Meny

Colombia

Avrådan

Colombia - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till regionen Catatumbo i departementet Norte de Santander vid gränsen mot Venezuela. Vidare avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till provinsen Tumaco i departementet Nariño.

Aktuella händelser

Nationell strejk har utlysts till torsdagen den 25 april, vilket kan påverka framkomlihgheten.

Kraftig nederbörd har medfört svåra översvämningar och jordskred på flera håll i Colombia. Regnperioden väntas fortsätta till slutet av maj. Pan-amerikanska motorvägen är för närvarande stängd i södra Cauca på grund av ett jordskred. Översvämningar har drabbat västra Nariño. Fler översvämningar kommer sannolikt att uppstå i Cauca och Nariño. Var uppmärksam på varningar från lokala myndigheter.

Flera gränsövergångar mellan Colombia och Venezuela landvägen är stängda för närvararande. Efter oroligheter vid gränsövergångarna i och omkring staden Cúcuta i Norra Santander lördagen 23 februari är läget mycket spänt. 

Notera att avrådan råder för icke nödvändiga resor till vissa delar av Colombia. Se reseinformation.

I flera av landets regioner, främst i vissa landsbygdområden, har säkerhetssituationen förvärrats på senare tid. Väpnade konflikter mellan illegala grupper och även med regeringsstyrkor förekommer. Framförallt i landsbygdsområden i norra regionen Antioquia, Södra Cordoba, Norra Santander, Cauca och Chocó samt generellt i områden som gränsar till Panama, Venezuela och Ecuador uppmanas svenskar till extra stor försiktighet. Om du befinner dig i eller planerar att resa till nämnda regioner, följ lokala nyheter och hörsamma myndigheternas anvisningar. Situationen kan förändras snabbt och det är viktigt att hålla sig lägesuppdaterad vid resor på landsbygden. Landminor förekommer på vissa håll och civila har förolyckats. Avvik inte från vägar och välanvända stigar.

Situationen vid  dammen Hidroituango i Ituango, Norra Antioquia, är fortsatt allvarlig. Risken för översvämning kvarstår. Svenskar i området uppmanas följa myndigheternas instruktioner då situationen snabbt kan förändras. 

Regn kan orsaka vägras och jordskred på flera håll i landet vilket påverkar landets vägnät. Information om framkomligheten inför resor i landet finns på colombianska polisens hemsida.

I Bogota har antalet rån ökat ökat generellt i alla delar av staden, inklusive promenadsträckan mellan Candelaria och Monserrate där många turister passerar. Rån inträffar dag- som kvällstid och drabbar även större sällskap. Iaktta försiktighet och undvik att bära runt på värdesaker.

Senast uppdaterad 02 apr 2019, 15.04
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor

Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader. 

Läs mer