Meny
  • Svenska

Om utlandet Belgien

29 jun 2020

UD häver avrådan för ett antal länder i Europa från 30 juni, förlänger avrådan för länder utanför Europa till 31 augusti

UD har den 18 juni 2020 beslutat att från och med den 30 juni häva avrådan för icke nödvändiga resor till följande länder: Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz, Spanien och Ungern. Beslutet gäller även San Marino, Monaco och Vatikanstaten. För övriga länder inom EU, EES och Schengen samt Storbritannien kvarstår avrådan till och med den 15 juli. För resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet samt Storbritannien förlängs därför avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 augusti 2020.

Läs mer här

Aktuella händelser

Information om coronaviruset/covid-19

UD häver avrådan för resor till Belgien från 30 juni.

UD har den 18 juni 2020 beslutat att från och med den 30 juni häva avrådan för icke nödvändiga resor till flera EU-länder b la Belgien. För övriga länder inom EU, EES och Schengen kvarstår avrådan till och med den 15 juli.

 UD förlänger avrådan för länder utanför Europa till 31 august

För resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet förlängs därför avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 augusti 2020.

Inreseförbud i Sverige enligt beslut från Europeiska rådet.

I syfte att mildra effekterna av coronavirusets utbrott har regeringen, i linje med Europeiska rådets och kommissionens uppmaning till EU:s medlemsländer, beslutat att tillfälligt stoppa icke nödvändiga resor till Sverige till och med 31 augusti 2020. Du kan läsa mer om beslutet på Regeringskansliets hemsida.

Länk till avrådan regeringen.se. Vad innebär en avrådan?

Frågor från allmänheten om den praktiska tillämpningen besvaras av polisen. Besök polisens hemsida eller ring 114 14 (från utlandet +46 77 114 14 00),

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittskydd. Aktuell information om Coronaviruset och smittspridning finns på

Folkhälsomyndighetens webbplats

Krisinformation.se

UD:s reseinformation med anledning av nya coronaviruset

Du kan ladda ner nya UD Resklar-appen via länkarna nedan. Om du redan har den gamla appen nedladdad behöver du bara uppdatera den. Appstore Google

Ambassaden uppmanar svenska resenärer att följa händelseutvecklingen i media och lokala myndigheters anvisningar samt att anmäla sig till svensklistan.

Det konsulära servicekontoret i Bryssel håller öppet för alla ärenden, men tidsbokning krävs. Konsulatet är sommarstängt vecka 32 och den 17/8.  

Belgiska regeringen har vidtagit åtgärder med anledning av coronavirusets spridning. Information om det nya coronaviruset från Belgiens regering finns här: 

https://www.info-coronavirus.be/en/,  https://www.belgium.be/fr/actualites, frequently asked questions, foire aux questions, https://www.premier.be/fr/timeline, https://www.premier.be/nl/timeline, https://www.sciensano.be/en

Belgien har inrättat en hjälplinje med nr.: +32 800 14 689

Den 24 april beslutade Nationella säkerhetsrådet om en gradvis återgång av Belgiens samhälle till mer normala förhållanden fr.o.m. 4 maj. Planen är att öppna samhället i faser. Beslut om övergång till nästa fas tas föregående vecka. Information om de olika faserna finns publicerade på engelska och franska.  

Social distansering kommer fortsatt att vara centralt. Ett avstånd på 1,5m mellan personer kommer fortsatt att gälla, god handhygien, stanna hemma om man känner sig minsta sjuk betonas som förutsättningar för återöppningen. Vidare uppmanas alla över 12 år att från den 4 maj att bära ansiktsmask på offentlig plats och i kollektivtrafiken. Kollektivtrafiken kommer att successivt trappas upp men regeln är fortsatt att man i första hand ska använda andra transportmedel. Ser mer information på kriscentrets hemsida (eng).

Vid säkerhetsrådets möte 3 juni beslöts att resor inom Belgien kommer att tillåtas fr.o.m. 8 juni och att landet öppnar gränserna för in- och utresa fr.o.m. 15 juni gentemot EU- och EES-länder. Resenärer från Belgien uppmanas av belgiska myndigheter att även konsultera utrikesministeriets reseråd gällande aktuellt destinationsland. 

Tänk på att även följa reseinformationen för övriga transitländer på väg till Sverige (www.swedenabroad.se/tyskland, www.swedenabroad.se/danmark )
Den som planerar att resa hem till Sverige via Tyskland bör ha den fortsatta resan bokad och klar, så att tex. en flyg- eller färjebiljett kan visas upp redan vid inresan i Tyskland. 

Zaventem flygplats har information på sin hemsida om vilka bolag som flyger. SAS flyger med begränsad frekvens till Köpenhamn.  Charlerois flygplats öppnades igen 15 juni.

Nyheter i Belgien

The Brussels Times (på engelska)
La Radio-télévision belge de la Fédération Wallonie-Bruxelles
The Bulletin – The platform for Belgium’s international community

Senast uppdaterad 03 jul 2020, 10.59
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor