Här hittar du information som gäller oavsett var i världen du befinner dig. Om du undrar vad som gäller i ett specifikt land kan du välja det landet när du har valt ett av ämnena nedan.
The information here applies regardless of your location. For information on what applies in a specific country, choose that country when you have selected one of the topics below.
Landets nordvästra delar drabbades av översvämningar i mitten av maj. Framkomlighet på vägar i de drabbade områdena kan fortfarande vara begränsad liksom kvalitén på dricksvatten. Svenskar i området uppmanas följa information från lokala myndigheter.
Ambassaden uppmuntrar svenska medborgare som befinner sig i Bosnien och Hercegovina eller som planerar hit att anmäla sin vistelse på den så kallade Svensklistan. I händelse av en konsulär kris kan ambassaden eller svenska UD på så sätt komma i kontakt med svenskar i landet om det skulle behövas.
Svenskar som planerar resa till Bosnien och Hercegovina uppmanas att se över sina försäkringsskydd innan avresa.
Ladda gärna ner Utrikesdepartementets app "UD Resklar" i mobilen för råd och reseinformation.
För att ansöka om nytt pass eller nationellt id-kort behöver du besöka ambassaden. Boka en tid här. Vid besöket tar du med ditt gamla pass och/eller en annan giltig id-handling. Kostnaden för ett nytt pass hittar du under avsnittet avgifter.
Om du ska ta med dig motsvarande 10 000 euro eller mer i kontanta medel när du reser över EU:s gräns behöver du anmäla det till Tullverket.
Anmälningsplikten är ett led i Sveriges arbete med att förhindra penningtvätt och organiserad brottslighet, och att bekämpa terrorism.
Med kontanta medel menas, förutom sedlar och mynt, även resecheckar, checkar, reverser, skuldebrev, obligationer, aktier och postanvisningar samt värdepapper. Du gör din anmälan till ansvarig myndighet i det första EU-land du reser in i, eller det sista EU-land du reser ut från. I Sverige är den ansvariga myndigheten Tullverket. Anmälan kan du göra på webben eller på en blankett.
Ja, men barnet behöver ha med sig (i handbagaget) en fullmakt underskriven av båda föräldrarna, bevittnad av notarius publicus. Detsamma gäller när barnet reser med någon släkting eller bara en förälder.
Barnet måste först få ett samordningsnummer (motsvarar personnummer för barn födda utomlands). Båda föräldrarna och barnet måste besöka ambassaden och lämna in en namnanmälan. Tag med föräldrarnas pass/id-handling samt barnets födelsebevis, vigselbevis och intyg från sjukhuset där barnet är fött. Namnanmälan skickas till skatteverket som registrerar barnet i svensk folkbokföring och tilldelar ett samordningsnummer. När det är klart kan barnet komma till ambassaden för att ansöka om ett pass. För barn under 18 år krävs båda föräldrarnas medgivande för att pass skall kunna utfärdas.
Du måste anmäla förlusten/stölden på närmaste polisstation. Du bokar sedan en tid för att ansöka om ett nytt pass, för mer information klicka här. Tag med dig polisrapporten till ambassaden! Om du inte har en giltig legitimation, kan en anhörig eller vän intyga din identitet och hen måste då följa med till ambassaden. Normalt tar det två till tre veckor för ett pass att levereras till ambassaden, så om du ska resa hem till Sverige inom de närmaste dagarna kan du behöva ansöka om ett provisoriskt pass. Avgiften för passet betalas via kortbetalning i lokal valuta till ambassaden vid besökstillfället. Se mer information under "avgifter".
För införsel av levande djur gäller olika regler beroende på om det är sällskapsdjur eller andra djur. Det är också olika bestämmelser beroende på varifrån djuret kommer.
På jordbruksverkets hemsida kan du läsa vad som gäller när du vill resa med ditt djur. Det finns också bestämmelser om att du måste kontakta tullen ifall du tänker ta med ett djur till Sverige.
Ja. Den personliga säkerheten är acceptabel i hela Bosnien och Hercegovina. Överfall och rån riktade mot utlänningar är sällsynta men är vanligare under sommarmånaderna. Det finns sedan kriget på 90-talet ett stort antal vapen i omlopp. Säkerhetssituationen är ungefär som i de flesta andra europeiska länder.
Ja! Medborgare i Schengen kan resa visumfritt till Bosnien-Hercegovina. Viseringsfriheten gäller i 90 dagar under en 6-månadersperiod som börjar räknas från dagen du anländer i landet. Detta innebär att om du reser in i Bosnien-Hercegovina den 1 januari får du fram till 30 juni befinna dig inom landet i totalt 90 dagar. Från 1 juli nollställs dagarna och du får 90 nya viseringsfria dagar att använda fram till 31 december.
UD:s reseinformation direkt i fickan
I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.