• Svenska

Om utlandet Kina

Aktuella händelser

Enligt kinesisk lag måste utlänningar som bor eller vistas på andra platser än hotell i Kina registrera sig inom 24 timmar efter ankomst till landet. Detta kan göras t.ex. genom följande länkar: Beijing Municipal Public Security Bureau och för Shanghai:登录 (sh.gov.cn).

Av nya riktlinjer som publicerades av Ministeriet för statssäkerhet (MSS) i april framgår det att den kinesiska säkerhetspolisen från och med den 1 juli kommer att få utökade befogenheter att granska innehållet på människors telefoner och datorer. Enligt riktlinjerna räcker det med att polisen visar sin polisbricka för att få tillgång till innehållet, och det krävs ingen direkt misstanke om brott. Detta förekommer särskilt vid gränskontroller på kinesiska flygplatser, där bilder, e-post och chatmeddelanden i resenärers telefoner kan undersökas.

Ambassadens reseinformation
Senast uppdaterad 04 jun 2024, 17.20

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands
Senast uppdaterad 21 dec 2023

Bor du utomlands och vill rösta i EU-valet?

Är du svensk medborgare, har fyllt eller fyller 18 år senast på valdagen den 9 juni, är bosatt i utlandet, och någon gång har varit folkbokförd i Sverige har du rösträtt i valet till Europaparlamentet, EU-valet.

EU-valet 2024
Senast uppdaterad 17 apr 2024

Vanliga frågor om hjälp utomlands

Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I appen UD Resklar finns råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Om UD Resklar på regeringen.se
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Om du vill att UD eller ambassaden ska kunna få tag i dig vid en större krissituation i landet kan du anmäla dig till svensklistan.

Anmäl dig till svensklistan