• Svenska

Om utlandet Senegal

21 dec 2023

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands

Aktuella händelser

Återkommande oroligheter under valåret 2024

Med anledning av den nuvarande politiska situationen och valåret 2024 kan det regelbundet förekomma upplopp och protester. Presidentvalet som skulle ägt rum 25 februari har blivit uppskjutet, vilket ökar den redan spända situationen i landet. Det sker återkommande våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, framför allt i huvudstaden Dakar. Resenärer som vistas i Dakar eller andra större städer bör hålla sig informerade om dagsläget via medierna och undvika att vistas ute på gator och torg de dagar då politiska rörelser arrangerar manifestationer. Vid tidigare protester 2023 och 2024 har sammandrabbningar mellan demonstranter och polis orsakat flera dödsfall och många skadade. De allvarligaste upploppen har hittills ägt rum i Dakar och Ziguinchor i Casamance-provinsen. De har orsakat stor skadegörelse, plundring och bränder på offentliga och privata byggnader. Västerländska företag, institutioner och symboler kan utgöra särskilda måltavlor.

Svenskar som befinner sig i oroliga områden uppmanas att hålla sig inomhus och noggrant följa händelseutvecklingen samt hålla kontakt med sina anhöriga och sitt försäkringsbolag.

Senast uppdaterad 03 apr 2024, 15.02
Ambassadens reseinformation
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I appen UD Resklar finns råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Om UD Resklar på regeringen.se
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Om du vill att UD eller ambassaden ska kunna få tag i dig vid en större krissituation i landet kan du anmäla dig till svensklistan.

Anmäl dig till svensklistan