Meny
  • Svenska

Om utlandet Ukraina

Avrådan

Ukraina - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till halvön Krim samt regionerna Donetsk och Luhansk.

21 sep 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 21 september fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

 

Återöppnade gränser

Från och med 29 september har Ukraina åter öppnat sina gränser för inresande utländska medborgare som måste uppfylla ett antal krav, däribland försäkring för covid-vård. Mer information (i nuläget endast på ukrainska) finns på Gränspolisens hemsida. På visitukraine.today finns information om vilka länder som är listade som gröna respektive röda för inresa och vilka krav som gäller för respektive kategori. Sverige är i nuläget listat som grönt. 

Spridningsreducerande åtgärder

Spridningen av coronaviruset och åtgärderna för att hindra smittspridning påverkar både det ukrainska samhällslivet och resande. Situationen förändras snabbt och nya regler kan komma att införas med kort varsel. Nuvarande restriktioner gäller till och med den 31 oktober.

I nuläget är landets regioner indelade i kategorierna grön, gul, orange eller röd beroende på smittläget, sjukvårdskapacitet och testfrekvens i respektive region. För information om restriktioner i olika delar av landet, se denna interaktiva karta från Ukrainas hälsoministerium. Kiev stad är i nuläget listat som orange. Regionernas status uppdateras dagligen och nya restriktioner kan införas med kort varsel. Svenska resenärer uppmanas att regelbundet hålla sig uppdaterade kring restriktionerna i den region man vistas i. En kort sammanfattning av zonernas olika restriktioner följer nedan. Fullständig information finns på engelska på ukrainska regeringens hemsida.

I gröna zoner krävs att man använder ansiktsmask och tillämpar social distansering på allmän plats och folksamlingar är begränsade. I gröna och gula zoner har de flesta inrättningar öppet med begränsningar om en person per fem kvadratmeter gällande antalet besökare i köpcentra, restauranger och idrottsanläggningar.

I orange zoner är öppettiderna begränsade för restauranger och underhållningsinrättningar. Gym, badhus och utomhuspooler samt kulturinrättningar hålls stängda och endast en person per 20 kvadratmeter tillåts.

I röda zoner är kollektivtrafiken inställd. Restauranger, caféer, köpcentra och skolor hålls stängda.

I alla zoner gäller följande:

  • Förbud mot att vistas utomhus utan ansiktsmask och ID-handling;
  • Barn under 14 år får inte vistas utomhus utan vuxna.

Flygtrafik

Viss reguljär flygtrafik till och från Ukraina har öppnats igen den 15 juni.

Det är upp till varje enskild resenär att köpa biljetter för vidare resa till Sverige. För transitregler i varje land hänvisas till respektive svensk ambassads reseinformation.

För icke EU-medborgare råder inreseförbud till Sverige till och med 31 oktober. Från och med 4 juli införs lättnader i restriktionerna. Mer information finns på regeringens hemsida. I nuläget utfärdar ambassaden inga viseringar till Sverige. Mer information om detta finns på Migrationsverkets hemsida

Flertalet bombhot i Kiev

Den 21 juli hittades två bomber i närheten av tunnelbanestationen Minska i Kiev, vilka därefter desarmerades av Polisen. Den 17 juli detonerade ett okänt objekt vid tunnelbanestationen Shulyavska i Kiev och fyra personer skadades. Flera bombhot har riktats mot köpcenter och kollektivtrafiken i Kiev under de senaste veckorna. Ambassaden uppmanar svenska resenärer att följa lokala myndigheters råd och uppdateringar i media samt att ha kontakt med sina anhöriga. Ambassaden följer utvecklingen. Läs mer under avsnittet 'Terrorism' i ambassadens reseinformation. 

Uppmaningar och information till svenskar i Ukraina

Ambassaden uppmanar alla svenskar som befinner sig i Ukraina att anmäla sig till svensklistan, registrera sitt mobilnummer och e-postadress samt ladda ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser för Ukraina. Alla svenskar som befinner sig i Ukraina och vill lämna landet uppmanas att maila ambassaden på ambassaden.kiev@gov.se.

Se svar på vanliga frågor om situationen i Ukraina och vad den innebär för svenska resenärer under avsnittet 'Vanliga frågor' längre ner på sidan.

Kontakt med ambassaden

Du kan skicka mejl till ambassaden.kiev@gov.se. Vi svarar på alla frågor så snart vi kan.

Ambassaden tar endast emot förbokade besök i nuläget. Boka tid genom att maila till ovan adress. Ambassaden har även utökat telefontiderna enligt följande:
Måndag - torsdag 9:00 - 12:00 och 14:00 - 16:00
Fredagar 9:00 - 12:00 och 14:00 - 15:00

För frågor till UD som rör Corona och resande kan du ringa +46 8 405 92 00.

Mer information

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar löpande sin webbsida. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Aktuella utbrott - Coronavirus

Frågor och svar om nytt coronavirus

Ukrainas hälsoministerium har tillsammans med WHO skapat en sida på engelska med information om coronaviruset i Ukraina. Svenska resenärer uppmanas följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar.

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) och Världshälsoorganisationen (WHO).  

UD har en samlingssida med frågor och svar om coronautbrottet och dess påverkan på svenska resenärer. Läs mer här.

Svenska resenärer i Ukraina uppmanas att anmäla sig till svensklistan, registrera sitt mobilnummer och e-postadress samt ladda ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser.

Följ ambassadens information på:

Hemsidan swedenabroad.se

Twitter @SwedeninUA

Facebook Embassy of Sweden in Kyiv

Instagram @SwedeninUA

Senast uppdaterad 29 sep 2020, 12.12
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor