Meny
  • Svenska

Om utlandet Ukraina

Avrådan

Ukraina - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till halvön Krim samt regionerna Donetsk och Luhansk.

14 jul 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan från den 15 juli

UD har den 14 juli fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

Flygtrafik

Viss reguljär flygtrafik till och från Ukraina har öppnats igen den 15 juni.

Det är upp till varje enskild resenär att köpa biljetter för vidare resa till Sverige. För transitregler i varje land hänvisas till respektive svensk ambassads reseinformation.

För icke EU-medborgare råder inreseförbud till Sverige till och med 31 augusti. Från och med 4 juli införs lättnader i restriktionerna. Mer information om vilka som är undantagna från inreseförbudet finns på den engelska versionen av Polisens hemsida.

Från och med den 15 juni har Ukraina öppnat sina gränser för inresa av utländska medborgare. För att svenska medborgare och resenärer från Sverige ska kunna resa in i Ukraina krävs en giltig sjukförsäkring som täcker covid-19 samt antingen 14 dagars karantän i statlig anvisad lokal eller 14 dagars självisolering med appen Dii Vdoma. Detta med anledning av att Sverige listats som ett rött land med mer än 40 aktiva covidfall per 100 000 invånare. Se listan som publicerades den 25 juni av Ukrainas Hälsoministerium här. Karantänsreglerna gäller inte för transitering genom Ukraina som är kortare än två dagar. Vid inresan måste man kunna uppvisa biljett för resan ut från Ukraina. 

Sedan den 27 juni finns möjlighet för utländska medborgare som reser in i landet från "röda länder" att förkorta sin karantän efter att ett negativt covid-test tagits efter ankomsten till Ukraina. Nyheten finns publicerad på regeringens hemsida men är endast tillgänlig på ukrainska. För mer information, kontakta ukrainska gränspolisen.

Travel Ukraine Association och den statliga turistmyndigheten har skapat en hemsida med information om att resa till Ukraina under rådande läge, där finns även information om det försäkringskrav som finns i nuläget. Besök hemsidan här.

Spridningsreducerande åtgärder

Lättnader av restriktionerna i Ukraina pågår just nu enligt en femstegsplan. 

Spridningen av coronaviruset och åtgärderna för att hindra smittspridning påverkar i stor utsträckning både det ukrainska samhällslivet och resande. Situationen förändras snabbt och nya regler kan komma att införas med kort varsel. Nuvarande restriktioner gäller till och med den 31 juli.

I vissa regioner finns ytterligare, lokala inskränkningar.

Nuvarande restriktioner för att begränsa smittspridningen i Ukraina följer nedan:

  • Förbud mot att vistas utomhus utan ansiktsmask och ID-handling;
  • Förbud mot att vistas utomhus i grupper som är större än tio personer, med undantag för beledsagande av barn;
  • Barn under 14 år får inte vistas utomhus utan vuxna;
  • Karantän/självisolering för resenärer som anländer från Sverige (läs mer under vanliga frågor längre ner på sidan);
  • På restauranger får ett sällskap inte bestå av fler än 4 personer;
  • Krav på ansiktsmask i de butiker och inrättningar som tillåtits öppna;
  • Läs mer om ukrainska regeringens åtgärder på engelska här och här.  

Uppmaningar och information till svenskar i Ukraina

Ambassaden uppmanar alla svenskar som befinner sig i Ukraina att anmäla sig till svensklistan, registrera sitt mobilnummer och e-postadress samt ladda ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser för Ukraina. Alla svenskar som befinner sig i Ukraina och vill lämna landet uppmanas att maila ambassaden på ambassaden.kiev@gov.se.

Se svar på vanliga frågor om situationen i Ukraina och vad den innebär för svenska resenärer under avsnittet 'Vanliga frågor' längre ner på sidan.

Översvämningar i västra Ukraina

Västra Ukraina har senaste veckorna drabbats av svåra översvämningar vilka har stor inverkan på infrastrukturen då broar kollapsat och vägar förstörts. Värst drabbat är regionen Ivano-Frankivsk, men stora delar av västra Ukraina är påverkat.  Ambassaden uppmanar svenska medborgare att följa nyhetsflödet och myndigheternas anvisningar noga. 

Kontakt med ambassaden

Du kan skicka mejl till ambassaden.kiev@gov.se. Vi svarar på alla frågor så snart vi kan.

Ambassaden tar endast emot förbokade besök i nuläget. Boka tid genom att maila till ovan adress. Ambassaden har även utökat telefontiderna enligt följande:
Måndag - torsdag 9:00 - 12:00 och 14:00 - 16:00
Fredagar 9:00 - 12:00 och 14:00 - 15:00

För frågor till UD som rör Corona och resande kan du ringa +46 8 405 92 00.

Mer information

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittspridning. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen kontinuerligt och uppdaterar löpande sin webbsida. Har du frågor om hälsoråd, smittvägar och råd vid hemkomst kan du läsa mer här:

Aktuella utbrott - Coronavirus

Frågor och svar om nytt coronavirus

Ukrainas hälsoministerium har tillsammans med WHO skapat en sida på engelska med information om coronaviruset i Ukraina. Svenska resenärer uppmanas följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar.

Ytterligare information finns på hemsidan för EU-byrån Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) och Världshälsoorganisationen (WHO).  

UD har en samlingssida med frågor och svar om coronautbrottet och dess påverkan på svenska resenärer. Läs mer här.

Svenska resenärer i Ukraina uppmanas att anmäla sig till svensklistan, registrera sitt mobilnummer och e-postadress samt ladda ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser.

Följ ambassadens information på:

Hemsidan swedenabroad.se

Twitter @SwedeninUA

Facebook Embassy of Sweden in Kyiv

Instagram @SwedeninUA

Senast uppdaterad 15 jul 2020, 10.45
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor