Meny
  • Svenska

Ukraina

Avrådan

Ukraina - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till halvön Krim samt regionerna Donetsk och Luhansk.

Aktuella händelser

Ukrainas parlament har beslutat att införa militärt undantagstillstånd i 10 av landets län (Vinnytsia, Zaporizjzjia, Mykolajiv, Odessa, Sumy, Tjernihiv, Charkiv, Cherson samt Donetsk och Luhansk) från och med 28 november och 30 dagar framåt. 

UD:s reseavrådan för Donetsk, Luhansk samt Krim gäller fortfarande. För övriga län som omfattas av undantagstillstånd finns ingen avrådan. Det är ännu oklart vilka åtgärder undantagstillståndet kommer att medföra, samt om det får konsekvenser för utländska medborgare.

Ambassaden uppmanar svenskar som planerar att resa till Ukraina att följa utvecklingen noga via lokal och internationell media samt ambassadens hemsida som uppdateras löpande. Vi vill också uppmana svenskar som befinner sig i Ukraina eller planerar att resa till Ukraina att anmäla sig på svensklistan

Utrikesdepartementet avråder fortsatt från alla resor till halvön Krim samt regionerna Donetsk och Luhansk.  Den illegala ryska annekteringen av Krim fortsätter alltjämt och det förekommer strider och våldsamma sammandrabbningar i flera städer i regionerna Donetsk och Luhansk.

Svenskar i Ukraina uppmanas att iaktta försiktighet samt att undvika demonstrationer och större folksamlingar. Utländska besökare, inklusive journalister, löper risk att utsättas för kidnappning på orter i östra Ukraina som kontrolleras av proryska separatister.

Det är viktigt att kontinuerligt följa medierapporteringen (exempelvis via www.kyivpost.com eller www.rferl.org) och ambassaden i Kievs uppdatering av sin reseinformation. Ambassadens möjligheter att konsulärt bistå svenskar som befinner sig på Krim är i dagsläget mycket begränsade.

Svenskar som planerar att vistas under längre tid i Ukraina uppmuntras att registrera sig på svensklistan eller vid problem med registrering höra av sig till ambassaden, ambassaden.kiev@gov.se

Senast uppdaterad 14 dec 2018, 11.50
Ambassadens reseinformation
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader. 

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer