• Svenska

Om utlandet Oman

21 dec 2020

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder utanför EU, EES samt Schengenområdet till och med den 31 januari 2021. UD har genom tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till flertalet europeiska länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

UD:s reseavrådan med anledning av nya coronaviruset
UD avråder från icke nödvändiga resor till Oman till och med den 31 januari 2021. Eventuell förlängning av avrådan kommer att kommuniceras innan nuvarande avrådan löper ut. Svenska medborgare som är bosatta i utlandet rekommenderas att följa lokala myndigheters råd och anvisningar.

Information om Coronaviruset (Covid-19) i Oman

Nya coronaviruset
Oman har ett pågående utbrott av det nya coronaviruset med smittspridning i samhället. För generell information om smittspridning och hälsoråd om nya coronaviruset se Folkhälsomyndigheten.

Flygtrafik
Den omanska regeringen har fattat beslut om att återuppta internationell reguljär flygtrafik. Frågor om tillgängliga flyg hänvisas till flygbolagen.

Spridningsreducerande åtgärder
Omans landgränser är från och med den 18 januari kl.18:00 stängda i en vecka framöver. Inresa via flyg och båt påverkas ej av denna nedstängning. 

För inresa i landet krävs ett negativt PCR-test, högst 72 timmar gammalt. Ett PCR-test utförs även på flygplatsen vid ankomst (bokas i förväg via https://covid19.emushrif.om/traveler/travel). Därefter gäller karantän under sju dagar följt av ett ytterligare PCR-test den åttonde dagen. Karantän förlängs om något av testerna är positiva. Dessutom krävs en reseförsäkring som täcker eventuella kostnader för vård av covid-19. Det ställs för övrigt krav att resenärer laddat ned applikationen Tarrasud+ samt att de bär ett spårbart armband under karantänsperioden. Eftersom det råder karantänskrav under minst sju dagar måste varje vistelse i landet överstiga åtta dagar. För den senaste informationen om spridningsreducerade åtgärder hänvisas till relevanta omanska myndigheter.

Turistbesök behöver vara organiserade av ett hotell eller turistföretag och aktiviteter får inte göras utanför ett förutbestämt program. Större folksamlingar är fortsatt förbjudna och många turistattraktioner är helt stängda. Den som inte har mask för näsa och mun på allmän plats bötfälls.

Uppmaningar och information till svenskar i Oman
Ambassaden uppmanar svenskar i Oman att följa händelseutvecklingen, lokala medier och lokala myndigheters anvisningar, samt vara beredda på att ytterligare spridningsreducerande åtgärder kan införas med kort framförhållning. Detta kan exempelvis inkludera utegångsförbud, karantän, transportbegränsningar samt tillgänglighet till offentliga platser och institutioner.

För information om inreserestriktioner till Oman och information om situationen i landet kan resenärer kontakta omanska hälsoministeriet på nummer +968 2444 1999.

Svensklistan
Ambassaden påminner svenskar som befinner sig i Oman om möjligheten att anmäla sig till svensklistan där du kan lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse, http://www.swedenabroad.com/svensklistan.

Senast uppdaterad 21 jan 2021, 09.29
Ambassadens reseinformation
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer