Meny
  • Svenska

Om utlandet Elfenbenskusten

Avrådan

Elfenbenskusten - avrådan

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från icke nödvändiga resor till de sydvästliga regionerna Dix-Huit Montagnes, Haut-Sassandra, Moyen-Cavally och Bas-Sassandra.

30 mar 2020

Utlandsresor – avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder. I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut. Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Läs mer här

Aktuella händelser

 

Till svenskar i Elfenbenskusten

Som ni vet befinner vi oss i en exceptionell situation med extraordinära utmaningar. Vi förstår er oro och vill säga att vi arbetar intensivt för att hjälpa de av er som vill åka hem. Vi är hårt belastade och för att inte fördröja vårt arbete ber vi de av er som inte är i en medicinsk eller annan nödsituation att avvakta information från oss.

Så fort vi har information att dela om resor och biljettbokning kommer vi göra det i följande kanaler:

  1. Genom svensklistan – se till att vara anmäld till SVENSKLISTAN (Obs! Se till att det utresedatum du angivit på listan inte har passerat, då försvinner du från listan och behöver registrerar dig igen).
  2. Ambassadens hemsida på Sweden Abroad.
  3. Genom pushnotis i UD Resklar-appen (ladda ner UD resklar, för instruktion se här).

Nuvarande situation kräver ett nära internationellt samarbete och samordning. Vi för dialog med andra EU-länder, med kommersiella flygbolag och med myndigheter på plats för att lösa logistiska utmaningar och få olika typer av tillstånd. Ett intensivt nordiskt samarbete kring olika flygmöjligheter pågår.

Man bör som resenär se över sin försäkringssituation och säkra att man har betalningsmöjligheter för de eventuella flygbiljetter (detta inkluderar evakueringsflyg) som kan komma att bli tillgängliga.

För den som befinner sig i en akut nödsituation går det att nå UD-Jouren via +46 8 405 5005.

Elfenbenskusten har vidtagit ett antal åtgärder med anledning av Corona-pandemin:

Restriktionerna i Cote d’Ivoire för att hindra spridningen av corona-smittan ökar. Utöver undantagstillståndet, som bland annat inkluderar ett nattligt utegångsförbud och stängning av publika inrättningar, så kommer resor inom landet mellan regionerna samt mellan Abidjan och övriga landet att stoppas helt från och med söndagen den 29 mars

Nationellt undantagstillstånd är utlyst i Elfenbenskusten från och med den 24 mars.

Offentliga inrättningar som restauranger, barer och hotell är stängda. Det råder nattligt utegångsförbud mellan 21.00 – 05.00. Restriktioner för resor mellan regioner och från Abidjan till övriga landet har införts. Restriktioner för allmänna transporter har också införts. Allmänna möten och manifestationer är förbjudna. Sjuka och Corona-smittade måste isoleras. Det rekommenderas ett avstånd på minst en meter till andra personer. 

Air Cote d’Ivoire har ställt in sina regionala flyg för en månad framåt. Luftrummet i Cote d’Ivoire stängdes vid midnatt 23 mars. Enstaka undantag kan medges till exempel för evakueringsflyg, men flygplatsen är i princip stängd. Detta gäller även för regionala flyg.

Följ lokal nyhetsrapportering. Respektera myndigheternas anvisningar och rekommendationer.

Utlandsresor - avrådan för alla länder

Med anledning av den omfattande spridningen av det nya coronaviruset och den snabbt föränderliga och osäkra situationen som råder för resande avråder UD från icke nödvändiga resor till alla länder.

I länder eller områden där UD sedan tidigare avråder från resor, gäller dessa beslut.

Beslut om avrådan togs 14 mars 2020. Avrådan gäller till och med 14 april, varefter en ny bedömning kommer att göras.

Länk till avrådan regeringen.se

Sverige inför reseförbud i linje med Europeiska rådets och kommissionens uppmaning. Beslutet gäller från och med den 19 mars och till att börja med under 30 dagar. Alla resor till Sverige stoppas inte. Läs mer här.

Folkhälsomyndigheten är ansvarig myndighet i Sverige för frågor kring smittskydd.

Aktuell information om coronaviruset och smittspridning finns på
Information från WHO (på engelska)
Här kan du ladda ner nya UD Resklar via länkarna nedan. Om du redan har den gamla UD Resklar-appen nedladdad behöver du bara uppdatera den.

Appstore
Ambassaden uppmanar svenska resenärer att följa händelseutvecklingen i media och lokala myndigheters anvisningar samt att anmäla sig till svensklistan
----------------
Säkerhetsläget

Sedan den 6 januari 2017 har vid olika tillfällen militära oroligheter och skottlossning förekommit i olika ivorianska städer, bland annat Abidjan, Bouaké, Korhogo, Yamoussoukro och Daloa. Efter förhandlingar med regeringsrepresentanter har situationen återgått till det normala, men den 17 januari utbröt oroligheter på nytt. Den 8 maj blockerades åter Bouaké. Förutom i Bouaké har det därefter rapporterats om oroligheter och skottlossning i Abidjan, Korhogo och en del andra städer. Händelserna har bland annat lett till att banker hållit stängt. Den 16 maj träffades en ny överenskommelse med regeringen, och situationen i de berörda städerna rapporteras åter lugn, bland annat har bankerna åter öppnat. Därefter har dock ytterligare protester noterats, exempelvis i Abidjan.

Utrikesdepartementet uppmanar svenskar på plats att undvika folksamlingar, iaktta särskild vaksamhet och försiktighet framförallt vid förflyttning och noga följa utvecklingen i lokala medier samt att följa lokala myndigheters anvisningar.

Senast uppdaterad 31 mar 2020, 13.31
Ambassadens reseinformation