Meny
  • Svenska

Om utlandet Oman

29 jun 2020

UD häver avrådan för ett antal länder i Europa från 30 juni, förlänger avrådan för länder utanför Europa till 31 augusti

UD har den 18 juni 2020 beslutat att från och med den 30 juni häva avrådan för icke nödvändiga resor till följande länder: Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz, Spanien och Ungern. Beslutet gäller även San Marino, Monaco och Vatikanstaten. För övriga länder inom EU, EES och Schengen samt Storbritannien kvarstår avrådan till och med den 15 juli. För resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet samt Storbritannien förlängs därför avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 augusti 2020.

Läs mer här

Aktuella händelser

Information om Coronaviruset (Covid-19) i Oman

Nya coronaviruset
Oman har ett pågående utbrott av det nya coronaviruset med ökande smittspridning i samhället. För generell information om smittspridning och hälsoråd om nya coronaviruset se Folkhälsomyndigheten.

Flygtrafik
Regeringen har fattat beslut om att ställa in samtliga inrikesflyg (förutom till/från Musandam) samt internationella flyg till/från Oman från och med den 29 mars. Endast omanska medborgare tillåts resa in i landet.

Ambassaden har följande information om extrainsatta flyg från Oman. Den 16, 22 och 29 juli flyger Oman Air Muskat-Frankfurt. Vänligen kontakta Oman Air för mer information och bokning. 

Ambassaden rekommenderar samtliga resenärer att ta kontakt med sitt flygbolag inför en planerad resa för att få information om när det återigen är möjligt att flyga till/från Oman.

Spridningsreducerande åtgärder
Delar Muscat, inklusive stadsdelarna Mattrah och Hamariya, är fortfarande föremål för restriktioner.

En långsam återgång till normalitet har påbörjats men större folksamlingar är fortsatt förbjudna och turistattraktioner stängda, liksom marknader och köpcentrum, förutom livsmedelsbutiker och apotek. Gym och idrottsanläggningar, frisörsalonger etcetera håller också stängt. Restauranger och kaféer tilåts hålla öppet men endast för möjligheten att ta med sig mat hem. Den som inte har mask för näsa och mun på allmän plats bötfälls.

Uppmaningar och information till svenskar i Oman
Ambassaden uppmanar svenskar i Oman att följa händelseutvecklingen, lokala medier och lokala myndigheters anvisningar, samt vara beredda på att ytterligare spridningsreducerande åtgärder kan införas med kort varsel. Detta kan exempelvis inkludera utvidgning av utegångsförbud, karantän, ytterligare transportbegränsningar samt tillgänglighet till offentliga platser och institutioner.

Oman erbjuder gratis sjukvård till alla medborgare, bosatta och besökare i landet som drabbats av Covid-19.

För information om inreserestriktioner till Oman och information om situationen i landet kan resenärer kontakta omanska hälsoministeriet på nummer +968 2444 1999.

Svensklistan
Ambassaden påminner svenskar som befinner sig i Oman om möjligheten att anmäla sig till svensklistan där du kan lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse, http://www.swedenabroad.com/svensklistan.

Senast uppdaterad 14 jul 2020, 13.27
Ambassadens reseinformation