Meny
  • Svenska

Om utlandet Belgien

21 sep 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 21 september fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

Information om coronaviruset/covid-19

UD häver avrådan för resor till Belgien från 30 juni.

För resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 15 november 2020.

Länk till avrådan regeringen.se.

Det konsulära servicekontoret i Bryssel håller öppet för alla ärenden, men tidsbokning krävs. 

Belgiska regeringen har vidtagit åtgärder med anledning av coronavirusets spridning. Information om coronaviruset från Belgiens regering finns här:
 
Belgiska myndigheters informationssida om coronaviruset (eng)
Svar från belgiska myndigheter på vanliga frågor (eng)
Svar från belgiska myndigheter på vanliga frågor (fr)
Nyheter på Belgiens officiella hemsida (eng)
Nyheter på Belgiens officiella hemsida (fr)

Premiärministerns hemsida (eng)
Premiärministerns hemsida (fr)
Premiärministerns hemsida (nl)

Sciensano (eng)

Belgien har inrättat en hjälplinje med nr.: +32 800 14 689.

Det nationella säkerhetsrådet har beslutat att den sociala kontaktbubblan (antalet personer utanför hushållet man får umgås nära med) kommer att fortsätta att vara max 5 personer fram till slutet av september. Utanför den sociala kontaktbubblan finns numera inga restriktioner så länge avstånd hålls. 

Skolorna öppnades den 1 september. För elever som är äldre än 12 år och alla lärare är ansiktsmask obligatorisk.

Ansiktsmasker är obligatoriskt i kollektivtrafiken och vid biobesök. 

Vid säkerhetsrådets möte 3 juni beslöts att resor inom Belgien tillåtas fr.o.m. 8 juni och att landet öppnar gränserna för in- och utresa fr.o.m. 15 juni gentemot EU- och EES-länder. Myndigheterna har dock infört en kategorisering av destinationsländer i tre olika färger, grön, orange och röd. Den senaste uppdateringen av denna kategorisering innebär för Sveriges del att Stockholmsregionen flyttats till orange kategori och mellersta Norrland till grön. Norra Norrland är kvar i grönt. Orange kategori innebär ökad vaksamhet och rekommendation om test och karantän. 

Mer info kan du hitta här

Observera att från och med den 1 augusti måste alla som reser in i Belgien fylla i ett hälsoformulär innan inresa. Formuläret finns här.

Resenärer från Belgien uppmanas av belgiska myndigheter att även konsultera utrikesministeriets reseråd gällande aktuellt destinationsland. 

Tänk på att även följa reseinformationen för övriga transitländer på väg till Sverige (www.swedenabroad.se/tyskland, www.swedenabroad.se/danmark )

Zaventem flygplats har information på sin hemsida om vilka bolag som flyger. SAS flyger med begränsad frekvens till Köpenhamn.  Charlerois flygplats öppnades igen 15 juni.

Nyheter i Belgien

The Brussels Times (på engelska)
La Radio-télévision belge de la Fédération Wallonie-Bruxelles
The Bulletin – The platform for Belgium’s international community

Inreseförbud i Sverige enligt beslut från Europeiska rådet.

I syfte att mildra effekterna av coronavirusets utbrott har regeringen, i linje med Europeiska rådets och kommissionens uppmaning till EU:s medlemsländer, beslutat att tillfälligt stoppa icke nödvändiga resor till Sverige till och med 31 augusti 2020. Du kan läsa mer om beslutet på Regeringskansliets hemsida.

Frågor från allmänheten om den praktiska tillämpningen besvaras av polisen. Besök polisens hemsida eller ring 114 14 (från utlandet +46 77 114 14 00),

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittskydd. Aktuell information om Coronaviruset och smittspridning finns på

Folkhälsomyndighetens webbplats

Krisinformation.se

UD:s reseinformation med anledning av nya coronaviruset

Du kan ladda ner nya UD Resklar-appen via länkarna nedan. Om du redan har den gamla appen nedladdad behöver du bara uppdatera den. Appstore Google

Ambassaden uppmanar svenska resenärer att följa händelseutvecklingen i media och lokala myndigheters anvisningar samt att anmäla sig till svensklistan.

Senast uppdaterad 25 sep 2020, 13.25
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor