• Svenska

Om utlandet Etiopien

Avrådan

Etiopien – avrådan

Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har UD den 6 november 2020 beslutat om att ändra avrådan för Etiopien. Följande avrådan gäller:

Med anledning av säkerhetsläget avråder UD från alla resor till Tigrayregionen samt Amhararegionen norr om Gondar.

Sedan tidigare gäller även följande beslut:

En avrådan från alla resor inom 10 km från Etiopiens gräns mot Eritrea (Afar-regionen), Sydsudan och Somalia (inklusive Somaliland).

För områdena inom 10 km från gränsen mot Sudan och Kenya gäller en avrådan från alla resor utanför huvudvägar och städer.

En avrådan från alla resor till Somaliregionen i Etiopien, samt från icke-nödvändiga resor till de delar av regionen Gambella som inte redan omfattas av avrådan från Etiopiens gränsområden.

Avrådan gäller tills vidare.

25 jan 2021

Växeln ur funktion

Ambassadens växel är för tillfället ur funktion. Ambassaden kan nås på nödnummer tel +251 (0) 912 507 746. För akuta nödfall ring UD jouren +46 (0) 8 405 50 01 För visering-och migrations relaterade frågor, tel: +251 (0)944 366 177. Telefontid måndag- torsdag mellan kl 08:30 - 10.00 samt 10:30 - 11:30.

26 jan 2021

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder utanför EU, EES samt Schengenområdet till och med den 15 april 2021. UD har genom tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till flertalet europeiska länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

Konflikt i Tigrayregionen 
En väpnad konflikt mellan Tigrayregionens regionala säkerhetsstyrkor och federal militär utbröt den 4 november 2020. Ambassaden får uppgifter om att väpnande sammandrabbningar fortsatt äger rum på olika håll runt om i regionen. 

Den etiopiska regeringen har infört undantagstillstånd i Tigray. Internet är avstängt i större delar av regionen, men telefonförbindelserna ska fungera, om än sporadiskt. Flyg mellan Addis Abeba och Mekelle har återupptagits men med oregelbundna avgångar. Det är fortfarande svårt att röra sig inom regionen.

Vi rekommenderar svenska medborgare  att noga följa utvecklingen, begränsa sina rörelser, undvika folksamlingar och demonstrationer, samt om möjligt anmäla sig till svensklistan.

Läget i större delar av landet är för närvarande lugnt, inklusive huvudstaden Addis Abeba, men ambassaden vill påminna om UD:s reseavrådan för icke nödvändiga resor utanför Europa.

Ändrade inresebestämmelser till Etiopien
Alla passagerare över 10 år måste ha ett negativt PCR-test som inte är äldre än fem dagar vid ankomst till Etiopien, och därefter genomföra obligatorisk karantän i hemmet i sju dagar. Bifogad kopia på testresultatet (på engelska) är nödvändig. 

Transferpassagerare berörs inte av ovan bestämmelser utan kan vänta på sitt nästa flyg på Bole flygplats eller, om man behöver stanna över natten, ta in på anvisat hotell. Kontakta ditt flygbolag eller resebyrå för mer information.

Uppdaterade regler för covid-19
Etiopien beslutade den 6 oktober 2020 om regler relaterade till covid-19 pandemin; Directive for the Prevention and Control of the COVID-19 Pandemic. Bland annat är ansiktsmask och social distansiering obligatorisk på alla offentliga utrymmen utanför hemmet. Max tre personer får också sitta vid samma bord på restauranger. Svenska medborgare uppmanas att följa regelverket och att hålla sig uppdaterade.

Förlängt inreseförbud till EU via Sverige
För att mildra effekterna av coronavirusets spridning och minska utbrottet av covid-19 råder ett tillfälligt inreseförbud till EU via Sverige. Regeringen har  beslutat att förlänga inreseförbudet till och med den 22 december 2020. Samtidigt har regeringen beslutat att lätta på restriktionerna för fler resenärer. Bland annat så är personer med uppehållstillstånd i Sverige undantagna inreseförbudet. Mer information om inreseförbudet finns på Regeringskansliets och polisens hemsidor.   

Nummer hos UD-jouren för coronarelaterade frågor
UD har öppnat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: 08-405 92 00. För akuta konsulära nödsituationer ringer man som vanligt UD:s konsulära nödjour på: 08-405 50 05.

113 13 är Sveriges nationella informationsnummer
Hit kan man vända sig för att ge och få information om större olyckor och kriser. Hit kan man t ex. vända sig med generella frågor kring coronaviruset som inte handlar om sjukdomssymptom.

113 13 - Sveriges nationella informationsnummer

Epidemologiskt läge och relevanta länkar för resenärer samt konsumenter
Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittskydd och följer även utbrott av smittsamma sjukdomar utomlands. Aktuell information om coronaviruset kan följas via Folkhälsomyndigheten, Världshälsoorganisationen (WHO) eller Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC). 

Folkhälsomyndigheten - Epidemiologiskt läge

Folkhälsomyndigheten - Frågor och svar

  • För frågor om en bokad resa hänvisas till aktuellt flygbolag eller reseföretag.
  • För allmänna frågor om rättigheter kopplat till resor läs mer på Hallå Konsuments sida. Där finns bland annat information om dina rättigheter gällande avbokning av resor i samband med coronaviruset. 
  • https://www.hallakonsument.se/corona-dina-rattigheter/
  • Hallå Konsument - Allmän information om coronaviruset
  • För frågor om en enskild försäkring kontakta aktuellt försäkringsbolag.

 

-----

Under slutet av juni och början av juli 2020 pågick omfattande protester i efterdyningarna av dödsskjutningen av sångaren Haacaaluu Hundeessaa i samt runt omkring Addis Abeba. Situationen har lugnat ned sig, men ambassaden uppmanar svenska medborgare att noga följa utvecklingen i lokala medier.

I slutet av oktober 2019 pågick oroligheter i Oromia-regionen och i utkanterna av huvudstaden Addis Abeba. Oroligheterna hade etniska och politiska inslag, och kan blåsa upp på nytt när valen 2020 närmar sig.

Säkerhetsläget är för närvarande oförutsägbart och stundtals oroligt på många platser i Oromia, i synnerhet i de västra delarna av regionen (Wollega). 

Ambassaden rekommenderar svenska medborgare att noga följa utvecklingen i lokala medier.

Senast uppdaterad 22 feb 2021, 17.43
Ambassadens reseinformation

Vanliga konsulära frågor

Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer

Vanliga frågor till vår migrationsverksamhet