Meny
  • Svenska

Om utlandet Kosovo

07 okt 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 7 oktober fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Reseråd och information om situiationen i Kosovo med anledning av corona

 

UD-avrådan från alla länder

 Med anledning av coronaviruset avråder UD från icke nödvändiga resor till Kosovo. Avrådan gäller till och med 15 november, varefter en ny bedömning kommer att göras. Läs om vad en avrådan innebär här

Att resa till Kosovo

Kosovos gränser är öppna sedan 1 juni med vissa begränsningar.  Flygplatsen i Pristina öppen för kommersiell flygtrafik.

Enligt regeringsbeslutet den 25 september krävs det att resenärer från så kallade högriskländer kan uppvisa ett negativt, högst 72 timmar gammalt PCR-test. Vilka länder som klassas som högriskländer regleras av ECDC:s riskanalys. Kravet följer ömsesidighetsprincipen vilket innebär att kravet endast gäller länder som kräver PCR-test av resenärer från Kosovo. Således krävs inget PCR-test av svenska resenärer.

Krav på PCR-test gäller bland annat resenärer från grannländerna Nordmakedonien, Serbien, Montenegro och Bosnien-Hercegovina.

Restriktioner i Kosovo

 

Det tidigare gällande utegångsförbudet har hävts. Fri rörlighet dygnets alla timmar gäller sedan 25 september.

Det är lag på att bära ansiktsmask och hålla två meters distans till andra personer på allmän plats. Brott mot lagen ger böter.

 

Det är förbjudet att samlas fler än 5 personer på allmän plats. 

Fler restriktioner gäller. Mer om detta går att finna i regeringsbeslutet den 25 september

Att resa till Sverige

 Sverige har beslutat att införa ett tillfälligt inreseförbud som gäller t.o.m. 31 oktober. Beslutet berör ej medborgare i Sverige och EU/EFTA-länder. Flera andra undantag görs. Läs mer om de nya bestämmelserna här

Frågor om migration och visum handläggs av ambassaden i Skopje. VFS-kontoret i Pristina har stängt och tar för närvarande inte emot några nya ansökningar.

Mer information och bra länkar

Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om situationen gällande coronaviruset (Covid-19). På följande hemsidor kan du finna mer information:

 European Centre for Disease Prevention and Control

Kosovos folkhälsomyndighet

UD:s info om coronaviruset och allmänna resråd här.

 Världshälsoorganisationens (WHO) hemsida

Ambassadens råd

 Anmäl dig till svensklistan. Ange ditt namn, din e-postadress och telefonnumer för att ambassaden och UD ska kunna kontakta dig med viktig information. Anmäl dig här

 

 

Senast uppdaterad 08 okt 2020, 14.58
Ambassadens reseinformation