Meny
  • Svenska

Om utlandet Iran

Avrådan

Iran - avrådan

UD har den 2 mars 2020 beslutat om att ändra avrådan för Iran. Följande avrådan gäller:

UD avråder från alla resor till Iran.

Avrådan gäller tills vidare.

30 mar 2020

Utlandsresor – avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut. Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Läs mer här

Aktuella händelser

Coronavirus

Det pågår för närvarande ett utbrott av coronaviruset covid-19 i Iran. Iranska myndigheter har bekräftat ett stort antal fall av coronaviruset i hela landet.

Med anledning av smittspridningen avråder UD sedan den 2 mars från samtliga resor till Iran. Ett stort antal flygbolag har tillfälligt upphört med att flyga till och från Iran. Transportstyrelsen har tillfälligt dragit in det svenska trafiktillståndet för Iran Air och för närvarande genomförs inga direktflyg mellan Iran och Sverige.  Angränsande länder har stängt sina gränser till Iran.

Det finns fortsatt möjlighet att flyga från Iran till europeiska destinationer. Qatar Airways flyger till europeiska destinationer via Doha och det är möjligt att boka biljetter genom deras hemsida. Även Iran Air flyger till ett antal europeisk destinationer. Svenskar som vill resa från Iran uppmanas att ta direkt kontakt med flygbolag eller resebyrå

Svenska resenärer uppmanas följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar. Spridningsreducerande åtgärder vidtas. Skolor håller stängt och kultur- och idrottsevenemang har ställts in. In- och utresa till flera drabbade provinser har begränsats. På Teherans internationella flygplats Imam Khomeini Airport genomförs hälsokontroller vilket kan medföra långa väntetider. Myndigheterna kan komma att införa ytterligare spridningsreducerande åtgärder.

Ambassaden uppmanar svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan.

Ambassadens åtgärder 

Migrationssektionen är tillfälligt stäng på grund av utbrottet av coronavirus i Iran

  • I syfte att begränsa risken för smittspridning till skydd för såväl besökare som ambassadpersonal, har UD beslutat att tillfälligt stänga migrationsverksamheten på ambassaden i Teheran. Det innebär att inga viseringsansökningar eller andra migrationsrelaterade besök kommer tas emot, beslutet gäller tills vidare. Ambassaden förblir i övrigt öppen och kan nås via email. 

De som tidigare ansökt om visering kommer fortfarande kunna hämta pass och viseringsbeslut. UT-kort kommer också fortsättningsvis att lämnas ut. Viseringsbeslut och UT-kort hämtas vid ingången till Migrationsreceptionen efter att förbokad tid bekräftats av ambassaden. Tider bokas här (för viseringsbeslut välj Other purpose).

Ambassadens kontaktuppgifter och öppettider finns här:
Öppettider

Lokala upplysningar
Iranska hälsoministeriets informationstelefon på tel. nr. 190 kan lämna upplysningar om spridningsreducerande åtgärder i Iran. Icke-iranska medborgare kan kontakta hotline +98 (0)992-158 22 47 för lokala upplysningar från iranska hälsoministeriet. 

Mer information om smittspridning och hälsoråd
Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning.

Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar sin webbsida löpande. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Aktuella utbrott - Coronavirus
Frågor och svar om nytt coronavirus

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC):s och Världshälsoorganisationen (WHO).    

Senast uppdaterad 30 mar 2020, 14.20
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor