• Svenska

Om utlandet Ukraina

Avrådan

Ukraina - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till halvön Krim samt regionerna Donetsk och Luhansk.

21 dec 2020

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder utanför EU, EES samt Schengenområdet till och med den 31 januari 2021. UD har genom tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till flertalet europeiska länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

Avrådan

UD avråder från icke-nödvändiga resor till Ukraina till och med den 31 januari 2021. Här kan du läsa mer om UD:s reseavrådan med anledning av nya coronaviruset.

Öppna gränser

Ukrainas gränser är i nuläget öppna för inresande utländska medborgare som måste uppfylla ett antal krav vid inresan, däribland försäkring för covid-vård. Mer information (endast på ukrainska) finns på Gränspolisens hemsida. På visitukraine.today finns information om vilka länder som är listade som gröna respektive röda för inresa och vilka krav som gäller för respektive kategori. Sverige är i nuläget listat som rött. 

Spridningsreducerande åtgärder

  • Förbud mot att vistas på allmän plats utan ansiktsmask och ID-handling.

Ukrainas regering har beslutat att inför lockdown 8 - 24 januari. Alla inrättningar förutom mataffärer, apotek, besinstationer, banker, postkontor och vissa salonger kommer därmed att hålla stängt under denna tid. Kollektivtrafik och transporter ska fungera som vanligt under lockdown. Mer information finns på engelska på ukrainska regeringens hemsida 

Spridningen av coronaviruset och åtgärderna för att hindra smittspridning påverkar både det ukrainska samhällslivet och resande. Situationen förändras snabbt och nya regler kan komma att införas med kort varsel. Ukrainska regeringen har tidigare fattar beslut om anpassad karantän till och med 28 februari 2021.

Flygtrafik

Viss reguljär flygtrafik till och från Ukraina har öppnats igen den 15 juni.

Det är upp till varje enskild resenär att köpa biljetter för vidare resa till Sverige. För transitregler i varje land hänvisas till respektive svensk ambassads reseinformation.

För icke EU-medborgare råder inreseförbud till Sverige till och med 31 mars 2021. Den 4 juli infördes lättnader i restriktionerna. Mer information finns på regeringens hemsida. I nuläget utfärdar ambassaden inga viseringar till Sverige. Mer information om detta finns på Migrationsverkets hemsida

Vaccinering mot covid-19 av svenskar i utlandet

Folkhälsomyndigheten kommer att publicera information om hur svenska medborgare bosatta utomlands kommer att omfattas av den svenska vaccinationsstrategin på följande hemsida

Nya ukrainska mynt

Från 1 oktober 2020 har vissa ukrainska mynt blivit ogiltiga. Mer information finns på ukrainska Riksbankens hemsida

Flertalet bombhot i Kiev

Den 21 juli hittades två bomber i närheten av tunnelbanestationen Minska i Kiev, vilka därefter desarmerades av Polisen. Den 17 juli detonerade ett okänt objekt vid tunnelbanestationen Shulyavska i Kiev och fyra personer skadades. Flera bombhot har riktats mot köpcenter och kollektivtrafiken i Kiev under de senaste veckorna. Ambassaden uppmanar svenska resenärer att följa lokala myndigheters råd och uppdateringar i media samt att ha kontakt med sina anhöriga. Ambassaden följer utvecklingen. Läs mer under avsnittet 'Terrorism' i ambassadens reseinformation. 

Uppmaningar och information till svenskar i Ukraina

Ambassaden uppmanar alla svenskar som befinner sig i Ukraina att anmäla sig till svensklistan, registrera sitt mobilnummer och e-postadress samt ladda ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser för Ukraina. Alla svenskar som befinner sig i Ukraina och vill lämna landet uppmanas att maila ambassaden på ambassaden.kiev@gov.se

Se svar på vanliga frågor om situationen i Ukraina och vad den innebär för svenska resenärer under avsnittet 'Vanliga frågor' längre ner på sidan.

Kontakt med ambassaden

Du kan skicka mejl till ambassaden.kiev@gov.se Vi svarar på alla frågor så snart vi kan. 

Ambassaden tar endast emot förbokade besök i nuläget. Boka tid genom att maila till ovan adress. Ambassaden har även utökat telefontiderna enligt följande:
Måndag - torsdag 10:00 - 12:00 och 14:00 - 16:00
Fredagar 10:00 - 12:00 och 14:00 - 15:00

För frågor till UD som rör Corona och resande kan du ringa +46 8 405 92 00.

Mer information

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar löpande sin webbsida. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Aktuella utbrott - Coronavirus

Frågor och svar om nytt coronavirus

Ukrainas hälsoministerium har tillsammans med WHO skapat en sida på engelska med information om coronaviruset i Ukraina. Svenska resenärer uppmanas följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar.

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) och Världshälsoorganisationen (WHO).  

UD har en samlingssida med frågor och svar om coronautbrottet och dess påverkan på svenska resenärer. Läs mer här.

Svenska resenärer i Ukraina uppmanas att anmäla sig till svensklistan, registrera sitt mobilnummer och e-postadress samt ladda ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser.

Följ ambassadens information på:

Hemsidan swedenabroad.se

Twitter @SwedeninUA

Facebook Embassy of Sweden in Kyiv

Instagram @SwedeninUA

Senast uppdaterad 14 jan 2021, 09.22
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor

Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer