Meny

Colombia

Avrådan

Colombia - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till regionen Catatumbo i departementet Norte de Santander vid gränsen mot Venezuela. Vidare avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till provinsen Tumaco i departementet Nariño.

Aktuella händelser

Den 17 januari inträffade en terrroristattack mot en polishögskola i Bogotá, Escuela General de Policía de Santander, med 21 dödsoffer och ett 70-tal skadade som följd. Inga svenska medborgare har drabbats. Ambassaden uppmanar att undvika att vistas vid militära och polisiära anläggningar.

I flera av landets regioner, främst i landsbygdområden, har säkerhetssituationen förvärrats på senare tid. Väpnade konflikter mellan illegala grupper och även med regeringsstyrkor förekommer. Framförallt i landsbygdsområden i norra regionen Antioquia, Norra Santander, Cauca och Chocó samt generellt i landsbygdsområden som gränsar till Panama, Venezuela och Ecuador uppmanas svenskar till extra stor försiktighet. Om du befinner dig i eller planerar att resa till nämnda regioner, följ lokala nyheter och hörsamma myndigheternas anvisningar.

Situationen kan förändras snabbt och det är viktigt att hålla sig lägesuppdaterad i synnerhet vid resor på landsbygden. Landminor förekommer på vissa håll och civila har förolyckats. Avvik inte från vägar och välanvända stigar

Notera att avrådan råder för icke nödvändiga resor till vissa delar av Colombia. Se reseinformation.

Situationen vid  dammen Hidroituango i Ituango, Norra Antioquia, är fortfarande allvarlig. Risken för översvämning kvarstår. Svenskar i området uppmanas följa myndigheternas instruktioner då situationen snabbt kan förändras.

Regn kan orsaka vägras och jordskred på flera håll i landet vilket påverkar landets vägnät. Information om framkomligheten inför resor i landet finns på colombianska polisenes hemsida.

I Bogota har antalet rån ökat ökat generellt i alla delar av staden. I området kring de populära kvarteren i Candelaria förekommer rån, inklusive promenadsträckan mellan Candelaria och Monserrate där många turister passerar. Rån inträffar dag- som kvällstid och drabbar även större sällskap. Iaktta försiktighet och undvik att bära runt på värdesaker.

Senast uppdaterad 31 jan 2019, 17.28
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor

Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader. 

Läs mer