Meny
  • Svenska

Om utlandet Burkina Faso

Avrådan

Burkina Faso - avrådan

Med anledning av det försämrade säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till hela landet.

Utrikesdepartementet avråder även från alla resor i följande provinser: Kossi, Sourou, Koulpélogo, Gnagna, Gourma, Komandjari, Kompienga, Tapoa, Kénédougou, Loroum, Oudalan, Sénou, Soum och Yagha. I avrådan ingår alla gränsområden mot Niger, Benin och Togo, inklusive naturreservat.

Vidare avråder Utrikesdepartementet från alla resor till gränsområden mot Mali väster om städerna Ouahigouya (inkl. staden Ouahigouya), Solenzo, Bobo-Dioulasso, Banfora och Niangoloko.

Avrådan gäller tills vidare.

07 okt 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 7 oktober fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

Ambassaden är öppen igen från måndag 31 augusti 2020.

För brådskande ärenden skriv till ambassadens funktionsbrevlåda: ambassaden.ouagadougou@gov.se.

 

 

Säkerhetsläget i Burkina Faso har gradvis försämrats sedan 2018. Detta gäller främst i de norra delarna av Burkina Faso med gräns mot Mali och Niger och i de sydöstra delarna av landet med gräns mot Niger och Benin. Sedan januari 2019 råder undantagstillstånd i de 14 mest drabbade provinserna. Under 2019 och 2020 har attacker fortsatt och utökats till gränstrakterna mot Togo och Elfenbenskusten samt längre in i landet i nord-ost och öst. De senaste året har drygt 2000 personer dödats till följd av terroristattacker, som är en dramatisk ökning jämfört med tidigare år. Terroristattackerna har gått från sporadiska till veckovisa och sedan oktober 2019 i stort sett dagliga. Det förekommer mord, våld och hot mot civilbefolkning, bl.a. skolpersonal, lokala politiker och ledare och personer som misstänks samarbeta med terrorister. Det förekommer terroristattacker mot ordningsmakten, tex mot polisstationer eller militära posteringar. Det händer även att ordningsmakten utövar våld mot civilbefolkning och det rapporteras om sammandrabbningar och våld mellan befolkningsgrupper.

Vid terroristattacker har det förekommit att våldet trappas upp, t.ex. genom att lokala självförsvarsgrupper genomför hämndaktioner.

Våldet och osäkerheten har medfört en i Burkina Faso aldrig tidigare skådad ökning av internflyktingar från 9 000 till drygt en miljon människor som flytt sina hem på lite mer än ett år. Säkerhetssituationen och den snabba ökningen av internflyktingar har skapat en humanitär kris. 

Konsekvenserna av coronapandemin är ännu inte överblickbara, men det har redan resulterat i förlorad skolgång begränsningar i näringsverksamhet och minskade försörjningsmöjligheter. 

Kidnappning av och mord på utländska medborgare har förekommit i de norra, sydöstra och sydliga delarna av landet och är en kontinuerlig risk. Under 2019 och 2020 har flera uppmärksammade fall av mord och kidnappningar rapporterats på personer där tillvägagångssättet tydligt visar att offret är utvalt p.g.a sin hudfärg eller religiösa tillhörighet.

 

Senast uppdaterad 13 aug 2020, 18.33
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor