Meny
  • Svenska

Om utlandet Jordanien

Avrådan

Jordanien - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till Jordaniens gränsområde mot Syrien och Irak, upp till ett avstånd om tre kilometer från gränsen (tidigare avrådan avsåg tio kilometer).

Avrådan gäller tills vidare.

Aktuella händelser

Oroligheter i regionen

Mot bakgrund av den senaste tidens händelser i Irak är säkerhetsläget svårbedömt i hela regionen. Svenskar som befinner sig i Jordanien bör undvika folksamlingar och demonstrationer samt hålla sig uppdaterade via medier och ambassadens reseinformation.

Övrigt

Jordanien är ett fredligt land med växande turism. Under vintermånaderna kan vädret vara instabilt, med risk för översvämningar i dalgångar. Svenskar i Jordanien uppmanas vara vaksamma på väderleksprognoser.

Den 6 november attackerades tre mexikanska och en schweizisk turist med kniv i staden Jerash. Också en vakt och en lokal guide skadades. Dådet utfördes av en 22-årig jordansk man som omedelbart greps av polis. Den här typen av våld är mycket ovanligt i Jordanien.

Folklig frustration över den ekonomiska situationen med arbetslöshet och höga levnadsomkostnader föranleder återkommande manifestationer i Amman och vissa andra jordanska städer. Den 5 september möttes strejkande lärare för ovanlighetens skull med tårgas och vattenkanoner.

Demonstrationer är vanliga på torsdagskvällar på några offentliga platser och ibland i samband med fredagsbön. Svenskar uppmanas att undvika folksamlingar eftersom det inte går att utesluta oroligheter. Det är klokt att vara vaksam på utvecklingen i landet via media samt att följa lokala myndigheters uppmaningar. 

Sommaren 2018 föranledde en fredlig protestvåg regeringen att avgå. Den nya regeringen under premiärminister Omar Razzaz utlovade stärkt dialog med civilsamhället. Emellertid återupptogs protesterna i vintras, eftersom många uppfattade att den nya regeringen tröskade vidare i gamla hjulspår. Demonstrationer organiseras regelbundet torsdag kväll på utvalda platser, på senare tid främst med kravet att politiska fångar ska friges.

Även händelser som rör konflikten mellan Israel och Palestina ger sporadiskt upphov till manifestationer.

Trots krig och oroligheter i grannländerna har Jordanien inte drabbats och under 2017 var landet förskonat från terrordåd, med undantag för våld i ett flyktingläger (Rukban) längst upp i nordost på gränsen mot Syrien. Även 2018 rådde i huvudsak lugn i Jordanien men i augusti 2018 sprängdes en polisbil i staden Fuheis och en polisman dödades. Dagen därpå angrep specialstyrkor en grupp misstänkta extremister i ett hus i den närliggande staden Salt. Fyra terrorister och fem militärer dödades i sammandrabbningen.

I år har inga terrordåd utförts. Ambassaden följer utvecklingen i Jordanien och i regionen noga.

Det finns inga uttalade hot riktade mot svenska medborgare eller svenska intressen. Svenskar i landet rekommenderas dock, som alltid, att följa nyhetsrapporteringen löpande och att regelbundet besöka ambassadens hemsida, eftersom situationen snabbt kan förändras både i Jordanien och i regionen.  

Senast uppdaterad 08 jan 2020, 10.56
Ambassadens reseinformation