• Svenska

Om utlandet Ukraina

Avrådan

Ukraina - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till halvön Krim samt regionerna Donetsk och Luhansk.

01 okt 2021

Res med försiktighet

Coronapandemin pågår fortfarande och regler och restriktioner kan ändras med kort varsel. Det är därför viktigt att förbereda sin resa, vara påläst, ha en försäkring och att resa med extra marginaler.

Läs mer här

Aktuella händelser

Avrådan

Från och med den 22 juli 2021 hävs avrådan från icke nödvändiga resor för Ukraina. För halvön Krim samt regionerna Donetsk och Luhansk kvarstår dock avrådan för alla resor. Här kan du läsa mer om UD:s reseavrådan med anledning av nya coronaviruset.

Reseinformation med anledning av coronapandemin

Spridningen av det nya coronaviruset påverkar alla världens länder och har stora konsekvenser för det internationella resandet. Ambassaden har samlat reseinformation om covid-19 i Ukraina på en särskild sida som uppdateras löpande. Svenska resenärer uppmanas att noga ta del av denna information som finns här

Dejtingbedrägerier

Bedrägerier via framförallt dejtingsidor är vanligt förekommande. Ofta pågår relationen under en längre tid i tron att det är en äkta kärleksrelation. När personen i Ukraina därefter vill åka till Sverige ber hen om stora summor pengar och anger ett antal olika orsaker till detta såsom avgift för visering, pass, försäkring eller deposition för utresa. Stor försiktighet bör iakttas vid dessa typer av relationer. Om du misstänker att du är utsatt för ett bedrägeriförsök, be personen om en passkopia och maila den till ambassaden för hjälp med verifiering av passet då dessa kopior oftast är förfalskade. Du bör aldrig föra över pengar till en person som du inte träffat i verkligheten. I nuläget råder även inreseförbud till Sverige och EU vilket innebär att majoriteten av ukrainska medborgare inte kan resa till Sverige innan förbudet hävts. 

Nya ukrainska mynt

Från 1 oktober 2020 har vissa ukrainska mynt blivit ogiltiga. Mer information finns på ukrainska Riksbankens hemsida

Senast uppdaterad 01 sep 2021, 09.36
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor

Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer