• Svenska

Om utlandet Malaysia

Avrådan

Malaysia - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till kuststräckan mellan orten Tawau och orten Tambisan (beläget cirka 150 km nordost från orten Lahad Datu) på östra Sabah. Avrådan gäller 10 km in i landet från kustlinjen. Avrådan gäller även samtliga öar utanför den angivna kuststräckan.

31 mar 2021

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder utanför EU, EES, Schengenområdet samt Storbritannien till och med den 31 maj 2021. UD har genom tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till flertalet europeiska länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

 

Utländska medborgare tillåts lämna Malaysia senast den 21 april

Malaysiska myndigheter har informerat ambassaden att utländska medborgare med giltiga resehandlingar vars visum (social visit pass) löpt ut under Movement Control Order-perioden tillåts lämna Malaysia senast den 21 april, 2021 utan att behöva ansöka om något särskilt tillstånd/förlängning. De som stannar kvar i Malaysia efter 21 april riskerar böter och/eller immigrationsförvar.

Enligt information som malaysiska myndigheter tillställt ambassaden avser de inte bevilja förlängningar av turistviseringar/social visit pass, såvida inte personen kan uppvisa ett intyg från ambassaden som stödjer dennes behov av att stanna i Malaysia. Vederbörande måste också visa ett bevis på sin adress och sin ekonomiska förmåga att vistas i landet.

Ambassaden kommer som regel inte att utfärda ett sådant stödjande intyg såvida inte personen är förhindrad att lämna Malaysia t.ex. till följd av allvarlig sjukdom och denne behöver då visa upp läkarintyg.

Frågor om visum och uppehållstillstånd i Malaysia bör ställas till Malaysias migrationsmyndighet via deras onlinesystem: http://eapp.imi.gov.my/tanya/create eller via malaysiska regeringens callcenter (MyCGG) telefon 03-8000-8000. Eller kontakta närmaste malaysiska ambassad.

Ambassaden kan inte uttala sig om möjligheterna att få en ansökan om visum eller uppehållstillstånd beviljad då det är en fråga för malaysiska myndigheter.

Aktuella frågor och svar om Covid-19 i Malaysia

Reseinformation med anledning av coronapandemin

Spridningen av det nya coronaviruset påverkar alla världens länder och har stora konsekvenser för det internationella resandet. Ambassaden har samlat all reseinformation om covid-19 på en särskild sida som uppdateras löpande. Svenska resenärer uppmanas att noga ta del av informationen, som återfinns på nedan länk.
Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Vaccination mot Covid-19

Alla bosatta i Sverige kommer att kunna erhålla fri vaccinering i Sverige. Personer bosatta utomlands som vill vaccinera sig bör vända sig till lokala myndigheter och lokal sjukvård där de bor och själva undersöka vilka förutsättningar som gäller för att få den vaccinering som landet i fråga eventuellt rekommenderar och erbjuder, alternativt kräver.
Hur kan jag som svensk medborgare, men som bor utomlands, vaccineras?

Krav på negativt covid-19-test för inresa till Sverige

Från och med 6 februari 2021 måste utländska medborgare som är 18 år eller äldre uppvisa ett giltigt intyg om negativt covid-19-test för att få resa in i Sverige. Provsvaret får vara max 48 timmar gammalt.
Mer information på
regeringen.se 
polisen.se  
folkhälsomyndigheten

 

Senast uppdaterad 13 apr 2021, 19.28
Ambassadens reseinformation
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer