga sitt uppehållstillstånd bokar tid hos migrationsmyndigheten för att lämna in ansökan så snart som möjligt. Ambassaden kan inte uttala sig om möjligheterna att få en ansökan om förlängning beviljad då det är en fråga för malaysiska myndigheter.

- Om personen vill resa ut ur Malaysia, men inte lyckas hitta flyg, måste vederbörande ansöka om ”Special Pass” så snart som möjligt.

Migrationsmyndigheten kommer endast att ombesörja ärenden som har tidsbokats. Tidsbokning hos migrationsmyndigheten ska ske via www.sto.imi.gov.my. Se också bilaga. Enligt den malaysiska regeringens uttalande den 19 juni fungerar alla migrationskontor i Malaysia som vanligt under Recovery Movement Control Order, som trädde i kraft 10 juni.  

Kan utländska medborgare resa in i Malaysia?

Går det boka resor från Malaysia till Sverige?

Qatar Airways  flyger från Kuala Lumpur via Doha till flera flygplatser i Norden. Ambassadens rekommendation till dem som önskar återvända till Sverige är att göra det snarast möjligt då tillgången på flyg minskar i takt med att efterfrågan avtar.

Klicka här för ytterligare information
om Qatar Airways där det även finns en länk för att boka biljetter. Biljetter kan även bokas via resebyrån Star Travel se information om resebyrån längre ner.

Vi vill uppmana er att ta bort er från svensklistan om ni lämnat Malaysia! 

Boka flyg genom resebyrån Star Travel

Ambassaden har haft kontakt med resebyrån Star Travel som är förberedd på att kontaktas av svenskar som vill boka biljett till Sverige och kan hitta de alternativ som finns. Om en resa bekräftas och flygbolaget sedan ställer in flighten kommer Star Travel att göra sitt yttersta för att biljettpengarna återbetalas och/eller boka om.
Men olika flygbolag har olika regler vid inställda flyg och vissa ersätter endast utläggen med en travel voucher.

M.S.Star Travel Agencies har följande kontaktinformation:
Email: harinder@startravel.com.my
Mobile Phone:
+6012 6292177
Office Phone +603 2786 7555
Skype : msstartravel 
After-Office Hours Assistance:
Mobile+6012 236 8811
(Weekdays :6pm – 3am; Saturday :1.30pm – 3am; Sunday & Public holidays 10.30am – 3am)
www.startravel.com.my 

Resa från malaysiska Borneo via KL till Europa

För den som vill resa från Sabah/Sarawak, via Kuala Lumpur, till Sverige, är det att rekommendera att flyga via KLIA flygplats så att det går att checka in hela vägen från Sabah/Sarawak till Sverige. Detta för att undvika att hamna i karantän vilket skulle kunna hända för den som byter flygplats i Kuala Lumpur.
Resebyrå Leisure Holidays på tel nr 603-62866103 eller 603-62866218 (kräver betalning för att bekräfta bokningar)

Resebyrå Star Travel på tel nr +603 2786 7555 eller +6017-672 7177 eller Skype : msstartravel

Det är således endast möjligt att resa från Borneo för att resa vidare mot Europa.

Vi vill uppmana er att ta bort er från svensklistan om ni lämnat Malaysia. 

Restriktioner för inresa i/transit i Singapore och Förenade Arabemiraten UAE (Dubai, Abi Dhabi)

Från och med 23 mars tillåts inte korttidsresenärer resa in i eller att mellanlanda i Singapore. Läs här

Förenade Arabemiraten UAE (Dubai, Abi Dhabi) upphör med all reguljär flygtrafik den 25 mars, transit inkluderat. Läs här 

Striktare inreseregler Thailand

Från den 26 mars får inte utländska medborgare resa in i Thailand.
Det är inte heller möjligt för utländska medborgare att transitera i Thailand. Ambassaden uppmanar svenska resenärer att noga ta del av informationen som publicerats på den thailändska luftfartsmyndighetens hemsida. Läs här

Partiellt utegångsförbud råder i Malaysia.

Den malaysiska regeringens beslut om ett partiellt utegångsförbud som började gälla 18 mars 2020 har tidvis skärpts och sedan har restriktionerna lättats. Fortfarande gäller bland annat att stora folksamlingar är förbjudna och krav på social distansering och handhygien. Frågor och svar om COVID-19 i Malaysia 

Vad gör jag om jag uppvisar symptom?

Den som befinner sig i Malaysia och uppvisar symptom eller misstänker sig vara smittad med covid-19 ska inte besöka ambassaden, utan istället kontakta sjukhus för att få vägledning/råd, t.ex. beträffande provtagning eller att sätta sig i karantän. Hospital Sungai Buloh, tel 03-6145 4333

Tänk på att i möjligaste mån undvika att utsätta andra för smittrisk.

Det är också möjligt att ställa frågor online via den virtuella hälsoportal som Malaysias hälsoministerium har lagt upp: Doctors on call

 

Senast uppdaterad 19 jun 2020, 16.52
Ambassadens reseinformation