Meny
  • Svenska

Om utlandet Burkina Faso

Avrådan

Burkina Faso - avrådan

Med anledning av det försämrade säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till hela landet.

Utrikesdepartementet avråder även från alla resor i följande provinser: Kossi, Sourou, Koulpélogo, Gnagna, Gourma, Komandjari, Kompienga, Tapoa, Kénédougou, Loroum, Oudalan, Sénou, Soum och Yagha. I avrådan ingår alla gränsområden mot Niger, Benin och Togo, inklusive naturreservat.

Vidare avråder Utrikesdepartementet från alla resor till gränsområden mot Mali väster om städerna Ouahigouya (inkl. staden Ouahigouya), Solenzo, Bobo-Dioulasso, Banfora och Niangoloko.

Avrådan gäller tills vidare.

Aktuella händelser

Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har UD den 14 maj 2019 beslutat om att utöka avrådan för Burkina Faso. (Se ovan)

Säkerhetsläget i Burkina Faso har gradvis försämrats under 2018 och 2019. Detta gäller främst i de norra delarna av Burkina Faso med gräns mot Mali och Niger och i de sydöstra delarna av landet med gräns mot Niger och Benin. Under det första halvåret 2019 har attacker fortsatt och utökats till gränstrakterna mot Togo och Elfenbenskusten samt längre in i landet i nord-ost och öst. De senaste åren har över 300 personer dödats och över 200 skadats i en rad attacker som nu överstiger 300. Det förekommer mord, våld och hot mot civilbefolkning, bl.a. skolpersonal, lokala politiker och ledare och personer som misstänks samarbeta med terrorister. Det förekommer terroristattacker mot ordningsmakten, tex mot polisstationer eller militära posteringar. Det förekommer att ordningsmakten utövar våld mot civilbefolkning och det rapporteras sammandrabbningar och våld mellan befolkningsgrupper. Våldet har medfört en ökning från 9000 till över 190 000 internflyktingar på en 12-månadersperiod och stängning av över 2000 skolor.

Vid terroristattacker har det förekommit att våldet trappas upp, t.ex. genom att lokala självförsvarsgrupper genomför hämndaktioner.

Kidnappning av och mord på utländska medborgare har förekommit i de norra, sydöstra och sydliga delarna av landet och är en kontinuerlig risk. Nyligen har flera uppmärksammade fall av mord och kidnappningar rapporterats på personer där tillvägagångssättet tydligt visar att offret är utvalt p.g.a. sin hudfärg eller religiösa tillhörighet.

Senast uppdaterad 08 okt 2019, 08.29
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor