Om utlandet Colombia

Avrådan

Colombia - avrådan

Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har UD den 24 januari 2024 beslutat om att utöka avrådan för Colombia. I Colombia gäller avrådan för olika departement, regioner och kommuner.

UD avråder från alla resor till regionen Catatumbo i departementet Norte de Santander vid gränsen mot Venezuela.

UD avråder vidare från icke nödvändiga resor till följande departement:
- departementet Arauca - med undantag från departementets huvudstad Arauca,
- departementet Chocó med - undantag från departementets huvudstad Quibdó och kustorterna Capurganá, Bahía Solano och Nuquí,
- departementet Cauca - med undantag från departementets huvudstad Popayán samt landsvägen Panamericana,
- departementet Guaviare – med undantag från departementets huvudstad San José del Guaviare, och
- departementet Putumayo - med undantag från departementets huvudstad Mocoa samt tätorten Puerto Asís.

Därutöver avråder UD från icke nödvändiga resor till följande regioner:
- regionerna Alto Sinú och San Jorge i departementet Córdoba,
- regionerna Urabá och Bajo Cauca i departementet Antioquia, och
- regionerna Mojana och Magdalena Medio i departementet Bolívar.

UD avråder även från icke nödvändiga resor till följande kommuner:
- kommunerna La Uribe, Vista Hermosa, Puerto Lleras, Puerto Rico, Puerto Concordia, Mariripán och La Macarena i departamentet Meta - med undantag från turistområdet Caño Cristales,
- till kommunen Tumaco i departementet Nariño, och
- kommunerna Cartagena del Chairá, San Vicente del Caguan, Puerto Rico, El Doncello, Paujil och La Montañita i departementet Caquetá - med undantag från departementets huvudstad Florencia.

Avrådan gäller tills vidare.

21 dec 2023

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands

Aktuella händelser

Utökad avrådan för Colombia

Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har UD den 24 januari 2024 beslutat om att utöka reseavrådan för Colombia. I Colombia gäller avrådan för olika departement, regioner och kommuner.

Säkerhetsläget har gradvis försämrats i delar av landet de senaste åren. Sammandrabbningar mellan illegala väpnade grupper har vid flera tillfällen inbegripit skottlossning och bombattentat. Risken att civila drabbas på offentliga platser har ökat. Även risken för kidnappningar har ökat. De illegala gruppernas aktiviteter förflyttas inom och mellan Colombias regioner vilket innebär att säkerhetssituationen är komplex och föränderlig i flera områden i landet.

Råd till svenskar i Colombia

 • Svenskar på plats uppmanas att iaktta stor försiktighet, hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen i landet samt följa lokala myndigheters råd.
 • Svenskar uppmanas vidare att löpande ta del av ambassadens reseinformation via appen UD Resklar eller Sweden Abroad samt att anmäla sig på svensklistan.

Vad innebär en avrådan

 • UD:s information och råd är rekommendationer till svenska resenärer. En avrådan grundar sig på en helhetsbedömning som tillsammans ger en bild av det allmänna säkerhetsläget.
 • När UD avråder från resor är det en signal om att säkerhetsläget är allvarligt och att man som resenär noga bör tänka över sitt beslut att resa.

Reseavrådan 

UD avråder från alla resor till regionen Catatumbo i departementet Norte de Santander vid gränsen mot Venezuela.

UD avråder vidare från icke nödvändiga resor till följande departement:

 • Departementet Arauca - med undantag från departementets huvudstad Arauca,
 • departementet Chocó med - undantag från departementets huvudstad Quibdó och kustorterna Capurganá, Bahía Solano och Nuquí,
 • departementet Cauca - med undantag från departementets huvudstad Popayán samt landsvägen Panamericana,
 • departementet Guaviare – med undantag från departementets huvudstad San José del Guaviare, och
 • departementet Putumayo - med undantag från departementets huvudstad Mocoa samt tätorten Puerto Asís.

Därutöver avråder UD från icke nödvändiga resor till följande regioner:

 • Regionerna Alto Sinú och San Jorge i departementet Córdoba,
 • regionerna Urabá och Bajo Cauca i departementet Antioquia, och
 • regionerna Mojana och Magdalena Medio i departementet Bolívar.

UD avråder även från icke nödvändiga resor till följande kommuner:

 • Kommunerna La Uribe, Vista Hermosa, Puerto Lleras, Puerto Rico, Puerto Concordia, Mariripán och La Macarena i departamentet Meta - med undantag från turistområdet Caño Cristales,
 • till kommunen Tumaco i departementet Nariño, och
 • kommunerna Cartagena del Chairá, San Vicente del Caguan, Puerto Rico, El Doncello, Paujil och La Montañita i departementet Caquetá - med undantag från departementets huvudstad Florencia.

Ökade militärkontroller längst Colombias södra gräns mot Ecuador

I och med det försämrade säkerhetsläget i Ecuador så har Colombia ökade militärkontroller vid gränsområden till Ecuador. Ambassaden uppmanar till ökad försiktighet, resenärer uppmanas att hålla sig uppdaterade om säkerhetsläget och följa lokala myndigheters anvisningar.

Vänligen notera att Ecuador kräver uppvisande av utdrag från belastningsregister med apostille stämpel för alla utländska medborgare som anländer till Ecuador via gränspassage från Colombia och Peru.

Seismisk aktivitet Nevado de Ruiz

Ökad seismisk aktivitet har registrerats under de senaste månaderna vid vulkanen Nevado del Ruiz. De senaste veckorna har dock den seismiska aktiviteten avtagit varpå den Nationella myndigheter har sänkt den tidigare orangea varningen gällande ökad risk för vulkanutbrott till en gul varning. 

Den seismiska aktivitet kan ändras snabbt och resenärer bör hålla sig uppdaterade via lokala medier, de colombianska myndigheten för katastrofriskhantering hemsida och hemsidan för Colombias geologiska institut samt följa myndigheters anvisningar.

Senast uppdaterad 01 mar 2024, 09.49
Ambassadens reseinformation
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Om du vill att UD eller ambassaden ska kunna få tag i dig vid en större krissituation i landet kan du anmäla dig till svensklistan.

Anmäl dig till svensklistan
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I appen UD Resklar finns råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Om UD Resklar på regeringen.se