Meny

Om utlandet Colombia

Avrådan

Colombia - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till regionen Catatumbo i departementet Norte de Santander vid gränsen mot Venezuela. Vidare avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till provinsen Tumaco i departementet Nariño.

21 okt 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 21 oktober fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

 

Pågående manifestationer

På flera håll runt om i landet, främst i Bogotá, pågick manifestationer under september 2020. Ambassaden uppmanar alla svenskar i Colombia att vara försiktiga, samt följa nyheterna och lokala myndigheters anvisningar.

Information: Corona Covid-19 i Colombia 

Med anledning av det pågående utbrottet av coronaviruset (COVID-19) har Colombia förlängt hälsonödläget till den 30 november.

Internationell kommersiell flygtrafik återupptas från den 21 september, i en första fas endast från vissa länder. Flyg från EU-länder omfattas fortsatt av restriktioner. Flera flygplatser i Colombia öppnade upp för nationella flyg i början av september.

 

För inresa i Colombia krävs:

  • Uppvisande av negativt COVID-19 test utfärdat inom 96 timmar från utresa
  • Resenärer med negativt COVID-19 test behöver inte genomföra karantän i Colombia
  • Mellan 24 - 1 timmar innan avresa ska ett digitalt formulär "Check Mig" fyllas i på Migración Colombias hemsida
  • Uppföljning av hälsa genom "CoronApp"

Extrainsatta flyg till Europa kan bli aktuella. Vänligen mejla ambassaden på ambassaden.bogota@gov.se om ni är intresserade av mer information om direktflyg till Europa. Det går även att ringa till ambassadens växel:  +57-1-325 61 00 som är öppen helgfri måndag till torsdag kl. 08.00-12.30 och 13.30-17.00 samt fredagar kl. 08.00-13.30 (lokal tid). 

Ambassaden uppmanar alla svenskar i Colombia att respektera de restriktioner som finns, samt följa lokala myndigheters anvisningar.

Information om Coronaviruset i landet finns på hälsoministeriets hemsida www.minsalud.gov.co. Se även www.who.int (engelska) och www.folkhalsomyndigheten.se (svenska). På UDs mobilapp "UD Resklar" finns information som uppdateras löpande. Svenskar i landet uppmanas att registrera sin vistelse eller sitt boende i Colombia på svensklistan: https://www.swedenabroad.se/sv/svensklistan/

Säkerhetsläget i landet

Säkerhetssituationen i flera av landets regioner, främst på landsbygden, är allvarlig. Väpnade konflikter mellan illegala grupper förekommer. Framförallt i landsbygdsområden i norra regionen Antioquia, Cordoba, Norra Santander, Arauca , Cauca, och Chocó samt i alla områden som gränsar till Panama, Venezuela och Ecuador. Svenskar uppmanas till extra stor försiktighet. Panamericana och större städer undantagna. Om du befinner dig i eller planerar att resa till nämnda regioner, följ lokala nyheter och hörsamma myndigheternas anvisningar.  

Landminor förekommer på vissa håll och civila har förolyckats. Avvik inte från vägar och välanvända stigar.

Senast uppdaterad 21 okt 2020, 10.07
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor