Meny
  • Svenska

Om utlandet Haiti

Avrådan

Haiti - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till Haiti.

03 apr 2020

Utlandsresor – förlängd avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till den 15 juni 2020. I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut. Beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 3 april 2020. Avrådan gäller efter förlängningen fram till den 15 juni 2020, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Läs mer här

Aktuella händelser

Presidenten meddelade den 19 mars att samtliga land- havs- och luftgränser stängs. Obligatorisk karantän under 14 dagar hade införts för inkommande resenärer. Den 19 mars deklarerade presidenten att ett nationellt nödläge råder. Utegångsförbud råder från kl 20 till kl 05. Medborgare uppmanas att stanna hemma. Skolor, universitet, fabriker och kyrkor är stängda. Förbud råder för sammankomster över 10 personer.

Utlandsresor – avrådan för alla länder förlängs fram till den 15 juni 2020

 Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande, förlänger UD sin avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020 till att gälla fram till den 15 juni 2020.

 I länder eller områden där UD avråder från resor sedan tiden före den 14 mars 2020, gäller dessa beslut.

 Beslut om att förlänga avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder togs den 3 april 2020. Avrådan gäller efter förlängningen fram till den 15 juni 2020, varefter en ny bedömning kommer att göras.

 

Länk till avrådan regeringen.se

 

 

 

 

Läget i Haiti är mycket instabilt med återkommande omfattande och våldsamma protester, främst i huvudstaden Port-au-Prince men även i Cap-Haitien i departementet Nord.

Ambassaden påminner om avrådan från icke-nödvändiga resor mot bakgrund av säkerhetsläget. Svenskar på plats uppmanas att undvika folksamlingar och demonstrationer samt iaktta mycket stor försiktighet. Ambassaden uppmanar också svenskar på Haiti att registrera sig på svensklistan.

Till följd av oroligheterna är konsulatet i Port-au-Prince tills vidare stängt och öppnas enbart efter överenskommelse. Honorärkonsuln kan vid behov nås under kontorstid på telefon +509 3702 4654 eller via e-post: portauprince.swecons@gmail.com.

Vid en konsulär nödsituation finns också UD-jouren i Stockholm tillgänglig dygnet runt och nås på +46 8 405 5005 eller ud-jouren@gov.se

Senast uppdaterad 04 apr 2020, 08.46
Ambassadens reseinformation