Meny
  • Svenska

Om utlandet Bosnien och Hercegovina

21 okt 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 21 oktober fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

UD avråder från icke-nödvändiga resor till Bosnien och Hercegovina till och med den 15 november. Här kan du läsa mer om UD:s reseavrådan med anledning av nya coronaviruset.

En kraftigt ökad smittspridning av COVID19 pågår i Bosnien och Hercegovina. Amabssaden uppmanar svenskar att hålla sig uppdaterade via lokala myndigheter och nyheter då restriktioner kan införas med kort varsel i olika delar av landet. 

Sedan 14 juli tillåts svenska och andra EU-medborgare att resa in i Bosnien och Hercegeovina mot uppvisande av intyg om att de testat negativt för covid-19. Testresultaten får inte vara äldre än 48 timmar.  

Svenskar i landet uppmanas att se över giltigheten i reseförsäkringar som påverkas av avrådan. Ambassaden kan ha begränsade möjligheter att erbjuda konsulärt stöd till svenska medborgare om behov skulle uppstå om resa skett trots avrådan.

För personer som befinner sig Bosnien och Hercegovina och drabbas av symptom som kan vara covid-19 ska jourhavande kontaktas på : +387 33 623 416 (Sarajevokantonen) eller  +387 800 50 555 (Republika Srpska). Uppsök inte vård på sjukhus utan vänta i hemmet/på hotellet tills sjukvårdspersonal anländer.  

Bosnien och Hercegovinas utrikesministerium har upprättat en speciell telefonlinje och mejladress (telefon: +387 33 281 309 och mejl: emergency@mvp.gov.ba) dit medborgare i landet och utländska medborgare som bor i landet kan vända sig med frågor rörande Covid-19. Se också 
Federal Institute for Public Health 
Public Health Institute Banja Luka 

Flygplatserna i Sarajevo, Banja Luka och Tuzla är öppna för passagerartransport, men flygtrafiken är fortsatt påverkad av pandemin och inställda flyg förekommer. 

Ambassaden uppmanar svenska medborgare som befinner sig i BiH att anmäla sig till Svensklistan.

Information om covid19 finns på Folkhälsomyndighetens  webbplats och information om smittspridning i världen på WHO:s och ECDC:s webbplatser. 

Senast uppdaterad 26 okt 2020, 13.35
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor