Meny

Om utlandet Colombia

Avrådan

Colombia - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till regionen Catatumbo i departementet Norte de Santander vid gränsen mot Venezuela. Vidare avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till provinsen Tumaco i departementet Nariño.

09 apr 2020

Utlandsresor – förlängd avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till och med den 15 juni 2020. I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut. Beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 3 april 2020. Avrådan gäller efter förlängningen fram till den 15 juni 2020, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Läs mer här

Aktuella händelser

 

Coronavirus COVID-19

 

Information: Corona Covid-19 i Colombia 

Utegångsförbudet i hela Colombia har förlängts och gäller nu fram till 27 april. Samma restriktioner och undantag fortsätter att gälla. Alla inrikesflyg samt långfärdsbussar och övrig landtransport ställs in under samma period. Under denna tid tillåts resa med förbeställd taxi till flygplats mot uppvisande av giltig flygbiljett och utskriven kopia av densamma till taxichaufför.

Ambassaden kan även utfärda ett intyg för resor till flygplatsen. Ambassaden uppmanar alla svenskar i Colombia att respektera utegångsförbudet samt följa lokala myndigheters anvisningar.  Alla flygplatser i Colombia har sedan 23 mars stängts för inkommande internationella flyg. Inga passagerare (såväl utlänningar som colombianska medborgare) tillåts längre inträde till Colombia. Detta gäller även transit. Beslutet gäller till 27 april, men kan komma att förlängas. Svenskar som vill lämna Colombia uppmanas ta sig till Bogotá eftersom eventuella extrainsatta flyg kommer att avgå därifrån. Ambassaden kan utfärda intyg för resor till Bogotá från andra delar av landet.

Extrainsatta flyg till Europa kan bli aktuella. Vänligen mejla ambassaden på ambassaden.bogota@gov.se om ni är intresserade av att skrivas upp på väntelista. Det går även att ringa till ambassadens växel:  +57-1-325 61 00 som är öppen måndag till fredag kl. 08.00-16.00 (lokal tid).  Växeln är stängd under påskhelgen 9-12 april men det är fortfarande möjligt att kontakta oss via e-post.

Information om Coronaviruset i landet finns på hälsoministeriets hemsida www.minsalud.gov.co. Se även www.who.int  (engelska) och  www.folkhalsomyndigheten.se (svenska). På UDs mobilapp "UD Resklar" finns information som uppdateras löpande. Svenskar i landet uppmanas att kontakta sina anhöriga i Sverige samt registrera sin vistelse eller sitt boende i Colombia på svensklistan: https://www.swedenabroad.se/sv/svensklistan/

Information från Utrikesdepartementet

Utrikesdepartementet har den 3 april 2020 beslutat om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder, med anledning av spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen.

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande, förlänger Utrikesdepartementet sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till den 15 juni 2020. I länder eller områden där Utrikesdepartementet avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut. 

Beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 3 april 2020. Avrådan gäller efter förlängningen fram till den 15 juni 2020, varefter en ny bedömning kommer att göras. 

Se länk: https://www.regeringen.se/uds-reseinformation/ud-avrader/utlandsresor--avradan-for-alla-lander/

UD har öppnat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: 08-405 92 00, från utlandet: 0046 8 405 92 00.

Följ även UD via sociala medier:

Twitter: På @UDResklar, @Utrikesdep och @swemfa ligger inlägg om avrådansbeslutet.

Instagram: Vi har delat informationen om avrådansbeslutet på Instagram @utrikesdep och @SwedishMFA

Facebook: Vi har delat informationen om avrådansbeslutet  på Facebook @UDResklar och @swemfa

Sweden Abroad: På SwedenAbroad finns en nyhetsartikel om avrådansbeslutet. 

Säkerhetsläget i landet

Säkerhetssituationen i flera av landets regioner, främst på landsbygden, är allvarlig  . Väpnade konflikter mellan illegala grupper förekommer. Framförallt i landsbygdsområden i norra regionen Antioquia, Cordoba, Norra Santander, Arauca , Cauca, och Chocó samt i alla områden som gränsar till Panama, Venezuela och Ecuador. Svenskar uppmanas till extra stor försiktighet. Panamericana och större städer undantagna. Om du befinner dig i eller planerar att resa till nämnda regioner, följ lokala nyheter och hörsamma myndigheternas anvisningar.  

Landminor förekommer på vissa håll och civila har förolyckats. Avvik inte från vägar och välanvända stigar.

Senast uppdaterad 08 apr 2020, 08.54
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor