• Svenska

Om utlandet Bosnien och Hercegovina

21 dec 2020

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder utanför EU, EES samt Schengenområdet till och med den 31 januari 2021. UD har genom tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till flertalet europeiska länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

UD har förlängt avrådan från icke-nödvändiga resor till Bosnien och Hercegovina till och med den 31 januari 2021. Här kan du läsa mer om UD:s reseavrådan med anledning av nya coronaviruset.

Smittspridning av COVID19 ligger fortsatt på en hög nivå i Bosnien och Hercegovina. Federationen Bosnien och Hercegovina, som inkluderar Sarajevo, har infört restriktioner i rörelsefriheten mellan klockan 23.00 och 05.00. Ambassaden uppmanar svenskar att hålla sig uppdaterade via lokala myndigheter och nyheter. Restriktioner kan införas med kort varsel i olika delar av landet.  

Sedan 14 juli tillåts svenska och andra EU-medborgare att resa in i Bosnien och Hercegeovina mot uppvisande av intyg om att de testat negativt för covid-19. Testresultaten får inte vara äldre än 48 timmar  

Svenskar i landet uppmanas att se över giltigheten i reseförsäkringar som påverkas av avrådan. Ambassaden kan ha begränsade möjligheter att erbjuda konsulärt stöd till svenska medborgare om behov skulle uppstå om resa skett trots avrådan.

För personer som befinner sig Bosnien och Hercegovina och drabbas av symptom som kan vara covid-19 ska jourhavande kontaktas på : +387 33 623 416 (Sarajevokantonen) eller  +387 800 50 555 (Republika Srpska). Uppsök inte vård på sjukhus utan vänta i hemmet/på hotellet tills sjukvårdspersonal anländer.  

Bosnien och Hercegovinas utrikesministerium har upprättat en speciell telefonlinje och mejladress (telefon: +387 33 281 309 och mejl: emergency@mvp.gov.ba) dit medborgare i landet och utländska medborgare som bor i landet kan vända sig med frågor rörande Covid-19. Se också 
Federal Institute for Public Health 
Public Health Institute Banja Luka 

Ambassaden uppmanar svenska medborgare som befinner sig i BiH att anmäla sig till Svensklistan

Information om covid19 finns på Folkhälsomyndighetens  webbplats och information om smittspridning i världen på WHO:s och ECDC:s webbplatser. 

Senast uppdaterad 14 jan 2021, 11.14
Ambassadens reseinformation

Vanliga frågor

Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer