• Svenska

Om utlandet Etiopien

Avrådan

Etiopien – avrådan

Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har Utrikesdepartementet den 30 oktober 2023 beslutat om att ändra avrådan för Etiopien. Följande avrådan gäller:

Utrikesdepartementet avråder fortsatt från icke nödvändiga resor till Etiopien med undantag huvudstaden Addis Abeba (som inte omfattas av avrådan).

Utrikesdepartementet avråder fortsatt från alla resor till regionerna: Amhara, Gambela, Benishangul-Gumuz och Somali (undantaget staden Jigjiga som fortsatt omfattas av avrådan från icke nödvändiga resor).

Utrikesdepartementet utökar sin avrådan till att omfatta alla resor till regionen Oromia, med undantag för staden Bishoftu och resor med flyg till staden Jimma – för vilka Utrikesdepartementet avråder från icke nödvändiga resor.

Utrikesdepartementet avråder fortsatt från alla resor till regionerna Tigray och Afar, men nu med undantag för resor med flyg till städerna Mekelle och Semera – för vilka Utrikesdepartementet nu avråder från icke nödvändiga resor.

Utrikesdepartementet avråder fortsatt från alla resor till Konsozonen och de fyra omkringliggande Special Woredas (Alle, Derashe, Amaro samt Burji) i regionen Southern Ethiopia men utökar avrådan till att även omfatta alla resor till Gedozonen.

Utrikesdepartementet avråder fortsatt från alla resor inom 50 km från Etiopiens gräns till Kenya och Sydsudan.

Avrådan gäller tills vidare.

Aktuella händelser

Försämrad säkerhetssituation i Amhara-regionen

Det är för närvarande oroligt i stora delar av Amhara-regionen och stridigheter förekommer mellan Fano och ENDF på flera håll i regionen. Sedan 4 augusti 2023 råder undantagstillstånd i Amhara-regionen.

  • Svenskar i Amhararegionen uppmanas att ta sig till en säker plats och att stanna i säkerhet så länge säkerhetsläget inte medger förflyttning.
  • Flygtrafiken i Amhara är för närvarande begränsad och det kan därför vara svårt att hitta transportalternativ för att lämna regionen.
  • Om du befinner dig i Amhara bör du se över vilka möjligheter du har att lämna regionen. Se över vilka transportalternativ som är tillgängliga och bedöm om en resa kan ske på ett säkert sätt. Du måste göra en egen bedömning utifrån platsen du befinner dig på och dina personliga förutsättningar. Säkerställ att du har giltiga resehandlingar.
  • Följ händelseutveckling via media samt ambassaden reseinformation.
  • Ta dig till en säker plats och stanna där.
  • Se till att din mobiltelefon är laddad.

Säkerhetssituationen är även volatil på flera andra platser i Etiopien, särskilt i Oromia, Benishangul-Gumuz och Gambella. Stridigheter mellan olika lokala väpnande grupperingar och regeringsstyrkor liksom attacker mot civila och myndighetsbyggnader äger rum. Spänningar i Tigray har sedan avtalet om permanent eldupphör avtagit men situationen är oförutsägbar inte minst i gränsområdena och i omtvistade områden.

UD och ambassadens möjligheter att hjälpa svenskar på plats utanför huvudstaden Addis Abeba är mycket begränsade.

Uppmaning till svenska medborgare

Resenärer till Etiopien och de som använder flygplatsen i Addis Abeba för transit till orter utanför Etiopien rekommenderas att löpande hålla sig uppdaterade kring händelseutvecklingen. 

De som befinner sig i Etiopien bör iaktta stor försiktighet, undvika folksamlingar, följa händelseutvecklingen via lokala medier, följa uppmaningar från lokala myndigheter, ta del av ambassadens reseinformation via appen UD Resklar eller Sweden Abroad samt anmäla sig till svensklistan. De svenskar som lämnat Etiopien uppmanas att avregistrera sig från svensklistan.

Covid-19

För mer information se Ethiopian airlines hemsida

Ambassadens reseinformation
Senast uppdaterad 09 jul 2024, 13.29

Vanliga konsulära frågor

Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I appen UD Resklar finns råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Om UD Resklar på regeringen.se
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Om du vill att UD eller ambassaden ska kunna få tag i dig vid en större krissituation i landet kan du anmäla dig till svensklistan.

Anmäl dig till svensklistan