Meny
  • Svenska

Om utlandet Rumänien

21 sep 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 21 september fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

 

Ska du resa till Rumänien? 

Sverige häver från 27 augusti avrådan från icke nödvändiga resor till Rumänien.

Den senaste tidens ökande smittspridning av Covid-19 i Rumänien har medfört att en del EU-länder inför restriktioner för de som reser härifrån. Det i sin tur kan medföra att flyg mellan Rumänien och dessa länder kan ställas in med kort varsel.

Vad gäller i Rumänien? 

 Rumäniens parlament har godkänt en förlängning av beredskapstillstånd fr.o.m. 21 juli.

Resande från Sverige behöver fr.o.m. måndagen 27 juli ej längre sätta sig i självisolering/karantän i Rumänien då Sverige har tagits bort från den "gula listan" av länder med hög smittspridning.

Denna lista uppdateras veckovis och kan nås via länken här

- Munskydd blir obligatoriskt i offentliga inomhusmiljöer, butiker, kollektivtrafik och på arbetsplatser. I Bukarest är munskydd även obligatoriska på gågatorna i Gamla Stan, buss/tågstationer, marknader m.m. Restriktioner kan variera lokalt i landet.

- Arbete hemifrån uppmuntras när så är möjligt. I annat fall ska arbetsgivare säkerställa skyddsåtgärder samt anpassade arbetstider vid företag med mer än 50 anställda;

- Uteserveringar och restaurangers inomhusserveringe är öppna; 

- Byggnader, områden och städer kan placeras under karantän med kort varsel; 

- Rörelsefrihet för resor inom landet.

- Parker är öppna, dock inte lekplatser;

 Engelsk version av  de nya förordningar finner ni här

Inga restriktioner för resor ut ur landet.  

Eventuella hälsokontroller kan utföras vid gränsen. 

Svenska resenärer uppmanas följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar vad gäller eventuella spridningsreducerande åtgärder. Rumäniens inrikesministeriet 

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin hemsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst, vänligen se Folkhälsomyndigheten websida.

Ytterligare information om coronaviruset och det internationella samarbetet för att begränsa utbrottet finns publicerad på websidorna för ECDC och WHO.

 

Senast uppdaterad 18 sep 2020, 16.25
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor