Meny
  • Svenska

Om utlandet Thailand

Avrådan

Thailand - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget i södra Thailand avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till de fyra provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla.

03 apr 2020

Utlandsresor – förlängd avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till den 15 juni 2020. I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut. Beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 3 april 2020. Avrådan gäller efter förlängningen fram till den 15 juni 2020, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Läs mer här

Aktuella händelser

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut. Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 15 juni 2020, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Undantagstillstånd

Sedan den 26 mars gäller undantagstillstånd i Thailand som följd av pandemin. Det gäller till och med midnatt den 30 april. Undantagstillståndet ger premiärministern stora befogenheter att vidta åtgärder. Åtgärder kommer att tas löpande och annonseras genom dagliga tillkännagivanden från regeringen. Åtgärder som redan trätt i kraft är: 

  • Utländska medborgare får inte resa in i Thailand. Vissa undantag gäller, exempelvis för personer med arbetstillstånd i Thailand, diplomater, personer verksamma inom varutransport och tjänster kopplade till fartyg, fordon och flyg. Individuella undantag kan även ges av premiärministern.
  • Provinsguvernörer har befogenheter att t.ex. stänga turistdestinationer. Utegångsförbud kan ske lokalt.
  • Publika sammankomster är inte tillåtna.
  • Nattklubbar, barer, lekområden, skolor, biografer, sporthallar och andra publika områden stängs i Bangkok och andra större städer tillsvidare.
  • Förbud att sprida desinformation om Covid-19.
  • Människor uppmanas att inte genomföra icke-nödvändiga resor i landet och militära ”checkpoints” upprättas för att kontrollera resande. 

Överträdelser är straffbelagda enligt ”2005 Royal Decree on Emergency Situations”, med böter och upp till två års fängelse.

Ambassaden sammanställer efter bästa förmåga löpande information om nya restriktioner som meddelas för genomförande nationellt och provinsiellt. Ambassaden kan inte ansvara för riktigheten i informationen. Var och en uppmanas följa utvecklingen noggrant genom att följa myndigheters anvisningar.

Utegångsförbud nattetid i hela Thailand från och med 22.00 till och med 04.00 med verkan den 3 april.

Utegångsförbud (curfew) i provinsen Phuket mellan 20.00 och 03.00 från och med den 28:e mars till och med den 30 april. Personer över 70, riskgrupper med underliggande hälsoproblem, samt barn under fem år rekommenderas att helt stanna i hemmet eller i det tillfälliga boendet.

Provinsen Phang-Nga, känd för svenskar genom badorten Khao-Lak och som gränsar till Phuket, har från och med den 30 mars infört strängare regler för inresa (karantän eller läkarintyg utfärdat inom de senaste 72 timmarna för dem som reser från provinser med pågående smittspridning). Från och med den 4 april stängs Phang-Nga för in- och utresor utan särskilt tillstånd. Observera att passagerare som till och med den 9 april ska med flyg från Phukets flygplats tillåts genomresa med uppvisande av resehandlingar.

Hotell i provinserna Phuket, Phang-Nga och Chonburi får inte ta emot nya gäster. Hotell som inte har fler gäster kommer att stänga från och med 4 april.

Provinsen Surat Thani (där öarna Koh Samui, Koh Phangan och Koh Tao ingår) – stängde ned all näringsverksamhet förutom livsmedelsbutiker från och med 1 april.

Alla närbutiker (matbutiker, restauranger och matstånd) i Bangkok stängdes ner mellan midnatt och 05.00 från och med 1 april. Alla parker i Bangkok är stängda från och med 2 april.Utegångsförbud (curfew) i Bangkoks grannprovins Nonthaburi mellan 23.00 och 05.00 från och med den 1:a april och tills vidare.   

Undantagstillstånd i olika provinser:

Phuket, Yala, Narathiwat, Pattani

Phuket stängde sina gränser för in- och utresor (persontrafik) från och med 30 mars till den 30 april. Flygtrafik är undantagen till och med 9 april.  Samma typer av restriktioner har införts i Yala, Narathiwat och Pattani.

Utegångsförbud (curfew) i provinsen Phuket mellan 20.00 och 03.00 från och med den 28:e mars till den 30 april. 

Hotell i Phuket får inte ta emot nya gäster. Hotell som inte har fler gäster kommer att stänga från och med 4 april.

Phang-Nga

Phang-Nga, känd för svenskar genom badorten Khao-Lak och som gränsar till Phuket, har från och med den 30 mars infört strängare regler för inresa (karantän eller läkarintyg utfärdat inom de senaste 72 timmarna för dem som reser från provinser med pågående smittspridning). Det har meddelats att  Phang-Nga provinsen från och med den 4 april stänger sina gränser för in- och utresor. Observera att passagerare som till och med den 9 april ska med flyg från Phukets flygplats tillåts genomresa med uppvisande av resehandlingar.

Hotell i Phang-Nga får inte ta emot nya gäster. Hotell som inte har fler gäster kommer att stänga från och med 4 april.

Surat Thani

Surat Thani (där öarna Koh Samui, Koh Phangan och Koh Tao ingår) – stänger ned all näringsverksamhet förutom livsmedelsbutiker från och med 1 april.

Bangkok

Alla närbutiker (matbutiker, restauranger och matstånd) i Bangkok stängdes ner mellan midnatt och 05.00 från och med 1 april. Alla parker i Bangkok kommer att vara stängda från och med 2 april. Det nationella utegångsförbudet innebär en justering från och med den 4 april där närbutiker förväntas behöva stänga klockan 22.00.

Nonthaburi

Utegångsförbud (curfew) i Bangkoks grannprovins Nonthaburi mellan 23.00 och 05.00 från och med den 1:a april och tills vidare.  

Satun

Satun stänger sina gränser för in- och utresor (persontrafik) fram till 30 april. Undantag för nödfordon och lastbilar som transporterar varor.

Mae Hong Son

Mae Hong Son har infört utegångsförbud nattetid mellan den 31 mars och den 15 april. Övergår i nationellt utegångsförbud. .

Phitsanulok

Phitsanulok har införtutegångsförbudet  23 och 05:00. Övergår i nationellt utegångsförbud

Chiang Rai

Chiang Rai införde den 1 april inreseförbud för alla som inte är skrivna eller har anställning i provinsen.

Livsmedelsbutiker, marknader som säljer mat, restauranger för avhämtning enbart samt apotek hålls öppna tillsvidare. Samtliga dessa etablissemang är dock ålagda att vidta särskilda hygienåtgärder.

Ambassaden uppmanar svenska medborgare att alltid bära med sig sitt pass. Resenärer bör vara medvetna om att de kan bli placerade i karantän om de uppvisar symptom eller anländer från områden som är drabbade av coronavirusutbrott. Resenärer kan även ombes bära ansiktsmask eller bli uppmanade att ta temperaturen. Från den 25 mars är alla tågpassagerare (inklusive BTS Skytrain och tunnelbanan MRT) strikt skyldiga att bära ansiktsmask och lämna tillräckligt utrymme mellan varandra under resa och på perrongen.

 Begränsningar för resande 

Sedan den 26 mars får inte utländska medborgare resa in i Thailand. Undantag finns (se avsnitt om undantagstillstånd). För undantagna resenärer krävs ett särskilt hälsointyg ("fit to fly" certificate). Kan man ej före avresa uppvisa detta intyg nekas man att gå ombord på flygplanet. Kontakta ditt flygbolag före avresa för att säkerställa vilka intyg och krav som gäller. Ta även del av informationen från thailändska myndigheter här:

Thailändska luftfartsmyndighetens hemsida
Department of Disease Controls hemsida 

Intyg behövs inte för resenärer som redan befinner sig i Thailand och ska resa ut med direktdestination Sverige. Om du mellanlandar på väg hem till Sverige, fråga alltid ditt flygbolag innan avresa vilka krav som gäller för just din transit.

För transit på en thailändsk flygplats så lättade myndigheterna den 24 mars på kraven för intyg. Istället för negativt Covid 19-test krävs s.k. ”Fit to fly certificate” (se exempel här https://www.caat.or.th/th/archives/47858). Beslutet gäller enbart t.om. 31 mars (23.59 thailändsk tid) för att underlätta hem/återresa. Läs mer på thailändska luftfartsmyndighetens sida här https://www.caat.or.th/en/archives/48932. 

Den 13 mars beslutade Thailand att sätta upp Sverige på listan över länder där Covid-19 sprids, s.k. ”area with ongoing local transmissions”. Beslutet innebär bl.a. att resenärer som anländer från Sverige screenas vid ankomsten, rekommenderas ladda ner appen ”AOT airport” och rapportera om sitt hälsotillstånd. Vidare ska man även stanna i hemmet eller bostaden under 14 dagar för s.k. ”self-monitoring”. Man kan gå ut vid behov men man ska undvika platser med många människor. För ytterligare information se Department of Disease Controls hemsida.

Information om flygresor

Flera flygbolag ställer nu in internationella flyglinjer, vilket gör det svårare att lämna Thailand för Sverige. Detta kan innebära kraftigt ökade kostnader för resenären för såväl flygbiljetter som andra omkostnader vid resmålet. Varje resenär bör därför noga överväga om det kan vara läge att resa hem till Sverige i förtid. Thai Airways aviserar exempelvis neddragningar i flygförbindelserna mellan Bangkok och Skandinavien från 1 april. Kontrollera alltid med ditt flygbolag innan avresa, även vid eventuell mellanlandning utanför Thailand då flygbolag (som Emirates) nu ställer in trafik.

Har ditt flyg ställts in eller har du blivit ombokad till ett långt senare flyg så kontakta ditt flygbolag för att försöka boka om resan. Resebyråerna och flygbolagen har ett ansvar och försöker transportera hem alla som berörs. Vi rekommenderar dig även att titta på andra alternativ på flygresor med en transit. EU-delegationen i Bangkok uppdaterar kontinuerligt information om internationella flygförbindelser från Thailand på denna sida: https://drive.google.com/file/d/1snMadRa4eJJT8oQs7CBQ4NVqCpFWbkRg/view

Svenska medborgare kan ibland, med kort varsel, komma att erbjudas ett begränsat antal platser på repatieringsflyg av andra EU-länder. Biljetterna är då till självkostnadspris och ambassaden kan inte garantera platsbokning. Önskar du lämna Thailand, men inte vet hur, ber vi dig att anmäla dig snarast möjligt till rsvp.bangkok@gov.se. Ambassaden kommer då att informera dig löpande ifall sådana platser ställs till förfogande av andra länder. I detta skede behöver vi endast ditt fullständiga namn, e-postadress och totalt antal resenärer (för familjer och resesällskap). Skriv inga kommentarer eller frågor i denna anmälan, eventuella frågor ställs till ambassaden.bangkok@gov.se. 

Landgränser

Myanmar: Landgränsen mot Myanmar är nu stängd för utländska medborgare.

Laos: Uppgifter från thailändska ambassaden i Laos 22 mars gör gällande att samtliga landgränser tills vidare stängs för in- och utresa från 23 mars. Laos upphör den 20 mars att utfärda alla slags inreseviseringar för turister.

Kambodja: Thailand har från och med den 23 mars stängt gränsen för personer mellan Thailand och Kambodja. Åtgärden ska gälla till den 5 april.

Information till svenskar som flyger hem via Helsingfors, Köpenhamn eller Oslo

Svenskar som flyger till Köpenhamn och ska resa vidare till Sverige hittar information om detta, och eventuella kommande förändringar, på danska polisens hemsida samt på Köpenhamns flygplats hemsida.

Svenskar som flyger till Oslo och ska vidare till Sverige hittar information om detta, och eventuella kommande förändringar, på norska Helsedirektoratet.

Svenskar som flyger till Helsingfors och ska vidare till Sverige hittar information om detta på Finavia:s hemsida.

Utländska medborgare med uppehållstillstånd eller uppehållsrätt i Sverige kan inte mellanlanda i annat EU-land utan måste i så fall flyga direkt till Sverige.

Det kan behövas ett intyg för att som svensk medborgare kunna checka in på sitt flyg från Phuket till Köpenhamn. För att ambassaden ska kunna utfärda intyget behöver du skicka passkopia och biljett till: ambassaden.bangkok-intyg@gov.se. Intyget är gratis och skickas tillbaka via e-post.

Phuket – Helsingfors                   inget intyg behövs

Phuket - Köpenhamn                   intyg behövs

Phuket - Oslo                                 inget intyg behövs

Krabi – Helsingfors                       inget intyg behövs

Krabi – Oslo                                   inget intyg behövs

Krabi – Köpenhamn                      inget intyg behövs

Om du har frågor om din kommande resa eller har frågor om av- eller ombokningar ta kontakt med din researrangör.   

Ansöka om att förlänga besöket i Thailand (COVID-19 förlängning)

Om du med anledning av Covid-19 behöver stanna längre tid än ditt visum gäller ska du ansöka om att förlänga ditt visum. Enligt uppgifter från thailändska immigrationsmyndigheter kan visumet förlängas med 30 dagar om man kan uppvisa dokumentation på inställt flyg eller om man har ett intyg från ambassaden. För att ambassaden och konsulatet i Phuket ska kunna utfärda intyget behöver vi en scannad passkopia och bild på inresestämpeln/visumet som visar hur länge man får stanna i landet. 

Skicka kopian av ditt pass till ambassaden.bangkok-intyg@gov.se eller till info@swedishconsulatephuket.org tidigast fem dagar innan visumet löper ut. 

Intyget från ambassaden/konsulatet är gratis och skickas tillbaka via e-post.

För övrig information och frågor gällande thailändska viseringar kontakta Immigrationsmyndigheten i Thailand Immigration Bureau.

Om COVID-19 i Thailand

Det pågår för närvarande ett utbrott av ett nytt coronavirus (vilket orsakar sjukdomen covid-19) med ursprung i Kina. 

I Thailand har 1,875 fall bekräftats (1 april 2020). För information om läget i Thailand se Department of Disease Control hemsida.

Det thailändska hälsoministeriet har satt upp en hjälplina dit man kan ringa för att ställa frågor om covid-19, eller få information om när och var man ska söka vård. Ringer man från Thailand är numret 1422. Ringer man från utlandet är numret +66 2 590 30 00. 

Ambassaden uppmanar svenska medborgare att följa händelseutvecklingen, följa lokala myndigheters anvisningar samt vara beredda på att lokala myndigheterna kan vidta ytterligare åtgärder. Ambassaden uppmanar även svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan. Det är även viktigt att du avregistrerar dig när du inte längre befinner dig i Thailand. 

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin websida löpande. Läs frågor och svar om viruset här och för mer information om utbrottet läs här

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC):s och Världshälsoorganisationen (WHO).    

Senast uppdaterad 04 apr 2020, 09.33
Ambassadens reseinformation