• Svenska

Om utlandet Jordanien

Avrådan

Jordanien - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till Jordaniens gränsområde mot Syrien och Irak, upp till ett avstånd om tre kilometer från gränsen (tidigare avrådan avsåg tio kilometer).

Avrådan gäller tills vidare. Ursprungligt beslut om avrådan togs den 13 oktober 2014. Avrådan gäller tills vidare.

21 dec 2023

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd. Svenskar utomlands uppmanas också att skriva upp sig på svensklistan samt ladda ner den senaste versionen av appen UD Resklar och där aktivera pushnotiser för aktuellt land.

Uppmaning till svenskar utomlands

Aktuella händelser

Det förekommer veckovisa demonstrationer i Jordanien (ffa i Amman, men även andra delar av landet) kopplat till utvecklingen i Israel/Palestina. Ambassadens råd är att undvika demonstrationer och andra större folksamlingar, samt att hålla sig informerad om utvecklingen i landet, samt att följa lokala myndigheters anvisningar.

Med anledning av det försämrade säkerhetsläget i Israel och Palestina kan öppettiderna vid gränsövergångarna via land till Jordanien ändras med kort varsel.

  • Övergång: Allenby/King Hussein
  • Övergång: Sheikh Hussein/Jordan River crossing (nära Beit Shean)
  • Övergång: Wadi Araba Terminal (nära Eilat)

Viktig att notera att Sveriges ambassad i Amman och Utrikesdepartementet inte ansvarar för andra länders inresebestämmelser eller eventuella visumkrav. Läs mer på Sveriges ambassad och generalkonsultats hemsida, länk nedan:

Reseinformation från Generalkonsulatet i Jerusalem

Reseinformation från ambassaden i Tel Aviv

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd.

Under året har flera incidenter, ffa. kopplat till smuggling, inträffat i gränsområdet mellan Jordanien och Syrien. Med anledning av detta vill ambassaden påminna om gällande reseavrådan.

Generella råd till svenska resenärer

Utrikesdepartementet avråder tills vidare från icke nödvändiga resor till Jordaniens gränsområde mot Syrien och Irak, upp till ett avstånd om tre kilometer från gränsen.

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader.

Resenärer uppmuntras därtill följa reseinformationen före och under resans gång.

Senast uppdaterad 12 apr 2024, 18.47
Ambassadens reseinformation
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Om du vill att UD eller ambassaden ska kunna få tag i dig vid en större krissituation i landet kan du anmäla dig till svensklistan.

Anmäl dig till svensklistan
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I appen UD Resklar finns råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Om UD Resklar på regeringen.se