• Svenska

Om utlandet Malaysia

Avrådan

Malaysia - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till kuststräckan mellan orten Tawau och orten Tambisan (beläget cirka 150 km nordost från orten Lahad Datu) på östra Sabah. Avrådan gäller 10 km in i landet från kustlinjen. Avrådan gäller även samtliga öar utanför den angivna kuststräckan.

01 okt 2021

Res med försiktighet

Coronapandemin pågår fortfarande och regler och restriktioner kan ändras med kort varsel. Det är därför viktigt att förbereda sin resa, vara påläst, ha en försäkring och att resa med extra marginaler.

Läs mer här

Aktuella händelser

Malaysia öppnar sin gränser fr.o.m 1 april 2022

Malaysia har under covid-19-pandemin haft omfattande restriktioner och karantänsbestämmelser, men meddelade i mars 2022 sitt beslut att övergå till en endemisk fas i pandemin och att den 1 april 2022 öppna sina gränser för alla typer av resenärer inklusive turister. Olika villkor, krav och restriktioner kommer fortsatt att råda. Från och med 1 maj 2022 kommer ytterligare lättnader i restriktionerna. Dessa går att läsa mer om här.

Läs även mer på MySafeTravel.

Det är viktigt att inför och under resa hålla sig uppdaterad om aktuella regler och krav genom de malaysiska myndigheternas informationskanaler då dessa kan ändras med kort varsel.

Information om prioriterad vaccineringsordning för ekonomiskt viktiga företagsrepresentanter, s k ”economic frontliners”

Företag som vill kvalificera sig för prioriterad vaccinering, åberopande att de är s.k. economic frontliners, rekommenderas att skicka epost till MITI och ange hur många personer som berörs och specificera anledningen till varför företaget i fråga bör ges prioriterad turordning för vaccinering och kvalificeras som ”economic frontliners”. Huvudsakligt kriterium för urvalet uppges vara den ekonomiska betydelsen för Malaysia av företagets kommersiella verksamhet. Om angivna representanter för företaget i fråga bedöms vara kvalificerade för prioriterad vaccinering, kommer MITI att höra av sig till företaget.

Observera att ambassaden inte kan uttolka eller besvara frågor rörande de malaysiska bestämmelserna om prioriterad vaccinering.

Reseinformation med anledning av coronapandemin

Spridningen av det nya coronaviruset påverkar alla världens länder och har stora konsekvenser för det internationella resandet. Ambassaden har samlat all reseinformation om covid-19 på en särskild sida som uppdateras löpande. Svenska resenärer uppmanas att noga ta del av informationen, som återfinns på nedan länk.
Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Vaccination mot Covid-19

Alla bosatta i Sverige kan erhålla fri vaccinering i Sverige. Personer bosatta utomlands som vill vaccinera sig bör vända sig till lokala myndigheter och lokal sjukvård där de bor och själva undersöka vilka förutsättningar som gäller för att få den vaccinering som landet i fråga eventuellt rekommenderar och erbjuder, alternativt kräver.
Hur kan jag som svensk medborgare, men som bor utomlands, vaccineras?
Mer information här från SKR 

Att resa till Sverige under pandemin                                               

För information om vad som gäller för inresa till Sverige vv se information på polisens hemsida: 
Polisen.se  
Folkhälsomyndigheten

Frågor om visum och uppehållstillstånd i Malaysia bör ställas till Malaysias migrationsmyndighet via deras onlinesystem: http://eapp.imi.gov.my/tanya/create eller via malaysiska regeringens callcenter (MyCGG) telefon 03-8000-8000. Eller kontakta närmaste malaysiska ambassad.

Ambassaden kan inte uttala sig om möjligheterna att få en ansökan om visum eller uppehållstillstånd beviljad då det är en fråga för malaysiska myndigheter.

Aktuella frågor och svar om Covid-19 i Malaysia

Senast uppdaterad 09 maj 2022, 09.34
Ambassadens reseinformation
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer