• Svenska

Om utlandet Eritrea

Avrådan

Eritrea - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till de eritreanska gränsområdena mot Etiopien och Djibouti inom 20 kilometer från gränsen.

31 mar 2021

Information om UD:s avrådan med anledning av covid-19

UD avråder från icke nödvändiga resor till alla länder utanför EU, EES, Schengenområdet samt Storbritannien till och med den 31 maj 2021. UD har genom tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till flertalet europeiska länder. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

 

Reseinformation med anledning av coronapandemin

Spridningen av det nya coronaviruset påverkar alla världens länder och har stora konsekvenser för det internationella resandet. Ambassaden har samlat all reseinformation om covid-19 på en särskild sida som uppdateras löpande. Svenska resenärer uppmanas att noga ta del av informationen, som återfinns på nedan länk.

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

-------------------------------------------------------------

Väpnad konflikt på gränsen till Eritrea

Tigray är en etiopisk provins omedelbart söder om Eritrea. Spänningar mellan Etiopiens federala regering och Tigrays då styrande parti TPLF, eskalerade i slutet av oktober och början av november 2020. Den 4 november meddelade Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed att den federala regeringen såg sig tvungen att gå i militär konfrontation med TPLF efter att en militärbas tillhörande den etiopiska armén attackerats.

Den 14 november attackerades huvudstaden Asmara med vad som förmodades vara tre raketer. TPLF tog dagen därpå på sig ansvaret. Den 26, 27 och 28 november följde fler, liknande attacker. Några personer skadades och en person ska ha dött av sina skador.

Medan Eritreas armé bistod den etiopiska armén under de blodiga strider som har pågått i Tigray sedan dess så har det sedan slutet av november varit lugnt i Asmara. Det bedöms inte finnas någon förhöjd konfliktrisk i Eritrea utom i gränstrakterna mot Tigray.

Covid-restriktioner i Eritrea lättar något och skolorna öppnar

Efter ett år utan undervisning kunde alla eritreanska barn återvända till skolan den 1 april. Några dagar tidigare återupptogs också den kollektiva busstrafiken inom och mellan städer. I början av maj har också kommersiell flygtrafik återupptagits och lokal taxi fått körtillstånd. Restauranger samt kaféer får hålla öppet fram till klockan 21. Enligt officiella uppgifter är endast omkring 200 personer aktivt sjuka i covid-19 och bara tolv har dött av smittan.

Ambassaden rekommenderar svenska medborgare i Eritrea att följa utvecklingen och att om möjligt anmäla sig till svensklistan. Ambassaden och sektionskansliet bevakar situationen löpande och uppdaterar reseinformationen. Vi påminner om avrådan från icke nödvändiga resor till gränsen mot Etiopien samt om UD:s avrådan från icke nödvändiga resor utanför Europa.

Ambassaden rekommenderar svenska medborgare i Eritrea att följa utvecklingen och att om möjligt anmäla sig till svensklistan. Ambassaden och sektionskansliet bevakar situationen löpande och uppdaterar reseinformationen. Vi påminner om avrådan från icke nödvändiga resor till gränsen mot Etiopien samt om UD:s avrådan från icke nödvändiga resor utanför Europa.

-------------------------------------------------------------

 Visum till Sverige kan sökas hos svenska ambassader i regionen

I Eritrea hanterar Italien normalt all Schengenvisering. På grund av Covid-19 har Italien tillfälligt suspenderat sitt representationsavtal med Sverige. 

Däremot handlägger Sverige fortfarande viseringsärenden. Den som söker visum till Sverige bör därför kontakta närmaste svenska ambassad som hanterar Schengenviseringar. Dessa finns i Addis Abeba, Nairobi, Khartoum och Kairo samt i Riyadh och Abu Dhabi.

 -------------------------------------------------------------

Regional fredsprocess 

Efter två decennier av konflikt inledde Eritrea och Etiopien under sommaren 2018 en fredsdialog i syfte att normalisera relationerna. Ett fredsavtal slöts i september 2018 mellan länderna och en dialog påbörjades även mellan Eritrea och Djibouti samt mellan Eritrea och Somalia. Relationen mellan ledningen i Eritrea och Etiopien är fortsatt god. 

Ett antal gränsövergångar mellan Eritrea och Etiopien, som möjliggjorde att människor och varor kunde passera gränsen, öppnades strax efter freden. Familjer på olika sidor av gränsen kunde återförenas efter lång tid och varor blev tillgängliga i Eritrea på ett sätt som inte var fallet under konflikten. Dessa gränsövergångar stängdes några månader senare.

-------------------------------------------------------------

Värdefullt att anmäla din utlandsvistelse 

Om du är svensk medborgare eller har svenskt permanent uppehållstillstånd och befinner dig i Eritrea är det viktigt för din egen säkerhet att du anmäler din utlandsvistelse här på Sweden Abroad. Det innebär att Utrikesdepartementet vet var du befinner dig och kan hjälpa dig om du skulle råka ut för en krissituation. Uppgifterna behålls endast på UD i beredskapssyfte och lämnas inte ut till andra myndigheter.

Utrikesdepartementet erbjuder denna möjlighet för alla svenska medborgare som befinner sig utomlands. Du anmäler dig genom att klicka på följande länk där du uppger namn, personuppgifter, adress samt hur länge du planerar att befinna dig utomlands.

Anmäl din vistelse här på Sweden Abroad!

Senast uppdaterad 14 maj 2021, 18.09
Ambassadens reseinformation
Resklar

UD:s reseinformation direkt i fickan

I vår Resklar-app finns UD:s råd och reseinformation om världens länder från Sveriges ambassader.

Läs mer
Svensklistan

Anmäl din utlandsvistelse

Här kan du lämna uppgifter om var du befinner dig och hur du kan kontaktas under din utlandsvistelse.

Läs mer