Meny

Bolivia

Aktuella händelser

Ökat utbrott av denguefeber

Ambassaden vill uppmärksamma resenärer på att ett ökat utbrott av denguefeber har rapporterats i kommunen Caranavi i Yungas området, med fyra dödsfall enligt tidningen Pagina Siete. Dengue är en influensaliknande febersjukdom som orsakas av ett virus som sprids via myggor. Läs mer om dengue på Folkhälsomyndighetens hemsida: www.folkhalsomyndigheten.se

Vägblockader och demonstrationer

Ambassaden vill uppmärksamma resenärer i Bolivia på att vägblockader och demonstrationer äger rum tämligen frekvent i La Paz och i hela landet. Ambassaden råder resenärer att respektera blockader och att framförallt inte försöka ta sig igenom uppställda hinder. Resenärer uppmanas att hålla sig uppdaterade genom att ta del av nyhetsflödet samt att följa anvisningar från lokala myndigheter. Det är alltid den enskilde resenärens ansvar att informera sig om lokala förhållanden på orten. 

Falska poliser

Det förekommer att turister blir lurade på pengar av falska poliser som vill kontrollera bagaget eller titta på personens id-handlingar. Ambassaden vill understryka vikten av att absolut inte lita på "civila poliser" som visar legitimation och säger att man måste följa med till stationen för kontroll av pass och kreditkort.

Express-kidnappningar

Ambassaden vill uppmana resenärer i Bolivia att vara försiktiga och uppmärksamma när de tar taxi eller annan transport på gatan. Det är inte vanligt, men har förekommit s.k. express-kidnappningar, d.v.s. resenären blir skjutsad till bankomater för att förse kidnapparna med kontanter.

Välj en taxi med skylt på taket och tag aldrig en taxi där det förutom chauffören finns ytterligare en person i bilen. Om möjligheten finns är det säkrare att ringa och/eller förbeställa en s.k. radio taxi via etablerade företag.  Företaget Uber har nyligen etablerat sig i Bolivia och har relativt säkra bilar.

Se upp för ficktjuvar

Som i de flesta andra länder förekommer ficktjuvar i Bolivia. Var försiktig hela tiden men speciellt om du besöker platser med större folksamlingar.

Ökat antal rabiesfall

Det har konstaterats att antalet rabiesfall har ökat i Cochabambatrakten och i Santa Cruz. Aktuellt vaccin har bra skyddseffekt, men onödig kontakt med djur ska alltid undvikas. Även om du blivit vaccinerad mot rabies före resan ska ytterligare vaccination ges så snart som möjligt vid misstänkt smitta. Läs mer om rabies på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Senast uppdaterad 24 jun 2019, 10.57
Ambassadens reseinformation