Meny
  • Svenska

Om utlandet Elfenbenskusten

Avrådan

Elfenbenskusten - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till de sydvästliga regionerna Dix-Huit Montagnes, Haut-Sassandra, Moyen-Cavally och Bas-Sassandra.

29 jul 2020

Uppdaterade beslut om UD:s avrådan

UD har den 29 juli fattat nya beslut rörande den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som beslutades den 14 mars 2020, och som sedermera har förlängts. Klicka på länken nedan för att läsa mer.

Läs mer här

Aktuella händelser

Reseavrådan

UD uppdaterade den 29 juli sin reseavrådan. För vissa länder hävs avrådan och för vissa kvarstår eller förlängs avrådan. Avrådan gällande icke nödvändiga resor till Elfenbenskusten förlängs till 31 augusti 2020.  

För de länder eller områden för vilka UD har meddelat avrådansbeslut före den 14 mars 2020, är dessa beslut fortfarande gällande.

Läs mer här. Vad innebär en avrådan?

Tillfälligt inreseförbud till Sverige 

Sverige inför reseförbud i linje med Europeiska rådets och kommissionens uppmaning. Förbudet gäller från den 19 mars och har efter rekommendation av kommissionen förlängts flera gånger, senast den 2 juli, att nu gälla till och med den 31 augusti, läs pressmeddelandet, uppdaterade frågor & svar om tillfälligt inreseförbud till EU via Sverige.

Ändringar i det tillfälliga inreseförbudet till Sverige, läs pressmeddelandet 2020-06-04.

Frågor från allmänheten om den praktiska tillämpningen besvaras av polisen. Besök polisens hemsida eller ring 114 14 (från utlandet +46 77 114 14 00).

 

 

Flyg från Abidjan till Paris 

Flyg från Abidjan till Paris med AirFrance avgår nästa gång den 14 maj och därefter en gång i veckan varje torsdag under den närmaste månaden. Därefter kan eventuellt antalet avgångar per vecka öka något. 

Det finns som tidigare möjligheter för personer som har "humanitära skäl" att kunna boka en biljett. Det gäller personer som antingen är på tillfälligt besök i Cote d’Ivoire och behöver återvända hem, eller som av ålders- eller hälsoskäl behöver resa tillbaka till Sverige.  

Kontakta Sveriges honorärkonsulat i Cote d’Ivoire (på franska) så snart som möjligt om du är intresserad consulatsuede@aviso.ci med kopia till ud.sbs.vastafrika@gov.se och uppge ditt fullständiga namn, passnummer, email samt lokalt telefonnummer i Cote d’Ivoire.

Observera att det krävs att man fyller i en blankett att uppvisa vid ankomst till Frankrike om att man endast avser vara i transit och kommer att fortsätta direkt till hemlandet. Denna blankett delas ut av fransmännen.  

Observera också att anslutningsresan från Paris bör vara bokad innan ombordstigning. 

Till sist: På grund av det tillfälliga inreseförbudet kan enbart personer som redan är bosatta i Sverige beviljas inresa i landet. Det gäller även om du har ett giltigt uppehållstillstånd, med vissa undantag.

  

Till svenskar i Elfenbenskusten

Som ni vet befinner vi oss i en exceptionell situation med extraordinära utmaningar. Vi förstår er oro och vill säga att vi arbetar intensivt för att hjälpa de av er som vill åka hem. Vi är hårt belastade och för att inte fördröja vårt arbete ber vi de av er som inte är i en medicinsk eller annan nödsituation att avvakta information från oss.

Så fort vi har information att dela om resor och biljettbokning kommer vi göra det i följande kanaler:

  1. Genom svensklistan – se till att vara anmäld till SVENSKLISTAN (Obs! Se till att det utresedatum du angivit på listan inte har passerat, då försvinner du från listan och behöver registrerar dig igen).
  2. Ambassadens hemsida på Sweden Abroad.
  3. Genom pushnotis i UD Resklar-appen (ladda ner UD resklar, för instruktion se här).

Nuvarande situation kräver ett nära internationellt samarbete och samordning. Vi för dialog med andra EU-länder, med kommersiella flygbolag och med myndigheter på plats för att lösa logistiska utmaningar och få olika typer av tillstånd. Ett intensivt nordiskt samarbete kring olika flygmöjligheter pågår.

Man bör som resenär se över sin försäkringssituation och säkra att man har betalningsmöjligheter för de eventuella flygbiljetter (detta inkluderar evakueringsflyg) som kan komma att bli tillgängliga.

För den som befinner sig i en akut nödsituation går det att nå UD-Jouren via +46 8 405 5005.

Elfenbenskusten har vidtagit ett antal åtgärder med anledning av Corona-pandemin:

Restriktionerna i Cote d’Ivoire för att hindra spridningen av corona-smittan ökar. Utöver undantagstillståndet, som bland annat inkluderar ett nattligt utegångsförbud och stängning av publika inrättningar, så kommer resor inom landet mellan regionerna samt mellan Abidjan och övriga landet att stoppas helt från och med söndagen den 29 mars

Nationellt undantagstillstånd är utlyst i Elfenbenskusten från och med den 24 mars.

Offentliga inrättningar som restauranger, barer och hotell är stängda. Det råder nattligt utegångsförbud mellan 21.00 – 05.00. Restriktioner för resor mellan regioner och från Abidjan till övriga landet har införts. Restriktioner för allmänna transporter har också införts. Allmänna möten och manifestationer är förbjudna. Sjuka och Corona-smittade måste isoleras. Det rekommenderas ett avstånd på minst en meter till andra personer. 

Air Cote d’Ivoire har ställt in sina regionala flyg för en månad framåt. Luftrummet i Cote d’Ivoire stängdes vid midnatt 23 mars. Enstaka undantag kan medges till exempel för evakueringsflyg, men flygplatsen är i princip stängd. Detta gäller även för regionala flyg.

Följ lokal nyhetsrapportering. Respektera myndigheternas anvisningar och rekommendationer.

  

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittskydd.

Aktuell information om coronaviruset och smittspridning finns på
Information från WHO (på engelska)
Här kan du ladda ner nya UD Resklar via länkarna nedan. Om du redan har den gamla UD Resklar-appen nedladdad behöver du bara uppdatera den.

Appstore
Ambassaden uppmanar svenska resenärer att följa händelseutvecklingen i media och lokala myndigheters anvisningar samt att anmäla sig till svensklistan
----------------
Säkerhetsläget

Sedan den 6 januari 2017 har vid olika tillfällen militära oroligheter och skottlossning förekommit i olika ivorianska städer, bland annat Abidjan, Bouaké, Korhogo, Yamoussoukro och Daloa. Efter förhandlingar med regeringsrepresentanter har situationen återgått till det normala, men den 17 januari utbröt oroligheter på nytt. Den 8 maj blockerades åter Bouaké. Förutom i Bouaké har det därefter rapporterats om oroligheter och skottlossning i Abidjan, Korhogo och en del andra städer. Händelserna har bland annat lett till att banker hållit stängt. Den 16 maj träffades en ny överenskommelse med regeringen, och situationen i de berörda städerna rapporteras åter lugn, bland annat har bankerna åter öppnat. Därefter har dock ytterligare protester noterats, exempelvis i Abidjan.

Utrikesdepartementet uppmanar svenskar på plats att undvika folksamlingar, iaktta särskild vaksamhet och försiktighet framförallt vid förflyttning och noga följa utvecklingen i lokala medier samt att följa lokala myndigheters anvisningar.

Senast uppdaterad 03 aug 2020, 10.40
Ambassadens reseinformation